Po dvoch školeniach pre zamestnancov župných organizácií sa viac o možnosti dodávania kvalitných čerstvých potravín cez Národný potravinový katalóg dozvedeli aj ich výrobcovia, mnohí priamo z Trenčianskeho kraja.
Národný potravinový katalóg ako nástroj, ktorý katalógovým spôsobom zverejňuje všetky ponuky od overených a kvalifikovaných dodávateľov čerstvých kvalitných potravín, prevádzkuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Spoznať jeho fungovanie a oboznámiť sa s praktickými príkladmi vypĺňania produktových listov prišla na župný úrad takmer tridsiatka nielen regionálnych dodávateľov. Nechýbali medzi nimi zástupcovia poľnohospodárskych družstiev, mäsiarstiev, salašníckeho chovu a výroby, ovocinári či chovatelia a spracovatelia rýb, teda všetci tí, ktorí majú záujem ponúkať svoje prvotriedne potraviny prostredníctvom Národného potravinového katalógu. Do lavíc školiacej miestnosti na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja si sadli, aby sa dozvedeli viac o funkcionalitách, registrácii do systému či vypĺňaní produktových listov projektu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Priblížiť im zákutia katalógu a teoretické vzory priamo z praxe sa podujala zástupkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Ivaničová.
Národný potravinový katalóg združuje iba kvalifikovaných dodávateľov s overenou kvalitou potravín. Tí sa do projektu môžu zapojiť po splnení dvoch podmienok. Prvou z nich je zápis v Zozname hospodárskych subjektov a druhou podmienkou je požiadavka, aby bol subjekt zapísaný v Zoznamoch štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Vďaka účasti v Národnom potravinovom katalógu budú môcť regionálni dodávatelia ponúkať svoj tovar aj pacientom župných nemocníc, študentom župných škôl a klientom župných zariadení sociálnych služieb.
Okrem dodávateľov pracuje Národný potravinový katalóg s ďalšími 2 cieľovými skupinami - s kupujúcimi a odbornou verejnosťou v zastúpení poľnohospodárov, ale i profesijných združení v oblasti výroby a distribúcie potravín. Práve na kupujúcich, ktorými sú aj všetky župné organizácie, boli zamerané dve školenia, ktoré sa uplynulé týždne konali na pôde župného úradu. Župní zamestnanci sa dozvedeli viac o možnosti obstarávania kvalitných čerstvých potravín od overených regionálnych dodávateľov v rámci Národného potravinového katalógu. „Trenčiansky samosprávny kraj aj prostredníctvom organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti plánuje využiť spomínaný projekt Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, keďže cieľom kraja je obstarávať pre svoje organizácie čerstvé kvalitné potraviny. Keďže v Národnom potravinovom katalógu sú už teraz prihlásení niektorí regionálni dodávatelia, s ktorých kvalitou potravín majú župné organizácie svoje skúsenosti, budú presne vedieť, čo a v akej kvalite obstarávajú," uviedol vedúci Oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávanie Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Tomáš Baláž.
Overení a kvalifikovaní dodávatelia sa do Národného potravinového katalógu môžu prihlasovať už od septembra 2018. Niektorí z prítomných už osobnú skúsenosť s prihlásením i vyplnením produktových listov majú. Trenčiansky samosprávny kraj zrejme ako prvý z krajov zorganizoval školenia pre zamestnancov svojich organizácií i dodávateľov potravín. Urobil tak s cieľom, aby sa v organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti využívali čerstvé a kvalitné potraviny.