Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Jedno z najstarších športových podujatí na Slovensku oslávilo polstoročnicu. Jubilejný ročník Behu okolo Ľuborče prilákal všetky vekové kategórie

Slnečné a teplé počasie potešilo v sobotu 10. novembra 2018 všetkých športových nadšencov, ktorí sa aj tento rok rozhodli nevynechať obľúbený a tradičný Beh okolo Ľuborče. Štartovalo sa v 18 kategóriách a na troch rôznych dĺžkach trate, ktorá viedla ulicami miestnej časti mesta Nemšová (okres Trenčín).

Na štarte jubilejného 50. ročníka Behu okolo Ľuborče sa stretli výkonnostní športovci, veteráni i talentovaná mládež. Nechýbali však ani rodiny s deťmi či štvornohými miláčikmi. Všetci si prišli v príjemnom slnečnom novembrovom počasí zašportovať, ale hlavne podporiť dlhoročnú tradíciu, ktorá sa spája s čoraz obľúbenejšími bežeckými pretekmi. „S myšlienkou usporiadať prvé preteky v roku 1965 prišli ľudia, z ktorých väčšina už nie je medzi nami. Okrúhleho 50. štartu sa však dočkala dvojica spoluzakladateľov, ktorá si výnimočnú atmosféru prišla vychutnať spolu s pretekármi. Vďaka dlhej histórii tohto športového podujatia máme veľkú výhodu oproti ostatným, ktorí si tradíciu musia postupne budovať. My ju už máme a je len na nás, kam ju dokážeme posunúť, ” povedal jeden z organizátorov Ivan Švantner.

Niekdajšiu slávu, ktorá s pribúdajúcimi ročníkmi bledla, sa pretekom rozhodli prinavrátiť mladí aktívni ľudia z Champion Clubu. „K organizačnému tímu sme sa pridali približne pred piatimi rokmi a s cieľom pozdvihnúť úroveň pretekov sme začali riešiť zabezpečenie profesionálnej časomiery, občerstvenia, fyzioterapeutov, DJa a všetkého, čo k podujatiu tohto charakteru patrí. Myslím si, že je dôležité túto tradíciu zachovať. Len v porovnaní s minulým ročníkom, kedy sme mali na štarte 20 detí, tento rok ich počet narástol na 100, pričom 20 detí je z detského domova. Snažíme sa do toho dávať srdce, pretože deti sú budúcnosť a oni si to zaslúžia,” vysvetlil ďalší z mladého tímu organizátorov a člen Champion Clubu Miroslav Dolinaj.

Aktuálny ročník bol bohatý aj na počet kategórií, v ktorých sa štartovalo. „Dnes sa tu stretli všetky vekové kategórie od prípraviek žiakov a žiačok, cez mladších a starších žiakov, dorastencov, juniorov, až po hlavnú kategóriu mužov, ktorá je rozdelená podľa veku. Na štartovacej listine je aj pán, ktorý má 83 rokov a aktívne behá neuveriteľných 75 rokov,” prezradil člen organizačného tímu a zároveň Champion Clubu Oliver Vavro.

Pod organizáciu jubilejného ročníka sa podpísala Telovýchovná jednota Ľuborča spolu s Champion Clubom a zaspomínať na staré dobré časy prišli aj tí, ktorí stáli pri samotnom zrode pretekov. „My sme boli tiež mladí a chceli sme urobiť niečo pre seba i pre ostatných, preto sme začali s Behom okolo Ľuborče. Preteky sa postupne vyvíjali a trať, ktorá sa beží aj v aktuálnom ročníku, prišla až o 20 rokov neskôr. Veľká vďaka patrí tým, ktorí preteky založili, pomáhali ich udržiavať, ale aj mladým chlapcom, ktorí teraz pokračujú v ich šľapajach,” povedal jeden zo spoluzakladateľov obľúbeného podujatia Ján Mindár. Mladý organizačný tím má ambície posúvať úroveň pretekov aj do budúcna. „Verím, že sa nám podarí latku zdvíhať vyššie, urobíme dvojdňové workshopy a privedieme ďalších profesionálov. Teším sa, že naši najmenší môžu čerpať inšpiráciu od najstarších veteránov a spoločne tak dokážeme pre svoje zdravie robiť maximum,” povedal Oliver Vavro, ktorý prišiel do kontaktu s Behom okolo Ľuborče už ako päťročný.  

autor: lk

Fotogaléria

50. ročník Behu okolo Ľuborče
štart jednej z kategórií 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
odpočinok po zdolaní cieľovej čiary
účastníci 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
na Behu okolo Ľuborče sa stretli všetky vekové kategórie
časomiera v priestoroch štartu a cieľa 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
vyhlásenie výsledkov 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
vyhlásenie výsledkov 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
ceny pre víťazov
vyhlásenie výsledkov 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
na Behu okolo Ľuborče sa stretli všeky vekové kategórie, povzbudzovať prišli aj štvornohí miláčikovia
50. ročník Behu okolo Ľuborče
vyhlásenie výsledkov 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
štart hlavnej kategórie 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
organizátori 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
štart hlavnej kategórie 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
štart hlavnej kategórie 50. ročníka Behu okolo Ľuborče
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK