Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 28. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 28. týždni roku 2018.

Pondelok, 9. júl 2018

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v pondelok 9. júla 2018 o 17.00 h na pravidelné stretnutie pre začínajúcich aj pokročilých fotografov do učebne RKC v Prievidzi. S lektorom Karolom Kobellom sa bude tentokrát FOTO KLUB niesť v duchu tém Dážď a Nefunkčné, pokazené. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Piatok, 13. júl 2018

V poradí 58. ročník Kopaničiarskych slávností a 96. výročie zasadenia Lipy bratstva sa budú konať v dňoch 13. – 15. júla 2018 v Starom Hrozenkove. Na všetky tri dni je pripravený bohatý kultúrny program, nebude chýbať ani jarmok, ľudová veselica či ohňostroj. V programe vystúpi okrem iných aj XINDL X či Lúčnica. Organizátorom podujatia sú obce Starý Hrozenkov a Drietoma, v spolupráci s klubom kultúry Uherské Hradište a Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a hejtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek.

Malých návštevníkov Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja poteší program v rámci Tvorivého leta. Každý piatok sa v čase od 10.00 h do 12.00 h môžu zapojiť do rôznorodých tvorivých dielní. V piatok 13. júla 2018 to bude Košikarská dielňa – pletenie z trávy, slamy a šúpolia. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V dňoch 13. a 14. júla 2018 poteší Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja všetkých milovníkov humorno-mrazivých scénok. Mučiareň Trenčianskeho hradu ožije obľúbenými Historkami z mučiarne. Nebude chýbať naťahovanie na škripec, ukážky stredovekých tortúr a divácky atraktívna ohňová show. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Sobota, 14. júl 2018

V dňoch 14. a 15. júla 2018 sa v Nitrianskom Rudne budú konať tradičné Letné slávnosti rudnianskej a belianskej doliny. V pripravenom kultúrnom programe vystúpia detské folklórne súbory DFS Malá Rokôška, Detská ľudová hudba spod Rokoša, DFS Studnička, gajdoš Oskar Topák z DFS Hájenka a v hudobnom pásme Tou našou dolinou sa predstavia domáce folklórne skupiny a folklórne skupiny z blízkeho okolia. Tešiť sa môžete aj na sprievodné podujatia – tvorivú dielňu pre deti, spoznávanie obce Nitrianske Rudno a Kršťanová Ves na voze, rudniansku izbu u Katrenov s ochutnávkou rudnianskeho jedla. V nedeľu program začne hodovou svätou omšou, po ktorej si prídu na svoje aj milovníci futbalu či štvronohých miláčikov. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pri príležitosti 725. výročia prvej písomnej zmienky o obci Kolačno sa v sobotu 14. júla 2018 bude konať Deň obce Kolačno. V areáli ihriska sa môžu návštevníci tešiť na kultúrny program na ľudovú i modernú nôtu, razenie mincí, či atraktívnu tombolu – auto s plnou nádržou na víkend a vyhliadkový let nad obcou. Podujatie sa koná pod záštitou a s finančnou podporou TSK.

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Zbora pozýva v sobotu 14. júla 2018 o 12.30 h do areálu DHZ Zbora, kde sa bude konať v poradí 24. ročník Hasičskej súťaže o putovný pohár veliteľa zboru. V krásnom prostredí na vás čakajú kvalitné požiarne útoky v podaní družstiev bojujúcich v Slovensko-moravskej hasičskej lige. Pre gurmánov bude pripravený kotlíkový guláš a šťastie môžete vyskúšať aj v tombole o vecné ceny.

V sobotu 14. júla 2018 sa v rámci podujatia Beckovské slávnosti 2018 bude konať súťaž v hode vidlami do diaľky s názvom Vidlomet 2018, so začiatkom o 10.00 h. Tento rok sa uskutoční už 10. ročník súťaže, ktorá je svetovou raritou. Projekt finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj. 

Nedeľa, 15. júl 2018

Obec Horná Mariková a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú v nedeľu 15. júla 2018 do amfiteátra v Hornej Marikovej na v poradí 26. Marikovské folklórne slávnosti. V pestro zostavenom programe sa už od 11.00 h môžete tešiť na folklórne skupiny, súbory a dychové hudby zo širokého okolia a nebude chýbať ani sprievodný program – ukážky prác ľudovoumeleckých výrobcov, tradičné regionálne jedlá, hry pre deti, výstavu krojov z Dohnian, Lúk a Kyjova. Pozrieť si budete môcť aj expozíciu Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktorá mapuje tradičné bývanie v Marikovej. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Aj tento rok pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pre svojich návštevníkov kreatívne prázdninové podujatie Leto v galérii 2018. Každú sobotu počas letných prázdnin (júl, august) oživia nádvorie galérie tvorivé aktivity, a to tvorivé dielne, workshopy, hry, stretnutia s umelcami či komentované prehliadky výstav. Novinkou tohtoročného leta budú literárne večery s názvom Divotvorba.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK