Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Adventný kalendár TSK deň šestnásty. Participatívny rozpočet si po novom vyskúša hneď 16 župných stredných škôl

Do pilotného ročníka zavádzania participatívnych rozpočtov vstúpi 16 župných stredných škôl. Pôjde o úplne prvé školy na Slovensku, ktoré umožnia žiakom participovať na zmene školy.

Pilotný ročník zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti Trenčianskeho kraja pozná šestnástku úspešných predkladateľov projektov. Príležitosť zmeniť svoje okolie k lepšiemu dostali študenti župných stredných škôl vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. Tá začiatkom októbra 2018 vyústila do výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti Trenčianskeho kraja.

Záujem zapojiť sa do iniciatívy prejavili župné gymnáziá, stredné odborné i priemyselné školy, celkovo 28 župných stredných škôl. Vybraných bolo prvých 16 z nich, rozhodovala iba rýchlosť prihlásenia. Každá zo šestnástky župných stredných škôl dostane z rozpočtu TSK tisíc eur na podporu projektov, ktorých autormi budú samotní študenti škôl. Tí ich nielen navrhnú, no v rámci celého procesu dostanú šancu hodnotiť najlepšie z nich, rozhodnúť, ktoré z predložených projektov škola napokon zrealizuje či stať sa ich realizátormi priamo v praxi.

Trenčiansky samosprávny kraj ďakuje všetkým školám za ich odhodlanie viesť mladých ľudí k aktívnemu občianstvu a participácii na veciach verejných.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK