Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Adventný kalendár TSK deň trinásty. Prvý sprístupnený úsek Vážskej cyklomagistrály meria viac ako 13 kilometrov

Megaprojekt Vážskej cyklomagistrály, ktorá má viesť naprieč celým krajom, nabral po štyroch rokoch príprav reálne kontúry. TSK sprístupnil verejnosti v roku 2018 hneď dva úseky „cyklistickej diaľnice“. Ten historicky prvý medzi mestom Nové Mesto nad Váhom a obcou Horná Streda má dĺžku viac ako 13 kilometrov.

Príprava výstavby, projektovania a majetkovoprávneho vyrovnania prvého z ôsmich úsekov Vážskej cyklotrasy zabrala niekoľko rokov. Dnes môžu nielen cyklisti, ale aj korčuliari či mamičky s kočiarmi využívať viac ako 13 km cyklistickej diaľnice. Historicky prvý úsek bol otvorený v máji 2018 a vedie od hranice s Trnavským samosprávnym krajom až po Nové Mesto nad Váhom. Jeho dĺžka viac ako 13 kilometrov.

Verejnosť ju môže využívať ako na šport, tak aj na dochádzanie do práce do okolitých firiem, nakoľko región Považia je typický svojím priemyselným charakterom. Len v bezprostrednom okolí tejto cyklotrasy sa nachádza viac ako dvadsiatka regionálnych zamestnávateľov. Cyklotrasa prechádza katastrom štyroch obcí (Horná Streda, Brunovce, Potvorice, Považany) a mesta Nové Mesto nad Váhom. Dosahuje dĺžku 13,4 km a vo svojej priemernej šírke 3 metre je vedená prevažne po korune ochrannej hrádze rieky Váh.

Druhým oficiálne sprístupneným úsekom Vážskej cyklomagistrály je ten medzi mestom Púchov a Nosickou priehradou.

TSK ďakuje všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto cyklistického megaprojektu.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK