Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 27. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 27. týždni roku 2018.

Pondelok, 2. júl 2018

Príprave materiálov na v poradí IX. zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v pondelok 2. júla 2018 o 11.30 h v priestoroch kancelárie hlavného kontrolóra na Úrade TSK budú venovať členovia Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone verejnej funkcie, ktorá pracuje pri Zastupiteľstve TSK.

V priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne sa v pondelok 2. júla 2018 o 13.00 h uskutoční v poradí IX. rokovanie Zastupiteľstva TSK. Program bude okrem iného venovaný aj návrhom na riešenie prebytočného majetku TSK či projektov na schválenie podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci európskych štrukturálnych a investičných fondov. Sledovať ho už tradične bude možné aj online na webovom sídle kraja.

Streda, 4. júl 2018

V stredu 4. júla 2018 začína v Trenčianskych Tepliciach v poradí 73. ročník najstaršieho stredoeurópskeho festivalu s názvom Hudobné leto. Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční o 19.00 h v priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach. Návštevníkom sa predstaví symfonický orchester Vác s renomovanými sólistami pod taktovkou dirigenta Pála Farkaša. V programe odznejú tie najpopulárnejšie melódie opier a operiet svetoznámych skladateľov.

Štvrtok, 5. júl 2018

MORAVA KRÁSNA ZEM, o.z., Mesto Považská Bystrica a Trenčiansky samosprávny kraj pozývajú vo štvrtok 5. júla 2018 o 15.00 h pred kino Mier v Považskej Bystrici, kde sa bude konať v poradí 2. ročník festivalu kultúry národnostných menšín s názvom STRETNUTIE. V programe vystúpi Detský folklórny súbor Dúbravček, Dychová hudba Hoľazňanka, Ženská spevácka skupina Rozmarínky, Mužáci Moravia, Detský folklórny súbor Rusava z Moravy a mnoho ďalších.

Piatok, 6. júl 2018

Od piatku 6. do nedele 8. júla 2018 sa v obci Dohňany budú konať Cyrilometodské hodové slávnosti. Na obľúbenom podujatí nebude chýbať hodová diskotéka ani tradičný futbalový turnaj s názvom Memoriál rodiny Šamánkovcov, ktorý sa uskutoční v areáli futbalového ihriska. Milovníkov folklóru poteší svojím vystúpením domáci Folklórny súbor Konopa, ale i Dychová hudba Mošteňanka. Slávnostné otvorenie podujatia je naplánované na 16.00 h. Cyrilometodské hodové slávnosti finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Sobota, 7. júl 2018

V sobotu 7. júla 2018 sa v obci Sverepec uskutoční Deň obce Sverepec 2018, so začiatkom o 12.00 h. Súčasťou pripraveného programu bude súťaž vo varení kotlíkového gulášu, ale aj bohatý sprievodný program. O zábavu sa postará hudobná skupina Rabaka, Dychová hudba Lieskovanka a Moštenskí pajtáši. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Od 7. do 8. júla 2018 sa na jazere v Novákoch bude konať závod v rýchlostnej kanoistike pod názvom Novácka 500-vka. Pretekať sa bude na trasách v dĺžke 200, 500 a 2000 metrov. V poradí 46. ročník Nováckej 500-vky finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

V obci Veľká Lehôtka oslávia v sobotu 7. júla 2018 okrúhle 60. výročie futbalovej činnosti v obci. Súčasťou osláv bude aj slávnostný obed. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

V sobotu 7. júla 2018 o 13.00 h si obyvatelia obce Krásna Ves pripomenú 810. výročie prvej písomnej zmienky o obci.  Pre návštevníkov bude pripravený guláš z diviny, ale aj obľúbené melódie v podaní Duo harmoniky. Vo veľkej sále Kultúrneho domu sa bude konať oceňovanie zaslúžilých občanov a krst videofilmu o obci. Od 20.00 h vystúpi hudobná skupina Amadeo. Oslavy budú pokračovať v nedeľu 8. júla 2018 slávnostnou svätou omšou v Kaplnke Božského srdca Ježišovho, Evanjelickými službami v Slatine nad Bebravou a futbalovým zápasom medzi ŠK Podhoran a TJ Družstevník Veľká Hradná. Organizáciu podujatia podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Lehota pod Vtáčnikom a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 7. júla 2018 na Deň obce spojený s oslavami 630. výročia prvej písomnej zmienky o Veľkej Lehote, 58. výročia vzniku Lehoty pod Vtáčnikom a hodovým jarmokom, so začiatkom o 14.00 h na Námestí SNP.

Obec Hatné a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravili opäť po roku v priestoroch oddychového areálu pri Skale Deň obce Hatné, ktorý sa uskutoční 7. júla.2018, so začiatkom o 18.00 h. V programe sa spolu s domácimi účinkujúcimi predstavia zaujímaví hostia. Pre deti je od 17.00 h pripravené divadelné predstavenie bábkového divadla Lienka a maľovanie na tvár.

Nedeľa, 8. júl 2018

V nedeľu 8. júla 2018 sa v Parku Ostratice uskutoční v poradí 29. ročník Festivalu dychových hudieb. Návštevníkov poteší Detská dychová hudba Hradišťanka, Túfaranka, Ostratičanka, Višutčanka a Kumpánoví muzikanti. Podujatie pripravila obec Ostratice, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Dychová hudba Ostratičanka s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja. Začiatok festivalu je naplánovaný na 15.00 h.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lb, lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK