Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 38. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 38. týždni roku 2018

Pondelok, 17. september 2018

Centrum sociálnych služieb - BYSTRIČAN Považská Bystrica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v pondelok 17. septembra 2018 o 9.00 h na podujatie s názvom „Deň s nami”, ktoré sa bude konať v areáli zariadenia. Pripravené sú športové disciplíny, kultúrny program, chutný guláš, polhodinka otázok a odpovedí, posedenie s harmonikou pri ohníku a predstavené bude aj nové logo zariadenia.

Na tlačovej konferencii v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne predstaví v pondelok 17. septembra o 9.30 h Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vzorový Hokejový región - Trenčín. Rozvojové programy, projekty práce s mládežou a ikonický projekt Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie verejnosti priblížia prezident SZĽH Martin Kohút, predseda TSK Jaroslav Baška, primátor mesta Trenčín Richard Rybníček a predseda komisie Rozvojového centra hokejového regiónu - Trenčín Richard Pavlikovský.

V pondelok 17. septembra 2018 sa o 14.00 h v priestoroch kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne bude konať Krajská rada Únie žien Slovenska.

Utorok, 18. september 2018

Centrum sociálnych služieb - Lednické Rovne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 18. septembra 2018 o 10.00 h na “Deň otvorených dverí - Náš deň” do priestorov areálu zariadenia.

Streda, 19. september 2018

V stredu 19. septembra 2018 o 10.00 h pozýva Centrum sociálnych služieb - Juh Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja na otvorenie „Jarmočného námestia”, ktoré tento rok nesie podtitul „Vinobranie”. Na návštevníkov v tento deň čakajú Urbanove tvorivé dielne, vinársky jarmok s ukážkami jesenných výrobkov, paličkárka a košikárka, Urbanov vinohrad či viecha u Urbana. Nebude chýbať ani tradičná veselica.

Národná rada Slovenskej republiky, Slovenské národné múzeum, mesto Myjava a Matica slovenská pozývajú na spomienkové zhromaždenie a oslavy pri príležitosti 170. výročia vzniku prvej Slovenskej národnej rady v stredu 19. septembra 2018 o 15.00 h v Myjave. Súčasťou programu je historický sprievod k Slovenskému národnému múzeu - Múzeu Slovenskej národnej rady, rekonštrukcia vyhlásenia nezávislosti slovenského národa, slávnostný akt kladenia vencov či prehliadka novej expozície v Dome pani Kolényovej. Podujatia sa zúčastní aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Vydavateľstvo IB Vysoké Tatry pozývajú v stredu 19. septembra 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Návštevníci sa môžu tešiť na prezentáciu knihy publicistu a znalca tatranského prostredia Ivana Bohuša ml. s názvom Tatranské chaty - Majáky v mori skál a snehu. Podujatie je spojené s veľkorozmernou projekciou obrazových materiálov z Vysokých Tatier. Hosťom bude vydavateľka Iveta Bohušová. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Štvrtok, 20. september 2018

Vo štvrtok 20. septembra 2018 sa o 10.00 h v Lesoparku Brezina v Trenčíne bude konať v poradí 12. ročník krajskej športovo-vedomostnej súťaže stredných škôl s názvom Župná kalokagatia 2018. Podujatie pripravilo Krajské centrum voľného času v Trenčíne spolu s Trenčianskym samosprávnym krajom. Koná sa pod záštitou trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. Viac informácií na www.kcvc.sk.

Piatok, 21. september 2018

Hvezdáreň v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja oslávi v piatok 21. septembra 2018 okrúhle 30. výročie svojej činnosti. Pri tejto príležitosti sa v priestoroch Hvezdárne v Partizánskom časť Malé Bielice uskutoční pracovný seminár v čase od 10.00 h do 14.00 h. Pripravený je bohatý celodenný program - prezentácia Hvezdáreň v zrkadle času, odovzdávanie pamätných listov, videoprojekcia, prehliadka hvezdárne i pozorovanie Slnka. Od 18.00 h bude oslava pokračovať prednáškou astrofyzika a popularizátora vedy z Katedry teoretickej fyziky a astrofyziky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach - Na koniec vesmíru, o 19.30 h dostane priestor objaviteľ planétky 25384 Partizánske Peter Kušnirák a čerešničkou na torte bude pozorovanie nočnej oblohy ďalekohľadmi i voľným okom. Viac informácií na www.hvezdaren.sk.

Nordic Walking Trenčín pozýva v dňoch 21., 23. a 26. septembra 2018 na športové podujatie pre širokú športovú a laickú verejnosť pod vedením certifikovanej inštruktorky – NORDIC WALKING PRE VŠETKÝCH. Zoznámiť sa s týmto športom a jeho zdravotnými benefitmi môžu ľudia s rôznymi zdravotnými obmedzeniami v piatok 21. septembra 2018 od 10.00 h do 15.00 h v areáli lanového parku na trenčianskej Brezine, všetky vekové kategórie bez obmedzenia 23. septembra 2018 od 13.00 h do 18.00 h a seniori 26. septembra 2018 od 10.00 h do 15.00 h v areáli HOSSPORT CENTER. Projekt bol zrealizovaný vďaka Participatívnemu-komunitnému rozpočtu TSK.

Slovenský skauting, Západoslovenská skautská oblasť pozýva v dňoch 21. - 23. septembra 2018 na podujatie ZapaDni 2018 do priestorov Základnej školy v Považanoch. Na podujatí sa zúčastnia skautské jednotky od Serede po Dubnicu nad Váhom. Viac informácií na www.zsso.skauting.sk. Podujatie bolo podporené z Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK.

Obec Papradno a Základná škola s materskou školou v Papradne pozývajú v piatok 21. septembra 2018 o 15.00 h na otvorenie Detského dopravného ihriska v areáli školy. Pripravené sú súťaže pre deti a nebudú chýbať ani detské atrakcie.

V piatok 21. septembra 2018 sa o 16.30 h v priestoroch vstupnej haly Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne uskutoční vernisáž výstavy fotografií Guida A. Longhitana spojená s oceňovaním hasičov, policajtov a dobrovoľných hasičov v kongresovej sále Úradu TSK. Vernisáže fotografií a oceňovania sa zúčastnia delegácie z Českej republiky a Poľska, otvorí ju samotný autor spolu s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom.

Sobota, 22. september 2018

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Hôrka nad Váhom spolu s Obecným úradom Hôrka nad Váhom pozývajú v sobotu 22. septembra 2018 do miestneho kultúrneho domu, kde sa budú konať oslavy 110. výročia založenia DHZ v obci. Program začne o 11.00 h slávnostnou svätou omšou, pokračovať bude pochodom na cintorín a o 13.00 h vyvrcholí slávnostným oceňovaním členov zboru a hostí.

V sobotu 22. septembra 2018 sa v obciach Selec a Trenčianske Stankovce uskutoční Medzinárodné taktické cvičenie zložiek Integrovaného záchranného systému - TFS 2018, so začiatkom o 14.00 h. Úvodné stretnutie bude o 13.00 h pred Obecným úradom v Trenčianskych Stankovciach. Podujatie sa uskutoční pod záštitou štátneho tajomníka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Rudolfa Urbanoviča, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáša Parízeka a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Projekt podporilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Trenčiansky samosprávny kraj.

Nedeľa, 23. september 2018

Centrum sociálnych služieb v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Občianske združenie Život s dúhou v srdci pozývajú v nedeľu 23. septembra 2018 o 15.00 h do Spoločenskej sály Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom na v poradí VII. ročník benefičného koncertu „Dúha v srdci”. Aj tohtoročné podujatie pre mládež so zdravotným postihnutím z Trenčianskeho kraja sa bude niesť v duchu hudby, tanca a tvorivých dielničiek. V pripravenom programe vystúpi zoskupenie S Hudbou Vesmírnou, Emma Drobná či Richard Müller. Tešiť sa môžete aj na maľovanie horúcim voskom, košikárstvo, výrobu bižutérie, maľovanie na tričká, zdobenie šiltoviek či atrakcie pre deti. Moderátorom obľúbeného podujatia bude Sajfa. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V nedeľu 23. septembra 2018 sa o 13.00 h na parkovisku pred nemocnicou v Bánovciach nad Bebravou bude konať podujatie s názvom „Bánovský silák - Európsky pohár silných mužov”. Návštevníci sa môžu tešiť na nezabudnuteľné preteky a náročné disciplíny, pod ktorých organizáciu sa opäť podpísal STRONG MAN Bánovce nad Bebravou. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a autor Peter Belanec pozývajú na výstavu s názvom NA CESTE do priestorov galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Výstava cestovateľských fotografií autora dokumentuje jeho cesty po Európe, Ázii, Afrike, Austrálii či Južnej Amerike a pozrieť si ju môžete až do 28. septembra 2018.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Klub kultury Uherské Hradiště a autor Antonín Kostka pozývajú do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na výstavu čiernobielych bromostrieborných želatinových fotografií s názvom MÁ VLÁRA. Pozrieť si ju môžete od pondelka do piatku, vždy v čase od 8.00 h do 17.00 h, a to až do 28. septembra 2018. Viac informácií na www.tnos.sk.

Filip Sabol a Michal Turkovič sú autori, ktorých ťažisko záujmu spočíva v témach súvisiacich s verejným priestorom. Po sérii výstav, kde bol zdrojom exteriér post-socialistickej ulice a finálnym výstupom bola inštalácia v galérii, nasleduje výstava, kde autori zvolili opačnú stratégiu. Pri výstave s názvom PROTI VŠETKÝM sa autori vzdávajú svojho odstupu a pozície pozorovateľov a vystupujú v pozícii slovenského občana, ktorý vidí východisko v zjednotení ľudí v dave a následnej demonštrácii a proteste. Gró výstavy sa tak odohráva v interiéri Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, kde si ju môžete pozrieť až do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Národné osvetové centrum, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Dubnické múzeum Dubnica nad Váhom a mesto Dubnica nad Váhom pozývajú na výstavu s názvom Výtvarné spektrum 2018 do priestorov Dubnického kaštieľa v Dubnici nad Váhom. Výtvarné spektrum 2018 sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Výstava potrvá do konca septembra 2018.

KRAJINA je vo fotografiách Borisa Németha a Jána Viazaničku premenlivou hodnotou, ktorej dominuje stopa človeka. Aj keď sa krajina ako definícia a slovo stále delí na prírodnú a kultúrnu, fotografie z ich rôznych autorských projektov zachytávajú prienik týchto dvoch pojmov, ktorý sa nám zhmotňuje pred očami. Človek sa v prírodnej krajine udomácnil, sprivatizoval si lúky, vyrúbal lesy, nechal schátrať veľa plotov a nielen tie. Pomaly vytesňuje pôvodné pohľady, pôvodnú existenciu krajiny a nahrádza ju svojou predstavou o tom, ako by mu mala slúžiť. V projekte Premeny Slovenska nás obaja fotografi v tej krajine našli. KRAJINA nám ako pozdrav zo Slovenska ukazuje, ako sa mení na obraz svojho človeka v nej. Výstavu si môžete pozrieť v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva do výstavných priestorov múzea na Košovskej ceste v Prievidzi na výstavu Spomienky na Zambiu zo zbierok Milana Jeřábka. Návštevníkov výstava prenesie do jednej z vnútrozemských krajín „čierneho kontinentu“ a prostredníctvom spomienok autora spoznajú prírodu, život, krásy a neopakovateľné kúzlo tejto časti sveta. Návštevníci múzea si výstavu môžu pozrieť do 21. októbra 2018. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Izbou revolučných tradícií v Križovanoch nad Dudváhom pozýva na výstavu „Kultové predmety socializmu“ do výstavných priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom. Výstava návštevníkom pripomenie dôležitú historickú udalosť - vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Súkromná zbierka Filipa Poledoviča je doplnená o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne a potrvá až do 3. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK