Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Od nedele dochádza k viacerým zmenám v poskytovaní lekárskej pohotovosti. Pozrite sa, kde hľadať lekársku pohotovosť pre deti a dospelých po novom.

Oznam pre obyvateľov Trenčianskeho samosprávneho kraja, týkajúci sa zmien v poskytovaní pohotovostnej služby, ktoré vstupujú do platnosti v nedeľu 1. júla 2018. Lekárska služba prvej pomoci sa mení na ambulantnú pohotovostnú službu. Tá nebude dostupná do ranných hodín, ale len do 22.00 h večer. Ďalšie zmeny sa dotknú najmä okresov Ilava, Bánovce nad Bebravou a Trenčín.

Kompetencia zabezpečovať výber poskytovateľov lekárskej služby prvej pomoci, ľudovo nazývanej aj lekárskej pohotovosti, bola samosprávnym krajom zákonom s účinnosťou od 1. novembra 2017 odňatá a je v gescii Ministerstva zdravotníctva SR. To pripravilo zmenu legislatívy a v priebehu prvej polovice tohto roka vyhlásilo súťaž na nových poskytovateľov ambulantnej pohotovostnej služby. Aj v Trenčianskom kraji tak vo viacerých okresoch dôjde od nedele k niekoľkým zmenám.

Zmena času lekárskej pohotovosti sa dotkne len niektorých okresov

Trenčiansky samosprávny kraj oznamuje občanom, že s účinnosťou od 1.7. 2018 bude ambulantná pohotovostná služba pre dospelých a ambulantná pohotovostná služba pre deti  a dorast dostupná v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 hod., cez víkend a počas sviatkov od 7.00 do 22.00 hod. V prípade, ak by u človeka došlo k náhlemu zhoršeniu zdravotného stavu, Ministerstvo zdravotníctva odporúča obrátiť sa po 22.00 hodine na pracovisko urgentného príjmu v najbližšej nemocnici, vo vážnych prípadoch radí volať záchrannú zdravotnú službu.

Aktuálny zoznam poskytovateľov ambulantnej pohotovostnej služby aj s miestom poskytovania pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých a pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast, ktorí boli vybraní, alebo poverení Ministerstvom zdravotníctva SR, je uvedený v priloženej tabuľke.

Pohotovosť verejnosť nájde tam, kde doteraz, výnimkou je mesto Partizánske

Ambulantné pohotovosti verejnosť nájde na tých istých miestach prevádzkovania ako doposiaľ,  s výnimkou ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Partizánskom. Tá bude od nedele 1. 7. 2018 v prevádzke na adrese Hrnčírikova 22/6, poskytovateľom je spol. MEDVIN, s.r.o.

Detskú pohotovosť v Bánovciach ani v Dubnici nad Váhom zatiaľ nenájdete

Trenčiansky samosprávny kraj si dovoľuje dať do pozornosti skutočnosť, že s účinnosťou od 1.7.2018 nebude v prevádzke ambulancia pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Dubnici nad Váhom pre spádové územie okresu Ilava, ani ambulancia pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Bánovciach nad Bebravou pre spádové územie okresu Bánovce nad Bebravou. Do dnešného dňa totiž Ministerstvom zdravotníctva SR nebol vybraný ani poverený výkonom ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast  žiadny poskytovateľ.

Občania uvedených okresov, ktorých zdravotný stav si bude vyžadovať poskytnutie ambulantnej pohotovostnej služby, môžu navštíviť najbližšiu ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v zmysle aktuálneho rozpisu. Po novom tak Dubničania a Ilavčania spolu s obyvateľmi okolitých obcí, nájdu najbližšiu pohotovosť pre deti a dorast vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, prípadne pod Lachovcom v Púchove. Obyvatelia okresu Bánovce nad Bebravou môžu s deťmi vyhľadať pomoc rovnako vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne alebo na Hrnčírikovej ulici v Partizánskom.

Otázny je aj Trenčín pre dospelých

Ambulancia pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých v Trenčíne pre spádové územie okresu Trenčín začína podľa vyjadrenia organizátora spol. RZP, a. s., svoju činnosť až od 16. júla 2018. Do tohto dátumu môžu občania okresu Trenčín, ktorých zdravotný stav si bude vyžadovať poskytnutie ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých, navštíviť najbližšiu ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre dospelých podľa priloženého zoznamu, alebo ambulancie ústavnej pohotovostnej služby FN Trenčín.

Viac všeobecných informácií o zmenách v lekárskych pohotovostiach je zverejnených na webovom sídle Ministerstva zdravotníctva SR. TSK nedokáže vzniknutú situáciu v rámci svojich kompetenčných možností ovplyvniť. V prípade záujmu o podrobnejšie informácie, resp. o podanie podnetu, týkajúceho sa ambulantnej pohotovostnej služby, preto obyvateľom odporúčame obrátiť sa priamo na MZ SR.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK