Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 26. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 26. týždni roku 2018.

Pondelok, 25. jún 2018

V pondelok 25. júna 2018 bude o 13.00 h v budove Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na 2. poschodí zasadať Krajská rada pre odborné vzdelávanie. Na v poradí 19. zasadnutí budú jej členovia riešiť návrhy na zmeny v sieti škôl a školských zariadení a dostanú informácie o výsledkoch prijímacieho konania na stredných školách pre školský rok 2018/2019 či očakávanej potrebe trhu práce pre prijímacie konanie.

Utorok, 26. jún 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 26. júna 2018 o 16.00 h na prednášku a workshop s názvom Fauvizmus, ktorá sa koná v rámci vzdelávacieho podujatia z cyklu „Učíme sa umeniu“. Lektorkou podujatia, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, bude Jana Ficová. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Streda, 27. jún 2018

V stredu 27. júna 2018 o 10.00 h budú symbolicky spustené práce na rekonštrukcii administratívnej budovy na Trenčianskom hrade, Trenčanom známejšej pod označením “Skleník”. Zásadnú rekonštrukciu objektu odštartuje priamo v bezprostrednom okolí budovy na dolnom nádvorí hradu predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko a zástupcovia zhotoviteľskej spoločnosti Metrostav, a. s..

Štvrtok, 28. jún 2018

Stretnutia záujemcov s odbornými pracovníkmi Trenčianskeho múzea v Trenčíne vždy posledný štvrtok v mesiaci pokračujú aj v júni. Vo štvrtok 28. júna 2018 o 16.00 h sa v kongregačnej sále Trenčianskeho múzea v Trenčíne uskutoční prednáška Petra Schreibera s názvom Trenčín – Brezina archeologické nálezisko v rámci cyklu Čo ukrýva depozitár, alebo pohľady do minulosti. Druhá časť série prednášok v sále múzea bude zameraná na Brezinu ako polykultúrnu lokalitu s osídlením z rôznych časových období. Vstup na podujatie je bezplatný. V priestoroch Letnej veže Trenčianskeho hradu bude deň po prednáške až do 25. júla vystavený kostrový hrob dieťaťa zo staršej doby bronzovej.       

Piatok, 29. jún  2018

V piatok 29. júna 2018 trenčiansky župan Jaroslav Baška osobne odovzdá koncoročné vysvedčenia žiakom troch stredných škôl v pôsobnosti župy; Spojenej školy v Novákoch o 8.00 h, Obchodnej akadémie v Prievidzi o 9.00 h a Strednej odbornej školy v Handlovej o 10.00 h.

Prvý ročník podujatia TRUCK FEST 2018 sa v dňoch 29. a 30. júna 2018 bude konať v areáli Kemping Rybníky Opatovce v Trenčíne. Na relax, zábavu a príjemné stretnutie sa môžu tešiť majitelia, vodiči a fanúšikovia TRUCK vozidiel. Pre návštevníkov je pripravený bohatý sprievodný program, hudobné vystúpenia, zaujímavé súťaže či dobré jedlo a pitie. Viac informácií na www.truckfest.sk.

Sobota, 30. jún 2018

V sobotu 30. júna 2018 sa na futbalovom štadióne v Záblatí bude konať v poradí 28. ročník Medzinárodného futbalového turnaja obcí s názvom Záblatie, so začiatkom o 9.00 h. Turnaja sa zúčastnia mužstvá zo Slovenska, Česka a Poľska. V druhej časti športového areálu bude v rovnakom čase prebiehať športovo-charitatívne podujatie - Rodinná penalta 2018 s množstvom sprievodných aktivít.

Športový areál v obci Kľačno sa v sobotu 30. júna 2018 o 9.00 h zaplní futbalistami. Sily si v rámci „Turnaja vyslúžilcov Hornonitria“ zmerajú futbalové družstvá obcí pravnianskej doliny.      

Obec Dolná Poruba a Miestna akčná skupina Strážovské vrchy pozývajú v sobotu 30. júna 2018 o 9.00 h do areálu TJ SLOVAN, kde sa bude konať v poradí 8. ročník Súťaže vo varení guláša o pohár starostu obce. Tešiť sa môžete na atraktívne súťažné kategórie, chutné občerstvenie, kultúrny program, tvorivé dielne pre deti, projekt Rodinný futbal a hlavného hudobného hosťa Jadranku Handlovskú.

V sobotu 30. júna 2018 oslávi Dobrovoľný hasičký zbor v Bolešove 130. výročie svojho vzniku. Oslavy spojila obec Bolešov aj s obecnými hodmi a pre návštevníkov pripravila bohatý celodenný program. Tešiť sa môžete na odovzdávanie ocenení hasičom, ukážky profesionálnych hasičov z Dubnice nad Váhom, preteky na táčkoch, koncert skupiny Vidiek, jazdu na koni či veteránov a atrakcie pre deti. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Občianske združenie Hornonitrie a obec Kľačno pozývajú v sobotu 30. júna 2018 o 13.00 h na ochutnávku najlepších gulášov Hornonitria. V rámci podujatia Top guláš 2018 na futbalovom ihrisku v Kľačne spoznáme víťazov súťaže o putovnú varešku, súťaže v škriabaní zemiakov, pití piva a pribíjaní klincov. V rámci bohatého programu vystúpi 2SP Band z Malinovej, Kapela Retro z Tužiny i Heligonkári spod Kľaku. Pripravené sú tiež atrakcie pre deti. 

V Trenčianskych Stankovciach sa v sobotu 30. júna 2018 v čase od 10.00 h do 17.00 h budú konať Tankové dni Laugaricio 2018 - Deň s Pozemnými silami Ozbrojených síl Slovenskej republiky. V divácky atraktívnom programe nebudú chýbať ukážky Vojenskej polície, letecký súboj 1. svetovej vojny, bojová ukážka Oslobodenie západného Slovenska 1945, prelet Aero L-29 Delfín, ukážky Ozbrojených síl Slovenskej republiky či tankový súboj Lov na Pantera. Podujatie sa koná pod záštitou ministra obrany SR Petra Gajdoša a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Viac informácií na www.tanklaugaricio.sk.

V dňoch 30. júna a 1. júla 2018 sa na Váhu pred lodenicou v Trenčíne uskutoční v poradí 61. ročník tradičnej Trenčianskej regaty. Priaznivci kanoistiky si môžu pozrieť piate pokračovanie Príbehov z Trenčína, ktoré sa tentoraz bude odohrávať na brehu Váhu medzi cestným mostom a starým železničným mostom. V programe sa predstavia lietajúci artisti, akrobati nad i pod vodou, návštevníci sa môžu tešiť aj na premietanie na vodnú stenu, svetelné a ohňové divadlo. Viac informácií na www.kktts.sk.

Centrum sociálnych služieb - Bôrik Nitrianske Pravno pozýva v sobotu 30. júna 2018 o 13.00 h do areálu zariadenia na Deň rodiny na Bôriku, spojený s Bôrikovskými hodmi. Rodinní príslušníci, priatelia a známi klientov sa môžu tešiť na hodové posedenie pri hudbe, chutnom guláši a tombole v krásnom prostredí. V programe vystúpia Heligonkári spod Kľaku.

V sobotu 30. júna 2018 sa o 13.00 h v športovom areáli TJ SLOVAN Priepasné bude konať Dedinský futbalový turnaj za účasti družstiev - Horné Priepasné, Dolné Priepasné, Legionári a Dlhý Vŕšok.

Obec Horná Súča pozýva v dňoch 30. júna a 1. júla 2018 na oslavy 810. výročia prvej písomnej zmienky o obci, so začiatkom v sobotu o 14.00 h na námestí. V pripravenom programe dostane priestor prezentácia regionálnej kultúry, zvykov a špecialít, ale tiež cezhraničná spolupráca s Českou a Poľskou republikou. Podujatie sa koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Na Slovensko-moravskom pohraničí, na mieste, kde sa kedysi stretávali zbojníci, sa v sobotu 30. júna 2018 o 14.30 h bude konať kultúrne podujatie s názvom Tri kamene - stretnutie priateľov. Organizátormi podujatia sú obce Kuželov, Vrbovce a Chvojnica. Okrem kultúrneho programu, v ktorom vystúpia speváci a harmonikári, sa môžete tešiť aj na 3 druhy gulášov a domáce smažénky.

Obec Dolná Breznica pozýva v sobotu 30. júna 2018 na hodové slávnosti a oslavu 630. výročia 1. písomnej zmienky o obci. Od 15.00 h je v areáli materskej školy a obecného úradu pripravený slávnostný program, v ktorom vystúpi vokálna skupina AcaPeople, hudobná kapela Heligonica či legendy populárnej hudby súrodenci Hečkovci. Podujatie sa koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V sobotu 30. júna 2018 o 15.00 h ožije areál futbalového ihriska vo Svinnej podujatím s názvom Športový deň v obci Svinná. Organizáciu podujatia finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Milovníci umenia sa v sobotu 30. júna 2018 môžu tešiť aj na 2. deň tradičného umelecko - multižánrového festivalu umelcov z prievidzského regiónu a ich hostí - PRIWIDYA Fest. V čase od 15.00 h do 22.00 h je v Ateliéri Musicum Ad Libitum Prievidza Slovakia a PRIWIDYA Clube pripravený multižánrový program pod názvom Letné cestovanie. Nebude chýbať kreatívny workshop, výtvarný kurz, relaxačný či komorný koncert. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj. Viac informácií na www.umenie-zabava-relax.eu.

Dobrovoľný hasičský zbor Šišov a Libichava v spolupráci s obcami Šišov a Libichava pozývajú v sobotu 30. júna 2018 na v poradí 19. ročník nočnej hasičskej súťaže, so začiatkom o 20.00 h. Podujatie podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Nedeľa, 1. júl 2018

V nedeľu 1. júla 2018 sa v priestoroch amfiteátra v Lysej pod Makytou bude konať 23. ročník Folklórnej Lysej. Kultúrny program odštartuje o 13.00 h blokom s názvom Inšpirované tradíciou, v ktorom návštevníci nájdu tvorivý workshop, prezentáciu filmov, výstavu i ukážky prác ľudovoumeleckých výrobcov. V hudobnom bloku sa predstavia folklórne súbory a skupiny z Lysej pod Makytou, obce Plevník-Drienové, Dlhého Pola, Lúky, Prečína, Brvnišťa i chorvátskeho mesta Rijeka. Hudobní nadšenci sa môžu tešiť aj na posedenie pri harmonike a zaujímavý tvorivo-zábavný program je pripravený aj pre deti.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rastislav Haronik pozývajú na výstavu KERAMIKA HARONIKA do galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Výstava je súčasťou najväčšieho folklórneho sviatku hornej Nitry a koná sa pri príležitosti životného jubilea majstra keramikára Rastislava Haronika. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 28. júna 2018. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK