Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 35. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 35. týždni roku 2018.

Pondelok, 27. august 2018

Mesto Trenčín, Veliteľ Posádky Trenčín, Miestny odbor a Okresný výbor Zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín pozývajú v pondelok 27. augusta 2018 o 13.00 h k Pamätníku umučených na trenčianskej Brezine, kde sa bude konať spomienková slávnosť pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania.

Utorok, 28. august 2018

Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania pozýva mesto Bánovce nad Bebravou na pietny akt kladenia vencov, ktorý sa bude konať v utorok 28. augusta 2018 o 15.00 h pred budovu Domu kultúry na Farskej ulici v Bánovciach nad Bebravou.

Streda, 29. august 2018

Obec Vrchteplá pozýva v stredu 29. augusta 2018 o 15.00 h na podujatie Spomienky na minulosť. Program začne pietnym aktom kladenia vencov k Pamätníku SNP vo Vrchteplej a bude pokračovať kultúrnym programom na detskom ihrisku. Vystúpi v ňom Dychová hudba Hoľazňanka, Spevácky súbor Chasa veselá a Mužáci Moravia. Nebudú chýbať ani atrakcie pre deti a chutné občerstvenie. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Štvrtok, 30. august 2018

Vo štvrtok 30. augusta 2018 bude o 9.00 h v pavilóne č. 7 Expo Centra Trenčín slávnostne otvorený veľtrh HURÁ DO ZÁHRADY, ktorý potrvá do soboty 1. septembra 2018. Záhradkársky veľtrh určený milovníkom prírody a vášnivým záhradkárom ponúka návštevníkom aj bohatý sprievodný program, prednášky s významnými osobnosťami, ukážky rezu ovocných drevín, aukciu a ochutnávku medu či bonsajovú a čajovú šou. Viac informácií na www.expocenter.sk.

Piatok, 31. august 2018

Mesto Handlová, Hornonitrianske bane Prievidza a Združenie miest a obcí hornej Nitry pozývajú na Regionálne oslavy Dňa baníkov 2018 v dňoch 30. a 31. augusta 2018. Pripravený je bohatý program so začiatkom vo štvrtok o 17.30 h, kedy sa bude konať svätá omša v Kostole sv. Kataríny. V piatok program začne o 13.00 h kladením vencom k Pamätníku obetiam banských nešťastí na mestskom cintoríne. Súčasťou programu je aj udeľovanie ocenení Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre na Námestí baníkov. Už tradične nebude chýbať ani alegorický sprievod mestom Pálfyho Laura o 16.00 h. V kultúrnom programe vystúpi kapela Metalinda, Desmod, Adam Ďurica, Down town projekt, Vidiek a Richard Müller. Viac informácií na www.handlova.sk.

Sobota, 1. september 2018

V sobotu 1. septembra 2018 sa na pešej zóne pred kinom Mier v Považskej Bystrici bude konať jubilejný X. ročník prehliadky motocyklov vyrábaných v Považskej Bystrici s názvom Považskobystrický motocykel 2018. Program odštartuje o 9.00 h a tešiť sa môžete na závod pravidelnosti, jazdu zručnosti, „Manínsky okruh”, predaj odbornej literatúry a prehliadku historických bicyklov, ktorým bude tentokrát kraľovať prototyp VM-238 MISTRAL. Podujatie pripravilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Veterán klub Manín. Viac informácií na www.pbmotocykel.sk

Obec Seč pozýva v sobotu 1. septembra 2018 do priestorov ihriska pri kultúrnom dome na podujatie s názvom Deň Sečanov. Program začne o 15.00 h a vystúpi v ňom Ľudová hudba Beťári, Folklórny súbor Sielnica z Lazian, Folklórny súbor Bukovec z Diviak nad Nitricou, cimbalová muzika Kmeťovci a hudobná skupina VEGA. Pripravený je aj bohatý sprievodný program pre deti, ulička ľudových remeselníkov hornej Nitry spojená s jarmočným predajom a ukážky drôtikárstva. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Dom kultúry Kanianka a obec Kanianka pozývajú v sobotu 1. septembra o 17.30 h do areálu pri priehrade na 74. výročie osláv Slovenského národného povstania. V programe, ktorý začne o 17.45 h vystúpi Dychová hudba Hodrušanka, hudobná skupina Webers, hudobná skupina IDEA a tešiť sa môžete aj na ohňovú šou, ukážky hasičskej techniky, jazdu na koni či zapálenie vatry. Podujatie podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Nedeľa, 2. september 2018

V nedeľu 2. septembra 2018 sa v areáli parku Dolný Lieskov budú konať Hodové slávnosti, so začiatkom o 14.00 h. V programe vystúpi Folklórna skupina Limbora z Prečína, Detský folklórny súbor Limboráčik z Prečína, hudobná skupina BONA BEND a zabávač a heligonkár Matej Kysel. Podujatie pripravila obec Dolný Lieskov a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici. Finančne jeho organizáciu podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Kultúrne centrum Bojnice pozýva v nedeľu 2. septembra 2018 o 19.00 h do Huňadyho sály Slovenského národného múzea - Múzea Bojnice na Záverečný koncert Bojnického kultúrneho leta 2018 VIVA LA DIVA. Koncert bude venovaný opernej speváčke Magdaléne Blahušiakovej a predstavia sa v ňom sólisti Opery Slovenského národného divadla a Symfonický orchester Vác z Maďarska. Podujatie podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií, príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenským zväzom telesne postihnutých pozýva na výstavu „Svet, ako ho vidíme my“. Výstavu výtvarných prác ľudí s telesným a ťažkým telesným postihnutím nájdu návštevníci vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 31. augusta 2018. Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Nové Mesto nad Váhom Jozefa Trstenského a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Klub kultury Uherské Hradiště a autor Antonín Kostka pozývajú do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na výstavu čiernobielych bromostrieborných želatinových fotografií s názvom MÁ VLÁRA. Pozrieť si ju môžete od pondelka do piatku, vždy v čase od 8.00 h do 17.00 h, a to až do 28. septembra 2018. Viac informácií na www.tnos.sk.

Filip Sabol a Michal Turkovič sú autori, ktorých ťažisko záujmu spočíva v témach súvisiacich s verejným priestorom. Po sérii výstav, kde bol zdrojom exteriér post-socialistickej ulice a finálnym výstupom bola inštalácia v galérii, nasleduje výstava, kde autori zvolili opačnú stratégiu. Pri výstave s názvom PROTI VŠETKÝM sa autori vzdávajú svojho odstupu a pozície pozorovateľov a vystupujú v pozícii slovenského občana, ktorý vidí východisko v zjednotení ľudí v dave a následnej demonštrácii a proteste. Gró výstavy sa tak odohráva v interiéri Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, kde si ju môžete pozrieť až do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

KRAJINA je vo fotografiách Borisa Németha a Jána Viazaničku premenlivou hodnotou, ktorej dominuje stopa človeka. Aj keď sa krajina ako definícia a slovo stále delí na prírodnú a kultúrnu, fotografie z ich rôznych autorských projektov zachytávajú prienik týchto dvoch pojmov, ktorý sa nám zhmotňuje pred očami. Človek sa v prírodnej krajine udomácnil, sprivatizoval si lúky, vyrúbal lesy, nechal schátrať veľa plotov a nielen tie. Pomaly vytesňuje pôvodné pohľady, pôvodnú existenciu krajiny a nahrádza ju svojou predstavou o tom, ako by mu mala slúžiť. V projekte Premeny Slovenska nás obaja fotografi v tej krajine našli. KRAJINA nám ako pozdrav zo Slovenska ukazuje ako sa mení na obraz svojho človeka v nej. Výstavu si môžete pozrieť v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK