Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 29. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 29. týždni roku 2018.

Pondelok, 16. júl 2018

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom pozýva v pondelok 16. júla a v utorok 17. júla 2018 všetkých na letisko v obci Slávnica, kde sa uskutoční VI. ročník medzinárodnej súťaže termických elektrovetroňov. Otvárací ceremoniál je naplánovaný na pondelok 16. júla 2018 od 9.00 h. V súťaži je prihlásených 78 súťažiacich zo 14 štátov.  Podujatie sa koná pod záštitou trenčianskeho župana Jaroslava Bašku a s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Prvý kontrolný deň k začiatku rekonštrukcie študentského domova v areáli Fakulty špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v časti Záblatie sa bude konať v pondelok 16. júla 2018 o 10.00 h pri Študentskom domove na ulici Pri parku 19, Trenčín, Záblatie. Počas kontrolného dňa zároveň prebehne kontrola ukončenia modernizácie technologického vybavenia študentskej jedálne.

Utorok, 17. júl 2018

Združenie miest a obcí hornej Nitry pripravilo v utorok 17. júla 2018 o 10.00 h pracovné stretnutie v súvislosti s tvorbou Akčného plánu rozvoja hornej Nitry. Stretnutie, ktorého cieľom je konzultovať vypracované Priority Akčného plánu a príprava na stretnutie s expertmi EÚ sa uskutoční v zasadačke Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, na ulici Záhradnícka 19.

Piatok, 20. júl 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva v piatok 20. júla 2018 od 10.00 h do 12.00 h deti vo veku od 7 do 12 rokov na Drotársku dielňu, kde sa majú možnosť v rámci Tvorivého leta naučiť základné a pomocné drotárske techniky. Vstupné je 2 eurá pre aktívnych účastníkov dielní.

Trenčiansky samosprávny kraj pokračuje v odstraňovaní bariér v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V uplynulom období kraj okrem iných zariadení investoval finančné prostriedky do vybudovania samostatných výťahov v troch zariadeniach sociálnych služieb, a to v CSS – Jesienka na Myjave, v DSS v Zemianskom Podhradí a v CSS – Domino v Prievidzi. Uviesť výťahy do prevádzky a odovzdať ich klientom i personálu daného zariadenia príde v piatok 20. júla 2018 osobne župan Jaroslav Baška. Urobí tak o 10.00 h v zariadení CSS – Jesienka na Staromyjavskej ulici v Myjave, o 11.30 h v DSS – Zemianske Podhradie (adresa Zemianske Podhradie č. 4) a napokon v CSS – Domino na Veternej ulici v Prievidzi o 13.30 h. Radi Vás pri tejto príležitosti v zariadení uvidíme.  

Sobota, 21. júl 2018

Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, mestom Trenčín a Farským úradom Skalka nad Váhom pozývajú v sobotu 21. júla 2018 o 15.00 h na slávnostnú vernisáž 11. ročníka Medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS – Skalka 2018. Prezentácia výtvarných a literárnych diel vytvorených na sympóziu za účasti autorov sa uskutoční v areáli kláštora na Veľkej Skalke. Hudobnými hosťami budú spevácky zbor Adoremus a speváčka Nina Kohútová.

V sobotu 21. júla 2018 od 13.00 h si v obci Košariská domáci i návštevníci pripomenú 138. výročie narodenia gen. Dr. Milana Rastislava Štefánika. Program začína slávnostným aktom položenia vencov a kytíc pred rodným domom M. R. Štefánika, pokračovať bude v evanjelickom kostole o 15.30 h prezentáciou knihy PhDr. Ferdinanda Vrábela s názvom Splnený sen – M. R. Štefánika a vznik Československa. O 16.30 h bude nasledovať blok historických prednášok v rámci 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1918. Celodenný program ukončí koncert a tanečná zábava z obdobia prvej Československej republiky pod taktovkou MELODY GENTLEMEN a hudba rokov druhej polovice 20. storočia. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK.

Obec Ivanovce pozýva v sobotu 21. júla a v nedeľu 22. júla 2018 na oslavy 620. výročia prvej písomnej zmienky o obci Ivanovce a 90. výročia založenia TJ Ivanovce. Pripravený je futbalový zápas veteránov, slávnostné stretnutie rodákov obce, spomienka na zosnulých rodákov, posedenie pri dychovej hudbe či ľudová veselica. Celodenný program začína už od 11.00 h. Počas kultúrneho programu budú spievať a tancovať Hájiček z Chrenovca, DH Stráňanka, ľudová hudba Huncúti a DH Boršičanka. Na oslavy prispel finančnou sumou z dotačného systému aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Trial klub Kamikadze v Zbore pozýva na Medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky v triale a na Pohárovú súťaž detí a mládeže a Macec cup, ktoré sa uskutočnia v sobotu 21. júla a v nedeľu 22. júla 2018 v areáli DHZ Zbora (obec Dohňany). Podujatie začína o 11.00 h štartom kategórie žiaci, o 12.00 h štartujú ostatné kategórie a o 18.30 h budú vyhlásené výsledky. Medzinárodné majstrovstvá sa konajú s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obec Ladce pozýva v sobotu 21. júla a v nedeľu 22. júla 2018 na Dni obce Ladce a otvorenie Domu kultúry po rekonštrukcii. V kultúrnom programe vystúpia deti z Mestskej školy Ladce, dychová hudba Bodovanka, hudobná skupina KontraBand a ľudová hudba Beťari. Pripravené sú okrem iného aj atrakcie pre deti a predajné stánky. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Nedeľa, 22. júl 2018

Od nedele 22. júla 2018 do soboty 28. júla 2018 sa Trenčín stane dejiskom 8. Majstrovstiev Európy nepočujúcich v bedmintone a prvých Majstrovstiev Európy v bedmintone nepočujúcej mládeže. Otvárací ceremoniál sa uskutoční v nedeľu 22. júla 2018 o 11.00 h. Podujatie organizuje Deaflympijský výbor Slovenska s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V poradí 11. ročník tradičného Dychfestu sa bude konať v nedeľu 22. júla 2018 od 14.00 h v areáli „pod Smriečím“ v Hornom Lieskove. V hudobnom programe vystúpia DH Lieskovanka, DH Bučkovanka, DH Kamarádi, DH Bludovienka (ČR) a DH Vacenovjáci (ČR). O večernú zábavu sa postará DH Boršičanka. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obec Podlužany a FK Podlužany pozývajú na oslavy 65. výročia organizovaného futbalu v obci. Podujatie začne v nedeľu 22. júla 2018 o 13.00 h na futbalovom ihrisku v Podlužanoch futbalovým turnajom a pokračovať bude o 16.00 h oficiálnou časťou s príhovormi a ocenením zaslúžilých činovníkov v oblasti športu v Podlužanoch. Organizáciu podujatia finančne podporil z dotačného systému Trenčiansky samosprávny kraj.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Aj tento rok pripravila Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pre svojich návštevníkov kreatívne prázdninové podujatie Leto v galérii 2018. Každú sobotu počas letných prázdnin (júl, august) oživia nádvorie galérie tvorivé aktivity, a to tvorivé dielne, workshopy, hry, stretnutia s umelcami či komentované prehliadky výstav. Novinkou tohtoročného leta budú literárne večery s názvom Divotvorba.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK