Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne rozšírila svoje priestory, poskytne tak možnosť prezentovať súčasné podoby umenia

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy ako kultúrno-umelecká profesionálna inštitúcia predstavuje vo svojom výstavnom programe už desaťročia to najzaujímavejšie z regionálnej, celoslovenskej, ale i zahraničnej umeleckej scény. Vďaka rozšíreniu výstavných priestorov sa dostanú k slovu i nové, súčasné podoby umenia.

Donedávna disponovala Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne dvomi výstavnými priestormi, určenými na dočasné výstavy a tromi priestormi so stálymi expozíciami. V súčasnosti k nim pribudol ďalší, ktorý poskytne možnosť predovšetkým výtvarníkom pracujúcim v intenciách nových médií a intermédií. „Celý projekt od prvotnej myšlienky na využitie priestoru až po samotnú realizáciu trval takmer dva roky. Veľmi sa teším, že sme vybudovali výstavný priestor pre nové médiá s kvalitným technickým vybavením," povedala Barbora Varga Petríková, riaditeľka galérie. Ten návštevníci nájdu v suteréne budovy v klenbovej miestnosti s celkovou rozlohou asi 50 m2.

Pre potreby adekvátnej prezentácie krátkodobých výstav si miestnosť vyžadovala komplexnú rekonštrukciu vrátane murárskych opráv, maľovania stien, nového náteru podlahy, inštalácie elektrického kúrenia či bodového osvetlenia. Najdôležitejším bodom bolo adekvátne technické vybavenie vynoveného priestoru, ktoré je potrebné na kvalitné videoinštalácie. K výbave pribudol aj fotoaparát so statívom s možnosťou prezentovať náročnejšie projekty, notebook, či veľké projekčné plátno so statívom, zvukové reproduktory a dva tablety. Renovácia priestorov spolu s technickým vybavením nového výstavného priestoru bola financovaná prostredníctvom Fondu na podporu umenia, pričom celkové náklady predstavovali sumu 5 tis. eur.

V novom priestore sa doposiaľ uskutočnil krátkodobý umelecký videoprojekt Petry Fornayovej počas Sympózia súčasného umenia HALA 2018. Ďalším prezentovaným projektom, na ktorý sa môžu návštevníci galérie tešiť, bude site-specific inštalácia Šimona Chovana v novembri 2018, pri príležitosti ktorého sa priestor i slávnostne odprezentuje verejnosti.

Prínosom realizácie projektu je rozšírenie výstavného priestoru Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne a poskytnutie možnosti prezentácie výstavných projektov nových médií, ktoré doposiaľ galérii chýbali.

autor: lb

Fotogaléria

Nový výstavný priestor župnej galérie.
Pred úpravou.
Pred úpravou.
Nový výstavný priestor župnej galérie.
Nový výstavný priestor župnej galérie.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK