Na otázku Kam ísť študovať? odpovedal zvedavým žiakom už po dvadsiatykrát Stredoškolák – Hrdina remesla

Bodku za týmto ročníkom výstavy stredných škôl s názvom Stredoškolák – Hrdina remesla dal národný ambasádor pre odborné vzdelávanie a prípravu Jaroslav Baška, ktorý zároveň ocenil najzaujímavejšie exponáty. I tento rok sa návštevníci trenčianskeho výstaviska mohli presvedčiť o kvalite jednotlivých stredných škôl v Trenčianskom kraji.

Stredoškolák – Hrdina remesla, ktorý v tomto roku ukončil druhú dekádu svojej existencie, je výstava zameraná na prezentáciu stredných škôl v Trenčianskom kraji. Prehliadka jednotlivých stánkov mala počas dvoch októbrových dní pomôcť žiakom základných škôl rozhodnúť sa, kam budú ich kroky smerovať po úspešnom ukončení primárneho vzdelania. Od 4. do 5. októbra 2018 si tak cestu na výstavisko Expo center, a. s., našli autobusy plné žiakov, bažiacich po stredoškolskom vzdelaní. Vo vedľajšom pavilóne sa uskutočnila výstava Job fórum, ktorá propagovala voľné pracovné miesta v regióne.

Počas oboch dní sa podujatia zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorému pribudla i funkcia národného ambasádora odborného vzdelávania a prípravy. „Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii výstavy stredných škôl s názvom Stredoškolák – Hrdina remesla. Musím povedať, že tento rok patril k tým najvydarenejším. Ďakujem riaditeľom aj študentom, ktorí počas týchto dní poctivo prezentovali svoje školy v tom najlepšom svetle. Verím, že si každý našiel to svoje vysnívané uplatnenie a aj strednú školu, na ktorej bude študovať,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

V rámci druhého dňa výstavy si z jeho rúk prebrali ocenenia aj autori najlepších vystavených exponátov, a to v kategóriách Top exponát, Najlepší technický exponát, Najlepší umelecký exponát a Cenu publika. Cenu za Top exponát si odniesol Šimon Rigas zo Strednej umeleckej školy v Trenčíne so svojím dielom s názvom Autosedačka. Za Najlepší technický exponát bol vyhlásený priemyselný robot, ktorého ovládali študenti prostredníctvom 3D kamery. „Kamera sníma polohu pravej ruky užívateľa simulujúcej pohyb robota a pohyby dlane ľavej ruky užívateľa, na základe ktorých je ovládaný robotický úchop. Dáta z kamery sú posielané robotovi ako súradnice, podľa ktorých pracuje,“ povedal Patrik Gereg, jeden z troch autorov Najlepšieho technického exponátu zo Strednej odbornej školy v Starej Turej. Ocenenie za Najlepší umelecký exponát putovalo do rúk študenta Strednej odbornej školy v Handlovej menom Marek Tavali za dekoračné predmety, zhotovené z odpadového materiálu. Za najkrajší stánok zvolili návštevníci výstavy miesto prezentácie Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne.

Za profesionálne odvedenú záslužnú prácu si z rúk predsedu TSK prevzdal ďakovný list Miroslav Kozák, pedagóg prievidzského Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského. V rámci predmetových a vedomostných súťaží si Pohár predsedu TSK odnieslo aj spomínané gymnázium a SOŠ Stará Turá. Za vynikajúce výsledky v športových súťažiach putoval pohár Gymnáziu v Púchove a Spojenej škole v Novákoch.

Kultúrny program počas vyhodnotenia súťaží vypĺňal spevácky zbor Be happy zo Základnej umeleckej školy v Púchove, majsterky Slovenska a Európy mažoretky Nelly z Centra voľného času Včielka Púchov a speváčka Soňa Tesařová z púchovského gymnázia.

autor: lb

Súťaž o najkrajší stánok vyhrala Stredná odborná škola v Trenčíne.
Pohár predsedu TSK.
Kultúrny program počas druhého dňa výstavy.
Pozvaní hostia, žiaci, študenti i médiá.
Poďakovanie za organizáciu 20. ročníka výstavy Stredoškolák - Hrdina remesla.
Vyhodnotenie sprievodných súťaží.
Kultúrny program počas druhého dňa výstavy.
Svoje praktické zručnosti študenti predvádzali celé dva dni.
Študenti Strednej odbornej školy v Novom Meste nad Váhom.
Prezentácia súťažného exponátu.
Svoje praktické zručnosti študenti predvádzali celé dva dni.
Spoločná fotka s víťazmi súťaže o najkrajší stánok.
Úspešný študent Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom.

• PDF 356,48 kB