Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nová kuchyňa v CSS – DEMY dokáže rekuperovať teplo z prípravy jedál a šetriť tak energiami

Stravovacia prevádzka v budove Centra sociálnych služieb (CSS) - DEMY v Trenčíne prešla kompletnou rekonštrukciou, ktorú zo svojej pokladnice financovala Trenčianska župa. Kraj zároveň do vynovenej kuchyne zakúpil aj gastrotechnológiu a nový nábytok.

Otvorením prvého krajského špecializovaného zariadenia pre ľudí s diagnózou autizmus v areáli CSS – DEMY Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa rozšírila aj celková kapacita zariadenia, čím zároveň došlo k navýšeniu počtu stravníkov. „Naším cieľom je uspokojiť každého jedného stravníka v zariadení, aj preto sme pristúpili ku kompletnej rekonštrukcii kuchyne. Trenčiansky samosprávny kraj prišiel pred pár rokmi s projektom Zelená župa a práve zrekonštruovaná kuchyňa je dôkazom toho, že aj zariadenia sú schopné nakladať efektívnejšie s energiou. Súčasťou novej vzduchotechnickej jednotky v kuchyni je aj rekuperácia na spätné získavanie tepla vznikajúceho z prípravy jedál, čím by malo dôjsť k zníženiu celkových nákladov na energie,“ priblížil riaditeľ CSS – DEMY v Trenčíne Tibor Gavenda. Vďaka novej vzduchotechnickej jednotke sa tak Trenčianska župa stala opäť o niečo zelenšou.

Stavebné práce na kuchyni začali v júli tohto roku, dokončili v auguste. Počas približne dvoch mesiacov sa podarilo vybúrať podlahy, obklady a nosné múry kuchyne. Staré okná a dvere nahradili nové. Kompletnou výmenou prešla elektroinštalácia, rozvody vody, kanalizácia a kúrenie. V záverečnej fáze rekonštrukcie sa namontovala vzduchotechnika, zapojili sa nové spotrebiče. Novú tvár získala aj prípravovňa kuchyne, sklad potravín i chodba spájajúca kuchyňu s jedálňou. „Trenčianska župa do komplexnej rekonštrukcie kuchyne investovala viac ako 182 tis. eur. V sume je zahrnutý aj nákup elektrickej pece, elektrického kotla či plynového a elektrického sporáka. Do kuchyne sme zároveň obstarali aj nový nerezový nábytok. Verím, že kuchyňa bude zariadeniu sociálnych služieb a jej klientom dobre slúžiť,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Centrum sociálnych služieb – DEMY v Trenčíne v súčasnosti poskytuje starostlivosť 50 deťom a mladým ľuďom s mentálnym postihnutím vo veku do 25 rokov, ďalších takmer 30 klientov je ubytovaných v špecializovanom zariadení pre ľudí s diagnózou autizmus. Rekonštrukcia kuchyne nie je jediným úspešným projektom zariadenia v tomto roku. Začiatkom októbra v centre sociálnych služieb otvorili jedinečnú zážitkovú záhradu pre ľudí s hendikepom.

autor: mp

Fotogaléria

Prípravovňa kuchyne.
Skladové priestory.

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK