Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Najväčšie kultúrne udalosti tohto leta opäť finančne podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj

K letným dňom neodmysliteľne patrí aj bohatá nádielka všakovakých kultúrnych podujatí, ktoré majú za úlohu spríjemniť prázdninové a dovolenkové dni deťom či dospelým. V tvorbe letného programu akcií nezaostávajú ani kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, vďaka ktorým pravidelne ožíva folklór, ľudové zvyky a tradície.

Kraj starajúci sa o zachovanie kultúrnych zvykov a tradícií pre budúce generácie – aj taký prívlastok si zaslúži Trenčianska župa. Tá pravidelne podporuje nielen podujatia z dielne organizácií, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti, ale finančne prispieva aj na akcie pre verejnosť, ktoré organizačne zastrešujú napríklad mestá, obce alebo občianske združenia či neziskové organizácie. Z niektorých sa následne stávajú tradície trvajúce niekoľko dekád.

Medzi ne dnes môžeme s hrdosťou zaradiť aj Kopaničiarske slávnosti, ktoré sa už po 58.-krát uskutočnia na hranici dvoch krajov a dvoch republík, a to Trenčianskeho kraja a Zlínskeho kraja, v obci Starý Hrozenkov. Už tento piatok 13. júla 2018 začnú ľudové slávnosti moravsko-slovenského pomedzia, ktoré symbolizuje spontánne stretávanie sa ľudí z oboch krajín pri Lipe bratstva, zasadenej v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Na tradíciu nadviazali obe zeme v päťdesiatych rokoch minulého storočia. V trojdňovom programe sa každoročne predstavujú špičky folklórnej scény predovšetkým zo Slovenska i Čiech. Priestor však dostávajú aj zahraničné súbory napríklad z Poľska či zo Španielska. Tento rok poteší divákov v amfiteátri v Starom Hrozenkove Lúčnica, DH Drietomanka, Moravanka Jána Slabáka a mnohí ďalší. Večerný koncert bude patriť českému spevákovi menom Xindl X. Súčasťou slávností je aj bohatý jarmok ľudových umeleckých výrobcov. O organizáciu 58. ročníka Kopaničiarskych slávnosti v Starom Hrozenkove sa stará obec Starý Hrozenkov a Drietoma, v spolupráci s klubom kultúry Uherské Hradište a Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a hejtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek.

Folklórna atmosféra tento víkend naplní aj Marikovskú dolinu. V nedeľu 15. júla 2018 sa v amfiteátri obce Horná Mariková začne oslava folklóru na Považí. V poradí už 26. Marikovské folklórne slávnosti návštevníkom opäť ponúknu najúspešnejšie folklórne zoskupenia z regiónu vrátane súborov i dychových hudieb. Zaujímavosťou a spestrením slávností bude výstava krojov z Dohnian, Lúk, Kyjova a tiež expozícia tradičného bývania v Marikovej, ktorú si pre záujemcov pripravilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Organizátormi podujatia sú obec Horná Mariková a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý podujatie podporil aj finančne.

Posledná júlová nedeľa bude patriť 26. ročníku Slávností bratstva Čechov a Slovákov, ktoré sa uskutočnia na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine. Slovenskí a českí študenti sa na tomto mieste stretávali už v období 19. storočia. Podujatie však tento rok nadobúda omnoho väčší symbolický význam. Presne pred jedným storočím totiž vznikla Československá republika. Pri tejto príležitosti sa uskutoční i slávnostné kladenie vencov k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. Svoj talent predvedie Dychová hudba Dolněmčanka, Detský folklórny súbor Javorinka i speváčka Sima Martausová. Podujatie každoročne spoluorganizuje a finančne podporuje Trenčiansky samosprávny kraj.

Podujatia a akcie, ktoré pomôžu malým i veľkým vyplniť voľný čas, zabaviť sa a pripomenúť si kultúrne bohatstvo regiónu sú v Trenčianskom kraji organizované na pravidelnej báze. Pre uľahčenie orientácie v množstve kultúrnych, ale napríklad aj športových podujatí pripravuje Trenčiansky samosprávny kraj každý týždeň pravidelný prehľad očakávaných udalostí na nasledujúcich sedem dní. Nájdete ho zverejnený na webovom sídle TSK.

autor: lb

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK