Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na mieste Skleníka už čoskoro vyrastú múry novej administratívnej budovy. Pokračujú i práce na vybudovaní nového vstupu na Trenčiansky hrad

Stavebné práce na Trenčianskom hrade, vďaka ktorým návštevníkov už čoskoro privíta úplne nová administratívna budova, napredujú. Už o niekoľko dní by na nových základoch mali vyrásť múry, v útrobách ktorých sa bude nachádzať zázemie nielen pre turistov či zamestnancov, ale aj nové sociálne zariadenia. Mení sa tiež južná časť hradu, v ktorej vznikne ďalší vchod so samostatnou pokladňou.

Vďaka investíciám Trenčianskeho samosprávneho kraja a úspešnému čerpaniu eurofondov sa Trenčiansky hrad mení na nepoznanie. Ešte pred pár týždňami vítala návštevníkov stará administratívna budova pod zaužívanou prezývkou Skleník. Ten by ste tam dnes už hľadali márne. Jeho miesto zatiaľ zíva prázdnotou, no už čoskoro začnú na nových železobetónových základoch vyrastať múry novej, modernej administratívnej budovy. „Momentálne realizujeme novú kanalizáciu do priestoru suterénu, kde sme ukončili búracie práce. Priečky sme odstránili aj na prvom nadzemnom podlaží. V priestoroch bývalého Skleníka sme vytvorili nový železobetónový základ a navážame materiál, ktorý je potrebný na stavbu múrov novej budovy,“ uviedol Miroslav Zemánek, ktorý je zároveň stavbyvedúcim projektu. Župa investuje do rekonštrukcie administratívnej budovy Trenčianskeho hradu takmer 460 tis. eur.

Búracie práce a odvoz nepotrebného materiálu napreduje aj na Južnom opevnení niekdajšieho sídla pána Váhu a Tatier. Práve tadiaľ povedie nová prístupová cesta pre všetkých, ktorí sa na hrad rozhodnú zamieriť z Čerešňového sadu v Lesoparku Brezina. Stavba je výsledkom spolupráce viacerých samospráv na medzinárodnej úrovni, vďaka ktorej budú turisti môcť spoznať aj doposiaľ nepreskúmané zákutia Trenčianskeho hradu. Projekt TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície prinesie okrem nového vchodu, prehliadkového okruhu, či samostatnej pokladne aj väčší komfort pre tých, ktorým je hrad Matúša Čáka stále zahalený rúškom tajomstva.

Trenčianske múzeum, ktoré je správcom Trenčianskeho hradu a ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, oznamuje, že aj napriek stavebným prácam je hrad plne prístupný verejnosti bez obmedzení.

autor: lb

Fotogaléria

Budúca prístupová cesta na hrad z pohľadu Južného opevnenia.
Budúca prístupová cesta na hrad z pohľadu Južného opevnenia.
Skleník je už minulosťou.
Skleník je už minulosťou.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK