Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 39. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 39. týždni roku 2018

Pondelok, 24. september 2018

V pondelok 24. septembra 2018 sa o 13.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne uskutoční v poradí X. zasadnutie Zastupiteľstva TSK. Už tradične bude možné sledovať rokovanie aj on-line prostredníctvom webového sídla župy www.tsk.sk.

V aule Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne (budova B) bude v pondelok 24. septembra 2018 o 10.00 h slávnostne otvorený akademický rok 2018/2019.

Utorok, 25. september 2018

Okresná organizácia Jednoty dôchodcov v Ilave so sídlom v Novej Dubnici a Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Nová Dubnica pozývajú v utorok 25. septembra 2018 o 9.30 h na XII. Okresné športové hry seniorov JDS okresu Ilava. Súťaže sa uskutočnia v rámci Európskeho týždňa športu v priestoroch Amfiteátra Nová Dubnica.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Klub nezávislých spisovateľov pozývajú v rámci cyklu Poznávame Trenčanov na stretnutie s tvorbou Rudolfa Dobiáša - Slovenský SOLŽENICYN. V utorok 25. septembra 2018 o 15.00 h v spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne okrem Rudolfa Dobiáša vystúpi aj Základná umelecká škola Karola Pádivého z Trenčína. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Mestské kultúrne stredisko Piešťany, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a mesto Trenčín pozývajú v utorok 25. septembra 2018 o 17.00 h do priestorov Galérie FONTÁNA v Piešťanoch na vernisáž výstavy ORA ET ARS VIATOR – SKALKA PUTUJÚCA. Výber diel z jedenástich ročníkov medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS – SKALKA (2008 – 2018) si návštevníci budú môcť pozrieť v pracovných dňoch okrem pondelka od 10.00 h do 18.00 h a počas víkendov od 13.00 h do 18.00 h až do 14. októbra 2018.

Streda, 26. september 2018

Zoznámiť sa s najzdravšou ozdravno-športovou aktivitou na svete - nordic walkingom môžu v stredu 26. septembra 2018 v čase od 10.00 h do 15.00 h všetci seniori, a to v priestoroch HOSSPORT CENTER v Trenčíne. Základné vedomosti a praktické zručnosti správnej techniky si široká športová aj laická verejnosť môže pod vedením certifikovanej inštruktorky vyskúšať vďaka podpore z Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK. Viac informácií na www.facebook.com/nwtrencin.

V priestoroch Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v stredu 26. septembra 2018 bude konať beseda spojená s prednáškou na tému August 68 – Profily a iskierky vzdoru – Alexander Dubček s doc. Ivanom Mrvom. O 10.35 h ju môžu navštíviť všetci študenti, pre verejnosť budú dvere otvorené 16.00 h. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj.

Štvrtok, 27. september 2018

Krajské centrum voľného času v Trenčíne pri príležitosti 100 rokov Česko-Slovenska pozýva vo štvrtok 27. septembra 2018 do Mestskej športovej haly v Nemšovej, kde sa bude konať medzištátne stretnutie vo florbale základných škôl. Podujatie sa realizuje v rámci Európskeho týždňa športu 2018 a slávnostne bude otvorené o 9.30 h. Viac informácií na www.kcvc.sk.

V priestoroch Kreatívneho centra v Základnej škole s materskou školou na Ul. P. Dobšinského v Prievidzi sa vo štvrtok 27. septembra 2018 uskutoční Deň otvorených dverí technických zručností detí pod názvom OPEN DAY. Súčasťou programu budú aj ukážky práce detí z technickej škôlky, ktoré navštevujú predmet Hravá technika. Otvoreného dňa sa zúčastnia aj zástupcovia firiem pôsobiacich v regióne. Viac informácií na www.zsdobpd.edu.sk.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pozýva vo štvrtok 27. septembra 2018 o 10.00 h do priestorov Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne, kde sa bude konať projekt Na veku záleží. Jeho cieľom je informovať o možnostiach zlepšenia kontroly veku osôb kupujúcich tabakové výrobky, bezpečnosti potravín a pokrmov či prevencie nadváhy a obezity. Na podujatie je potrebné nahlásiť svoju účasť na e-mailovej adrese lucia.chromikova@uvzsr.sk. Viac informácií na www.uvzsr.sk.

Prvá slovenská lekárnická akciová spoločnosť - UNIPHARMA pozýva vo štvrtok 27. septembra 2018 o 13.00 h na stretnutie pri príležitosti 10. výročia poskytovania zdravotnej starostlivosti v medicínsko-diagnostickom zariadení Uniklinika Kardinála Korca Prievidza, ktoré sa uskutoční v priestoroch kliniky na Nábrežnej ulici v Prievidzi.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 27. septembra 2018 o 17.00 h na Talkšou herečky Zuzany Mišákovej v knižnici nielen o literatúre. Hosťom bude tentokrát fotograf a reportér Radovan Stoklasa. Podujatie sa koná v rámci cyklu Poznávame Trenčanov už tradične v priestoroch spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Trenčianska regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) pozýva vo štvrtok 27. septembra 2018 o 15.00 h do priestorov Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, kde sa bude konať KLUB SOPK na tému Trenčiansky kraj – kraj športu, podnikania a mládeže. Budovaniu hodnôt mládeže a ich rodičov pre prácu a voľný čas či využitiu výnimočných prvkov regiónu pre jeho rozvoj a propagáciu Slovenska sa budú venovať predseda TSK Jaroslav Baška a predseda komisie Rozvojového centra Hokej Región Trenčín Richard Pavlikovský.

V Kongregačnej sále Trenčianskeho múzea v Trenčíne sa vo štvrtok 27. septembra 2018 o 16.00 h uskutoční komorné stretnutie záujemcov s odbornými pracovníkmi Trenčianskeho múzea pod názvom Čo ukrýva depozitár, alebo pohľady do minulosti s Alicou Krištofovou. Piata časť série prednášok s názvom Medirytiny v starých tlačiach 18. storočia bude zameraná na medirytinu, ktorá pre svoju nezvyčajnú dokonalosť mimoriadne pozdvihla umeleckú a estetickú úroveň vydávaných kníh. Od 28. septembra do 24. októbra 2018 budú v priestoroch Letnej veže na Trenčianskom hrade vystavené medirytiny uchované v knihách z historického fondu knižnice Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Piatok, 28. september 2018

V Považskom osvetovom stredisku v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v piatok 28. septembra 2018 v čase od 8.00 h do 13.00 h bude konať v poradí 12. ročník kampane MOST – MESIAC O SRDCOVÝCH TÉMACH. Osoby staršie ako 18 rokov si v rámci neho môžu dať bezplatne zmerať antropometrické a biochemické ukazovatele – cholesterol, tlak krvi, obvod pása a BMI. Kampaň sa koná v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici.

V areáli výstaviska EXPO CENTER TRENČÍN sa v dňoch 28. a 29. septembra 2018 bude konať prvý ročník TRENČIANSKEHO PIVNÉHO FESTIVALU – BEERFEST TRENČÍN 2018, na ktorom dostanú priestor slovenské malé aj veľké pivovary. Dvojdňový pivný program odštartuje v piatok o 14.00 h, o dve hodiny neskôr sa stretne 8 najsilnejších mužov Európy, aby zabojovali o trofej – MEČ MATÚŠA ČÁKA. V kultúrnom programe vystúpi heligonkárka a speváčka Vlasta Mudríková, speváci Martin Babjak a Daniel Buranovský, Vašo Patejdl s kapelou a tešiť sa môžete aj na autogramiádu Hokejového klubu Dukla Trenčín, či futbalistov AS Trenčín za výčapom. V sobotu program okorení hard-rocková kapela Volume či slovenská pop-rocková legenda Vidiek. Viac informácií na www.beerfestslovakia.sk.

Hokejový klub Nové Mesto nad Váhom pozýva v piatok 28. septembra 2018 o 16.30 h do priestorov Zimného štadiónu v Novom Meste nad Váhom, kde sa bude konať podujatie Deti na Hokej.

Sobota, 29. september 2018

Obec Zemianske Kostoľany a Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Zemianske Kostoľany pozývajú v sobotu 29. septembra 2018 o 12.00 h na oslavy 130. výročia vzniku DHZ v Zemianskych Kostoľanoch.

V sobotu 29. septembra 2018 o 9.00 h odštartujú v Hlbokom (Bojnice) Celoslovenské športové hry zdravotne postihnutých, so slávnostným vyhodnotením o 14.00 h. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková. Športové podujatie pripravila Okresná rada Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Prievidza.

V dňoch 29. a 30. septembra 2018 sa v obci Bobot budú konať Hodové slávnosti 2018. V bohatom dvojdňovom programe sa návštevníci môžu tešiť na futbalový turnaj prípraviek v sobotu o 9.00 h a mladších žiakov o 15.00 h. Hodové slávnosti otvorí o 16.00 h vystúpenie detí z materskej a základnej školy a kapela JANNE BAND. Chýbať nebudú ani zabíjačkové špeciality. Nedeľný program otvorí o 10.00 h slávnostná svätá omša v Rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša. Po nej si na svoje prídu futbaloví fanúšikovia pri zápase starších žiakov o 11.15 h. Príjemnú atmosféru dotvorí a heligonkár Jano Chudoba z Dežeríc či animačný program pre deti a o 16.00 h program vyvrcholí futbalovým zápasom TJ Tatran Bobot – TJ Slovan Neporadza. Partnerom podujatia je Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorý jeho organizáciu podporil aj finančne.

V poradí 8. ročník dennej hasičskej súťaže pripravil Dobrovoľný hasičský zbor Šišov a Libichava v spolupráci s obcou Šišov a Libichava na sobotu 29. septembra 2018. Svoje sily i techniku si súťažiace družstvá zmerajú o 10.30 h. Podujatie podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Lednické Rovne pozýva v dňoch 29. a 30. septembra 2018 na v poradí III. ročník Michalských hodov, ktoré sa budú konať na Schreiberovej ulici pred Základnou školou v Lednických Rovniach. Slávnostný program otvorí starosta obce v sobotu o 10.00 h. V bohatom kultúrnom programe vystúpia folklórne skupiny z Lednice, hudobná skupina Country Duo Bencroft, folklórny súbor Holíšan, hudobná skupina Rolničky, Veronika Rabada a kapela a o 17.30 h skupina GLADIÁTOR. Nedeľa sa ponesie v znamení slávnostnej hodovej svätej omše v kostole Sv. Michala o 8.00 h, po ktorej vystúpi hudobná skupina Medňanka. Súčasťou programu sú aj detské tvorivé dielne, atrakcie pre deti a variť sa bude aj tradičný hasičský guláš.

Posledný septembrový víkend bude v obci Modrová patriť Hodovým slávnostiam. V sobotu 29. septembra 2018 sa o 8.00 h uskutoční futbalový turnaj prípraviek na miestnom ihrisku. Nedeľa bude patriť slávnostnej svätej omši o 10.30 h a o 13.30 h sa potešia všetci priaznivci futbalu na majstrovskom futbalovom zápase starších žiakov s Potvoricami. V priestoroch kultúrneho domu je pripravený program v podaní tanečno-speváckej skupiny pod vedením Hanky Kupcovej o 15.00 h a o 16.00 h vystúpi skupina M Melodic. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Nedeľa, 30. september 2018

V obci Valaská Belá sa v nedeľu 30. septembra 2018, so začiatkom o 12.00 h budú konať Svätomichalské hodové slávnosti. Spojené budú s oslavou 45. narodenín a 20. rokov kňazského svätenia duchovného otca Róberta Stenchláka.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a autor Peter Belanec pozývajú na výstavu s názvom NA CESTE do priestorov galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Výstava cestovateľských fotografií autora dokumentuje jeho cesty po Európe, Ázii, Afrike, Austrálii či Južnej Amerike a pozrieť si ju môžete až do 28. septembra 2018.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Klub kultury Uherské Hradiště a autor Antonín Kostka pozývajú do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na výstavu čiernobielych bromostrieborných želatinových fotografií s názvom MÁ VLÁRA. Pozrieť si ju môžete od pondelka do piatku, vždy v čase od 8.00 h do 17.00 h, a to až do 28. septembra 2018. Viac informácií na www.tnos.sk.

Filip Sabol a Michal Turkovič sú autori, ktorých ťažisko záujmu spočíva v témach súvisiacich s verejným priestorom. Po sérii výstav, kde bol zdrojom exteriér post-socialistickej ulice a finálnym výstupom bola inštalácia v galérii, nasleduje výstava, kde autori zvolili opačnú stratégiu. Pri výstave s názvom PROTI VŠETKÝM sa autori vzdávajú svojho odstupu a pozície pozorovateľov a vystupujú v pozícii slovenského občana, ktorý vidí východisko v zjednotení ľudí v dave a následnej demonštrácii a proteste. Gró výstavy sa tak odohráva v interiéri Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, kde si ju môžete pozrieť až do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Národné osvetové centrum, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Dubnické múzeum Dubnica nad Váhom a mesto Dubnica nad Váhom pozývajú na výstavu s názvom Výtvarné spektrum 2018 do priestorov Dubnického kaštieľa v Dubnici nad Váhom. Výtvarné spektrum 2018 sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Výstava potrvá do konca septembra 2018.

KRAJINA je vo fotografiách Borisa Németha a Jána Viazaničku premenlivou hodnotou, ktorej dominuje stopa človeka. Aj keď sa krajina ako definícia a slovo stále delí na prírodnú a kultúrnu, fotografie z ich rôznych autorských projektov zachytávajú prienik týchto dvoch pojmov, ktorý sa nám zhmotňuje pred očami. Človek sa v prírodnej krajine udomácnil, sprivatizoval si lúky, vyrúbal lesy, nechal schátrať veľa plotov a nielen tie. Pomaly vytesňuje pôvodné pohľady, pôvodnú existenciu krajiny a nahrádza ju svojou predstavou o tom, ako by mu mala slúžiť. V projekte Premeny Slovenska nás obaja fotografi v tej krajine našli. KRAJINA nám ako pozdrav zo Slovenska ukazuje, ako sa mení na obraz svojho človeka v nej. Výstavu si môžete pozrieť v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne do konca septembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva do výstavných priestorov múzea na Košovskej ceste v Prievidzi na výstavu Spomienky na Zambiu zo zbierok Milana Jeřábka. Návštevníkov výstava prenesie do jednej z vnútrozemských krajín „čierneho kontinentu“ a prostredníctvom spomienok autora spoznajú prírodu, život, krásy a neopakovateľné kúzlo tejto časti sveta. Návštevníci múzea si výstavu môžu pozrieť do 21. októbra 2018. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Izbou revolučných tradícií v Križovanoch nad Dudváhom pozýva na výstavu „Kultové predmety socializmu“ do výstavných priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom. Výstava návštevníkom pripomenie dôležitú historickú udalosť - vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Súkromná zbierka Filipa Poledoviča je doplnená o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne a potrvá až do 3. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK