Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 19. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 19. týždni roku 2018.

Pondelok, 7. máj 2018

V pondelok 7. mája 2018 bude o 13.00 h pred budovou Obecného úradu v obci Lednické Rovne slávnostne odhalený pamätník letcovi britského Kráľovského letectva (RAF) Antonovi Vankovi. Uctiť si pamiatku príslušníka 312. československej stíhacej perute Britského kráľovského letectva i ostatných, ktorí svojim dielom prispeli k víťazstvu slobody si spolu so širokou verejnosťou príde aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrew Garth, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, europoslankyňa Monika Beňová či štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky Marián Saloň.

Streda, 9. máj 2018

Posádkový klub Trenčín, Klub vojenskej histórie protifašistického odboja – Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín 1 a Klub vojenských veteránov Trenčín pozývajú na stretnutie pri príležitosti 73. výročia ukončenia 2. Svetovej vojny v Európe. Stretnutie sa uskutoční v stredu 9. mája 2018 o 13.00 h pred pamätnou tabuľou na budove Posádkového klubu Trenčín (ODA) vľavo od divadelného vchodu.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a občianske združenie Naša rodina pozývajú v stredu 9. mája 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne na autorskú besedu o unikátnom systéme výchovy a starostlivosti o opustené deti v niekdajšom Detskom mestečku v Trenčíne – Zlatovciach. Beseda bude spojená aj s prezentáciou knihy Návrat pedagogiky do detských domovov autora Antonína Kozoňa a kolektívu. Viac informácií na www.vkmr.sk.

V stredu 9. mája 2018 sa o 13.30 h v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony Trenčín bude konať seminár XXXI. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2017/2018. Jednota dôchodcov na Slovensku, Krajská a Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pripravili pre účastníkov seminára zaujímavý program plný praktických a užitočných rád z verejného života i starostlivosti o zdravie. Program doplní aj divadelné predstavenie Bičianka z doliny, v ktorom účinkujú poslucháči Univerzity tretieho veku z Trnavy.

Štvrtok, 10. máj 2018

Trenčiansky samosprávny kraj pozýva vo štvrtok 10. mája 2018 o 11.00 h na odborný seminár na tému „Odstráňme tabu s názvom schizofrénia“ do Kongresovej sály Úradu TSK v Trenčíne. Cieľom seminára je oboznámiť odborných zamestnancov zariadení sociálnych služieb s potrebami ľudí s diagnózou schizofrénia a zároveň vytvoriť priestor na výmenu skúseností a poznatkov z praxe.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 10. mája 2018 o 17.00 h na vernisáž výstavy Ján H. Blicha 1939 - 1999 do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výstava rozpráva životný príbeh architekta a všestranne tvorivého človeka prostredníctvom jeho vlastného diela. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť až do 24. júna 2018.

Fakulta priemyselných technológií v Púchove Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Stredná odborná škola v Púchove pozývajú vo štvrtok 10. mája 2018 o 18.00 h do priestorov Divadla Púchov na Fashion show s podtitulom Návrat módy na púchovské prehliadkové móla.

Piatok, 11. máj 2018

V areáli výstaviska Expo Center Trenčín sa v dňoch 11. a 12. mája 2018 bude konať v poradí 7. ročník regionálneho veľtrhu cestovného ruchu s názvom Region Tour Expo a súbežných výstav Chuť Slovenska a Torty & svet pečenia, ktorý bude slávnostne otvorený v pavilóne č. 3 v piatok 11. mája 2018 o 10.30 h. Trenčianske výstavisko naplní pestrá paleta toho najlepšieho, čo môžu turisti v slovenských regiónoch a regiónoch susedných krajín nájsť. Ponuku cestovného ruchu Trenčianskeho kraja, bohatý prierez regionálnych chutí či turistických pokladov, na veľtrhu odprezentuje krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región. Otvorenie výstavného stánku sa uskutoční v piatok 11. mája 2018 o 11.30 h v pavilóne č. 5.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v piatok 11. mája 2018 o 14.00 h uskutoční vernisáž výstavy maturitných prác študentov Strednej umeleckej školy v Trenčíne.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) Krajská organizácia Trenčín pozýva na IX. Krajskú prehliadku speváckych súborov seniorov JDS v piatok 11. mája 2018 o 14.00 h do priestorov výstaviska Expo Center Trenčín, pavilón č. 1. Podujatie sa koná pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V piatok 11. mája 2018 sa v priestoroch Centra sociálnych služieb NÁDEJ v Dolnom Lieskove bude konať Deň otvorených dverí. Počas tohto dňa bude možné nahliadnuť do života klientov a zamestnancov zariadenia, pozrieť si výrobky z pracovných terapií či dokonca previezť sa na koňoch.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na filmársko-zvukársky workshop v rámci prehliadky Cineama v piatok 11. mája 2018 od 9.00 h do 11.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici. O vytváraní videofilmov zo statických záberov pomocou fotoaparátu a základných pravidlách pri uploadovaní filmov na internet porozpráva lektorka, režisérka a filmárka Agnes Dimun. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Sobota, 12. máj 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Kultúrne centrum Bojnice pozývajú v dňoch 12. a13. mája 2018 na Hurbanovo námestie v Bojniciach, kde sa bude konať tradičný festival ľudového umenia a remesiel s názvom Dni majstrov. Návštevníci sa môžu tešiť na ľudové remeselné výrobky, tradičné stánky s pestrou ponukou občerstvenia a bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpia gajdoši – Spojené huky Slovenska, folklórne skupiny Košarinka a Košovan, hudobné skupiny MR.56, VIRVAR, JOZEFOVEKONE a ďalší interpreti. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V prírodnom amfiteátri pod vrchom Roh v obci Lubina sa v sobotu 12. mája 2018 už po  šiesty krát budú konať Podjavorinské folklórne slávnosti. Prezentácia kvalitnej ľudovej tvorivosti kopaničiarskeho regiónu i iných kútov Slovenska začne o 12.00 h  a pokračovať bude až do neskorého popoludnia. Pripravených bude aj množstvo sprievodných podujatí, prezentácie ľudových remesiel, atrakcie pre deti či stánky s občerstvením. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

V sobotu 12. mája 2018 sa o 17.00 h v priestoroch Evanjelického a.v. kostola na Vajanského ulici v Trenčíne bude konať koncert Detského speváckeho zboru Vážky pri príležitosti jeho 10. výročia. Koncert bude spojený aj s krstom debutového CD speváckeho zboru.

Kultúrne a spoločenské stredisko Františka Madvu 11 v Prievidzi pozýva na jubilejný koncert speváckeho zboru Rozkvet, ktorý sa uskutoční pri príležitosti 50. výročia jeho založenia v sobotu 12. mája 2018 o 18.00 h.

V priestoroch Kultúrneho domu v Záriečí sa v sobotu 12. mája 2018 o 20.00 h bude konať Folklórny majáles. O príjemnú atmosféru sa postará Cimbálová muzika Ferova družina zo Žiliny a Moštenskí pajtáši.

Nedeľa, 13. máj 2018

Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Považskej Bystrici v spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu vo Vsetíne pozývajú na Medzinárodné stretnutie pri pamätníku Tri kríže na Javorníku-Stratenci v nedeľu 13. mája 2018 o 10.00 h. Stretnutie sa koná v rámci 73. výročia oslobodenia od fašizmu, súčasťou je aj pietny akt kladenia vencov o 10.30 h.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na lektorovanú prehliadku výstavy Umelecké remeslo v čase, ktorá predstaví pôvodnú krásu archeologických nálezov zo zbierok Slovenského národného múzea - Archeologického múzea Bratislava a umelecko-remeselné spracovanie historických šperkov, ozdôb, zbraní a zbrojí od mladšej doby bronzovej až po stredovek v dokonale vypracovaných replikách absolventov Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša-Hámre. Určená je pre všetky ročníky základných a stredných škôl, v čase otváracích hodín múzea a to do 11. mája 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici pozýva na výstavu retro hračiek s názvom Hračky minulosti do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava ponúka rôznorodú ukážku veľkého množstva hračiek – od tradičných ľudových až po retro hračky. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom či prenosnému bábkovému divadlu skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea. Pre malých i veľkých návštevníkov bude výstava sprístupnená do 13. mája 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Múzeom Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode pozýva na putovnú výstavu o živote, diele a odkaze Jana Amosa Komenského s názvom „Jak chtěl změnit svět“. Výstava bude sprístupnená vo výstavných priestoroch v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste na Váhom. Výstava je rozčlenená do pätnástich informačných panelov pretkaných Komenského citátmi a návštevníci ju v múzeu môžu vidieť až do 19. mája 2018.

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja môžu návštevníci až do 13. mája 2018 obdivovať putovnú výstavu Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša-Hámre s názvom V zajatí Kumštu: Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť. Vidieť na nej môžu zbrane, šperky, každodenné potreby či unikátne artefakty minulosti, ktoré v 21. storočí opätovne ožili vďaka úcte k pôvodným remeselným technológiám. Celkovú atmosféru výstavy dotvárajú aj exponáty z fondov Slovenského národného múzea-Archeologického múzea v Bratislave od doby bronzovej po stredovek.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti a mládež do 15 rokov pod názvom Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem. Svoje výtvarné práce môžu deti posielať na poštovú adresu knižnice až do 9. júna 2018. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, konať sa bude v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK