Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pozdrav „Zdar Boh“ sa potichu vznášal nad hlavami všetkých, ktorí si na handlovský cintorín prišli uctiť pamiatku zosnulých baníkov

Obete banských nešťastí si každoročne začiatkom septembra pripomína nielen mesto Handlová, ale i celý región hornej Nitry. Otcov a synov, ktorých životy si vyžiadalo jedno z najnebezpečnejších povolaní, si na mestský cintorín v Handlovej prišli uctiť zástupcovia vlády Slovenskej republiky, Trenčianskeho samosprávneho kraja i obyvatelia celého banského regiónu.

Už viac ako jedno storočie je mesto Handlová „matkou“ všetkých uhoľných baní na území Slovenska. Aj napriek tomu, že sa baníctvo stalo živobytím pre tisíce obyvateľov hornonitrianskeho regiónu, má i tento príbeh svoju smutnú kapitolu. Jedno z najrizikovejších povolaní si za dlhé desaťročia vybralo mnoho krutých daní, medzi ktorými boli aj ľudské životy. Obete banských nešťastí si každoročne pietnou spomienkou kladenia vencov k pamätníku na mestskom cintoríne pripomína mesto Handlová. Vzdať svoj hold tým, ktorí sa z baní už nikdy domov nevrátia, prišli v piatok 31. augusta 2018 aj zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na čele s jeho predsedom Jaroslavom Baškom. „Veľmi si vážim prácu ľudí, ktorí pracujú v baniach. Je to drina, ktorá človeka preverí nielen fyzicky, ale aj z psychickej stránky. Hoci sú baníci tvrdí chlapi, mnohým z nich sa ich živobytie stalo osudným. Nesmieme však zabúdať na to, čo vykonali a na všetko, čo tomuto regiónu priniesli,“ povedal predseda TSK.

Pokloniť sa tragicky zosnulým baníkom prišiel aj bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico. Kvety k pamätníku položili i príbuzní obetí a obyvatelia celého regiónu hornej Nitry.

Pietny akt je súčasťou osláv Regionálneho dňa baníkov, ktoré prebiehajú na Námestí baníkov v Handlovej až do soboty 1. septembra 2018.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK