Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 22. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 22. týždni roku 2018.

Pondelok, 28. máj 2018

V priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne sa v pondelok 28. mája 2018 o 15.00 h uskutoční v poradí VIII. rokovanie Zastupiteľstva TSK. Program bude okrem iného venovaný schvaľovaniu Všeobecne záväzného nariadenia k Územnému plánu Veľkého územného celku Trenčianskeho samosprávneho kraja. Sledovať ho už tradične bude možné aj online na webovom sídle kraja.

Utorok, 29. máj 2018

Centrum sociálnych služieb – DEMY v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 29. mája 2018 na 27. ročník kultúrno-spoločenského podujatia Farbičky – Čarbičky, so začiatkom o 9.30 h v priestoroch CSS – DEMY. Tešiť sa môžete na rôzne výtvarné techniky v tvorivých dielňach.

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Čavoj a Obec Temeš pozývajú na slávnostnú svätú omšu spojenú s požehnaním obnovenej Kaplnky Panny Márie Ružencovej, ktorá sa uskutoční v utorok 29. mája 2018 o 17.00 h v Temeši. Hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.

Streda, 30. máj 2018

V stredu 30. mája 2018 bude o 10.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne študentom Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jilemnického v Trenčíne slávnostne odovzdané maturitné vysvedčenie. Podujatia sa zúčastní aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Klub starých Trenčanov pozývajú v stredu 30. mája 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne, kde sa uskutoční prednáška s názvom Trenčianske súvislosti Kragujevackej vzbury. Podujatie sa koná pri príležitosti 100. výročia vzbury z 3. júna 1918. Viac informácií na www.trencan.6f.sk.

Štvrtok, 31. máj 2018

Trenčiansky župan Jaroslav Baška odovzdá vo štvrtok 31. mája 2018 o 9.00 h maturitné vysvedčenia študentom Strednej odbornej školy v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vo štvrtok 31. mája 2018 sa o 10.00 h v priestoroch parku kaštieľa v Zemianskom Podhradí bude konať tradičné podujatie Domova sociálnych služieb – Zemianske  Podhradie s názvom Prechádzka z rozprávky do rozprávky. Podujatie je určené pre klientov zariadenia, príbuzných, rodinných príslušníkov a okolité zariadenia sociálnych služieb.

V priestoroch Kultúrneho domu v Dubnici nad Váhom si vo štvrtok 31. mája 2018 o 11.00 h študenti dubnickej Strednej odbornej školy prevezmú vysvedčenie o maturitnej skúške z rúk predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku za prítomnosti miestnych zamestnávateľov.

Krajské centrum voľného času v Trenčíne pozýva vo štvrtok 31. mája 2018 o 13.30 h do priestorov trenčianskeho Gastrocentra, kde sa bude konať stretnutie pri príležitosti 20. výročia založenia centra voľného času.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne sa vo štvrtok 31. mája 2018 o 17.00 h uskutoční vernisáž výstavy učiteľov Strednej umeleckej školy v Trenčíne. Výstava nesie názov Spoza katedry.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vernisáž výstavy AMFO Trenčianskeho kraja 2018 a 22. ročník krajskej postupovej súťaže amatérskej fotografie, ktorá sa bude konať vo výstavných priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja vo štvrtok 31. mája 2018 o 17.00 h. Odborný seminár k výstave začne o 15.00 h v  Kongresovej sále TSK. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

Divadlo 21 Opatová pozýva  vo štvrtok 31. mája 2018 o 18.30 h do Kina Hviezda v Trenčíne na divadelné predstavenie s názvom Slabomyseľná, ktoré vzniklo na motívy P. Hamiltona Plynové lampy.

Piatok, 1. jún 2018

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 1. júna 2018 v čase od 9.00 h do 17.00 h do priestorov Trenčianskeho hradu, kde sa bude konať Deň detí. Súčasťou programu bude aj otvorenie interaktívnej výstavy Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica v kasárni Trenčianskeho hradu. Návštevníci sa môžu tešiť na robotov, modely lietadiel či 3D tlačiareň. S pestrým programom sa predstavia aj sokoliari.

Mesto Bánovce nad Bebravou pozýva v piatok 1. júna 2018 o 16.00 h do Evanjelického kostola v Bánovciach nad Bebravou na Koncert pre Európu, ktorý sa koná v rámci multižánrového festivalu Európa pre občanov – tu žijem.

Pod záštitou primátorky mesta Stará Turá Anny Halinárovej sa v dňoch 2. - 8. júna 2018 v priestoroch Hotela Lipa v Starej Turej bude konať IV. ročník Medzinárodného výtvarného sympózia, so slávnostnou vernisážou v piatok 8. júna 2018 o 18.30 h. Hosťami večera budú pedagógovia Základnej umeleckej školy Stará Turá. Prácu výtvarníkov z piatich krajín si počas celého týždňa môže prísť pozrieť každý, kto má rad umenie do priestorov Hotela Lipa v Starej Turej.

Sobota, 2. jún 2018

Obec Brodzany pozýva v sobotu  2. júna 2018 o 12.00 h na futbalové ihrisko v Brodzanoch, kde sa bude konať súťaž družstiev vo varení šúľancov – Brodziansky šúľanec 2018. Pripravený je bohatý kultúrny program, vystúpi skupina Desmod a množstvo sprievodných atrakcií si užijú aj deti.

V sobotu 2. júna 2018 sa o 16.00 h na námestí v Dolnej Súči bude konať v poradí 46. ročník festivalu dychových hudieb Hečkova Súča 2018. V programe vystúpi Mládežnícka dychová hudba Rudolfa Hečka, Dychový orchester Morava zo ZUŠ v Hulíne, Dychová hudba Chabovienka a Krásinka, Dychová hudba Boršičanka Antonína Koníčka a nebude chýbať ani tanečná zábava. Organizátorom podujatia je obec Dolná Súča, koná sa s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Víkend 2. a 3. júna 2018 bude v meste Púchov patriť folklóru  a v poradí XXXVI. ročníku Folklórneho Púchova. V sobotu je o 19.00 h pripravený program v priestoroch púchovského divadla, v nedeľu 3. júna 2018 odštartuje o 14.15 h krojovaný hudobný sprievod ulicami mesta a o 14.30 h bude podujatie slávnostne otvorené. V programe na pešej zóne vystúpi Folklórny súbor Váh, Folklórny súbor Trúfalci a Javorníček, Detský foklórny súbor Púchovček, Folklórny súbor Otava a Holišan či Trombitáši Štefánikovci. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj. 

Nedeľa, 3. jún 2018

Obec Zemianske Podhradie oslávi v nedeľu 3. júna 2018 v poradí 621. výročie prvej písomnej zmienky slávnostným programom. O 10.45 h sa v Pamätnom dome Holuby - Rizner bude konať slávnostné zhromaždenie, vystúpia žiaci Základnej školy s materskou školou Ľudovíta Vladimíra Riznera z Bošáce, nasledovať bude príhovor a položenie kytíc. O 11.15 h sa  oslavy presunú do kultúrneho domu, kde sa uskutoční program venovaný občanom obce s názvom Moja rodná a nebude chýbať ani oceňovanie občanov a vystúpenie Folklórnej skupiny Kasanka z Moravského Lieskového. Organizátorom osláv je obec Zemianske Podhradie, Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Zemianske Podhradie v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne.

Dobrovoľný hasičský zbor Lúky pozýva v nedeľu 3. júna 2018 o 14.00 h na 4. ročník Železného hasiča 2018 do priestorov hasičského areálu v Lúkach.

Kultúrne centrum Bojnice pozýva v nedeľu 3. júna 2018 o 19.00 h do Huňadyho sály Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice na Otvárací koncert Bojnického kultúrneho leta 2018 GIOACCHINO ROSSINI: BARBIER ZO SEVILLY.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Janka Ficová a žiaci výtvarného odboru Súkromnej základnej umeleckej školy (SZUŠ) Nedožery-Brezany pozývajú na výstavu PEDAGÓG A JEHO ŽIACI do galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Spoločným hlavným konceptom vytvorených diel je súčasná problematika spoločnosti - človek a príroda, jeho okolie, v ktorom žije. Ide o spoločný projekt všetkých žiakov výtvarného odboru SZUŠ vo veku od 5 do 13 rokov spolu s učiteľom na výtvarných dielach na úrovni približujúcej sa súčasným autorom. Návštevníci galérie si výstavu môžu pozrieť až do 1. júna 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti a mládež do 15 rokov pod názvom Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem. Svoje výtvarné práce môžu deti posielať na poštovú adresu knižnice až do 9. júna 2018. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, konať sa bude v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Ján H. Blicha 1939 - 1999 do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výstava rozpráva životný príbeh architekta a všestranne tvorivého človeka prostredníctvom jeho vlastného diela. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť až do 24. júna 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK