Prehľad očakávaných udalostí v 43. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 43. týždni roku 2018

Pondelok, 22. október 2018

V pondelok 22. októbra 2018 sa v čase od 9.00 h do 16.30 h v priestoroch školiacej miestnosti Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na 1. poschodí uskutoční školenie zamerané na prezentáciu Národného potravinového katalógu, jeho fungovania a funkcionality. Určené je pre dodávateľov potravín so zameraním na predaj kvalitných a bezpečných potravín. Školiť budú školitelia z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Krajské centrum voľného času – Regionálne centrum mládeže Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v pondelok 22. októbra 2018 o 10.00 h do priestorov Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne, kde sa bude konať Prvé stretnutie Stredoškolského parlamentu Trenčianskeho kraja. Súčasťou programu bude predstavenie myšlienky Stredoškolského parlamentu, diskusia študentov s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom, ale tiež aktuálne informácie z oblasti rozvoja práce s mládežou Krajského centra voľného času – Regionálneho centra mládeže Trenčín.

V pondelok 22. októbra 2018 o 12.00 h bude v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne zasadať Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu pri Trenčianskom samosprávnom kraji. Členovia rady sa budú venovať aktualizácii dokumentu „Stratégia rozvoja stredného odborného školstva v TSK na roky 2013 – 2020“.

Trenčiansky samosprávny kraj pozýva v pondelok 22. októbra 2018 o 14.00 h do mesta Púchov aj susednej obce Nimnica. Práve v okresnom meste začína druhý dokončený úsek Vážskej cyklomagistrály v dĺžke presahujúcej 4 km, ktorý vlastným segregovaným telesom vedie do obce Nimnica k Nosickej priehrade. Trenčianska župa ho odovzdá verejnosti do užívania v pondelok, prvou oficiálnou jazdou na bicykloch po cyklotrase do Nimnice o 14.30 h spred kruhového objazdu pri OD Tesco. Ďalší program spojený s otvorením cyklotrasy bude pripravený o 15.00 h v obci Nimnica.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na predstavenie knihy autora Bohdana Cagáňa s názvom MASKÁČOVÉ PRÍBEHY, ktoré sa bude konať v pondelok 22. októbra 2018 o 16.00 h v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Súčasťou programu bude aj beseda s autogramiádou. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v pondelok 22. októbra 2018 o 17.00 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Hosťom talkšou herečky Zuzany Mišákovej bude herec, režisér a moderátor Štefan Richtárech. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Utorok, 23. október 2018

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu so Sylviou Maliarikovou a Erikom Kližanom s názvom ROK OSEMNÁSTY – POZRIME SA NA TO CEZ PRIEVIDZU, ktorá sa bude konať v utorok 23. októbra 2018 o 10.35 h v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavný partner projektu. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Streda, 24. október 2018

V stredu 24. októbra 2018 sa o 8.30 h v priestoroch Kultúrneho a spoločenského strediska na ulici F. Madvu v Prievidzi bude konať v poradí 6. ročník baristickej súťaže s názvom Prievidzský rytier čiernej dámy. Organizátorom súťaže je Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Obec Nedožery – Brezany a Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na otvorenie novej expozície obecného múzea s názvom Ako sa rodilo plátno, ktoré sa bude konať v stredu 24. októbra 2018 o 15.00 h v priestoroch múzea. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 24. októbra 2018 o 17.00 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Návštevníci sa môžu tešiť na besedu s Andrejom Tichým, ktorému učarovalo nórske dobrodružstvo, spojenú s prezentáciou jeho motivačnej knihy Cesta na ropnú plošinu. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Štvrtok, 25. október 2018

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Gymnáziom v Považskej Bystrici, mestom Považská Bystrica, PX Centrom v Považskej Bystrici a Považskou knižnicou v Považskej Bystrici pozývajú vo štvrtok 25. októbra 2018 o 9.00 h do priestorov Kina Mier, kde sa bude konať vzdelávacie pásmo pre základné školy k 100. výročiu 1. Československej republiky. Edukačno-dramatické pásmo o historických udalostiach vzniku Československa a osobnosti Milana Rastislava Štefánika bude v podaní považskobystrických gymnazistov pod vedením Ľubice Juríčkovej. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

Vo štvrtok 25. októbra 2018 sa o 13.00 h v priestoroch Kultúrneho domu v Bošáci bude konať spoločenské stretnutie VĎAKA ZA SLUŽBU OBČANOM... pre primátorov, starostov a poslancov na záver volebného obdobia. Organizátorom stretnutia je Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, obec Bošáca a Mikroregión Bošáčka.

Základná škola s materskou školou Centrum I 32 Dubnica nad Váhom pozýva vo štvrtok 25. októbra 2018 o 15.30 h na slávnostné otvorenie náučného chodníka POTULKY VEVERIČKY RYŠKY II „Nezabudnem a nestratím sa“ do priestorov školy. Projekt bol podporený z Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vo štvrtok 25. októbra 2018 sa o 16.00 h v priestoroch Mestského 3D kina v Partizánskom uskutočnia oslavy 100. výročia vzniku Československej republiky. Súčasťou programu bude krátka prednáška o prvej Československej republike s názvom „Vývoj Česko – Slovenska od jeho počiatku“, uvedenie knihy Veľká vojna 1914 – 1918 a jej dopad na región Partizánske, predstavenie edukačných listov pre žiakov základných škôl v Slovenskej a Českej republike „Poznávajme sa navzájom“ a vystúpenie Základnej umeleckej školy Partizánske.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 25. októbra 2018 o 16.00 h na vzdelávacie podujatie z cyklu Učíme sa umeniu – prednáška a workshop RENESANCIA s lektorkou Janou Ficovou. V priestoroch centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi  sa môžete naučiť kresliť a maľovať, nechať sa inšpirovať starými majstrami renesancie a vytvoriť vlastné dielo podľa starých techník. Podujatie podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Piatok, 26. október 2018

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Gymnáziom v Považskej Bystrici, mestom Považská Bystrica, PX Centrom v Považskej Bystrici a Považskou knižnicou v Považskej Bystrici pozývajú v piatok 26. októbra 2018 o 9.00 h do priestorov Kina Mier, kde sa bude konať vzdelávacie pásmo pre stredné školy k 100. výročiu 1. Československej republiky. Edukačno-dramatické pásmo o historických udalostiach vzniku Československa a osobnosti Milana Rastislava Štefánika bude v podaní považskobystrických gymnazistov pod vedením Ľubice Juríčkovej. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

V piatok 26. októbra 2018 o 9.00 h predstaví v priestoroch Galérie Slovenskej výtvarnej únie (Umelka, Dostojevského rad 2, Bratislava) trenčiansky župan Jaroslav Baška pilotný ročník Participatívnych rozpočtov, ktoré Trenčiansky samosprávny kraj zavádza v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. Predstavenie pilotného ročníka participatívnych rozpočtov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je súčasťou v poradí 3. ročníka Týždňa otvoreného vládnutia – OGP Week 2018.

V piatok 26. októbra 2018 sa o 13.00 h v priestoroch Národného domu Štefánika v obci Košariská bude konať slávnostné XI. zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky (ČSR). Súčasťou programu bude aj schvaľovanie návrhu na prijatie Deklarácie Zastupiteľstva TSK k 100. výročiu vzniku ČSR a slávnostný akt položenia vencov k pamätnej tabuli Múzea Milana Rastislava Štefánika.

Trenčiansky samosprávny kraj, Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici, Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Považská knižnica v Považskej Bystrici pozývajú v piatok 26. októbra 2018 o 16.00 h do spoločenskej sály Balneoterapie v Kúpeľoch Nimnica, kde sa bude konať stretnutie priateľov kultúry a vzácnych ľudí, ktorí významným spôsobom prispeli k rozvoju regiónu Považia s názvom Múzy nás spájajú.

Gymnázium Partizánske v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 26. októbra 2018 o 16.00 h do spoločenskej sály Domu kultúry na Námestí SNP v Partizánskom, kde sa bude konať oslava 65. výročia založenia školy. Pri príležitosti okrúhleho výročia školy budú ocenení aj dlhoroční zamestnanci školy.

Sobota, 27. október 2018

Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa a znovuzískania nezávislosti Poľska sa bude v sobotu 27. októbra 2018 o 17.00 h v Dome kultúry Ilava konať Trojkoncert k storočnici spojený s vernisážou výstavy Súznenie. V rámci programu vystúpi Mirka Miškechová, Agata Siemaszko a kapela Dríst. Výstava Súznenie je spoločným dielom slovenskej výtvarníčky Evy Olexíkovej a poľskej módnej návrhárky Kamily Zielinskej. Podujatie pripravil POĽSKÝ KLUB v spolupráci s mestom Ilava a Základnou umeleckou školou Ilava.

Okrúhle 100. výročie vzniku Československej republiky oslávi mesto Valašské Klobouky v sobotu 27. októbra 2018. O 17.00 h podujatie zaháji pietny akt kladenia vencov k Pamätníku československej vzájomnosti na Masarykovom námestí, program bude pokračovať Československým koncertom v priestoroch Kultúrneho domu Klobučan. Pri vzácnej príležitosti udelí mesto Valašské Klobouky čestné občianstvo významnému rodákovi a architektovi Hubertovi Gessnerovi in memoriam a poslednému žijúcemu letcovi RAF v Zlínskom kraji Aloisovi Dubcovi.

Nedeľa, 28. október 2018

Cirkevný zbor ECAV Moravské Lieskové, obec Moravské Lieskové, Spojená škola Moravské Lieskové a Rímskokatolícka farnosť sv. Martina Moravské Lieskové pozývajú v nedeľu 28. októbra 2018 na centenárne oslavy vzniku Československej republiky so začiatkom o 9.30 h v evanjelickom kostole v Moravskom Lieskovom. Program začne slávnostnou ekumenickou bohoslužbou a pokračovať bude predstavením II. vydania publikácie Púť, hľa, dlhá... Súčasťou programu je aj položenie vencov k miestnemu Pamätníku vzniku Československej republiky. Druhé doplnené a rozšírené vydanie knihy Púť, hľa, dlhá... finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

V nedeľu 28. októbra 2018 o 10.30 h bude v obci Malé Lednice, v Areáli úcty neďaleko kaplnky, pri príležitosti 100. výročia ukončenia Veľkej vojny slávnostne odhalený Pamätník padlých spoluobčanov v 1. svetovej vojne.

Mesto Brezová pod Bradlom pozýva v nedeľu 28. októbra 2018 o 16.30 h na pietny akt k 100. výročiu založenia Československa s názvom „Stále spolu“, ktorý sa bude konať na Mohyle Milana Rastislava Štefánika. Spoločný projekt základných umeleckých škôl zo Zlína, Bojníc, Rajca a Brezovej pod Bradlom bude pokračovať svojou druhou časťou v Národnom dome Štefánikovom vystúpením štyroch základných umeleckých škôl.

V priestoroch Domu kultúrnych tradícií v Dohňanoch sa bude v nedeľu 28. októbra 2018 o 18.00 h konať verejné zhromaždenie občanov, na ktorom budú predstavení kandidáti na post starostu obce a poslancov Obecného zastupiteľstva v Dohňanoch v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. Súčasťou programu bude aj diskusia s kandidátmi.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Fond na podporu menia pozývajú v nedeľu 28. októbra 2018 o 18.00 h do Galérie RegionArt na koncert z cyklu Klasika na hradoch, zámkoch a kaštieľoch. Vystúpia poprední slovenskí umelci Alena Hučková a Martin Ruman. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom PARTY v 21. storočí do Galérie RegionArt pri RKC na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Výstava predstavuje limitovanú kolekciu obrazov takmer zaniknutých slovenských párt. Veľkolepý spoločný projekt fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Sénašiovej, maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej pripomína tradičné hodnoty Slovenska a moderným spracovaním ich približuje aj súčasnej generácii. Návštevníci si ju môžu pozrieť v priestoroch galérie až do 2. novembra 2018. Viac informácií na www.party21art.comwww.rkcpd.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Izbou revolučných tradícií v Križovanoch nad Dudváhom pozýva na výstavu „Kultové predmety socializmu“ do výstavných priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom. Výstava návštevníkom pripomenie dôležitú historickú udalosť - vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Súkromná zbierka Filipa Poledoviča je doplnená o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne a potrvá až do 3. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu pohľadníc a plagátov zo zbierky Milana Belása s názvom 100 rokov od vzniku Československej republiky. Výstava bude sprístupnená vo výstavných priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne v pracovných dňoch od 8.00 h do 17.00 h, a to až do 5. novembra 2018. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku. Viac informácií na www.tnos.sk.

Vo výstavných priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci až do 25. novembra 2018 výstavu s názvom ANIMA autora Petra Župníka. Rozsiahly samostatný autorský projekt vôbec po prvýkrát predstaví Župníkove fotografie s animálnou témou naprieč jeho viac ako tridsaťročnou tvorivou umeleckou cestou. Viac ako 50 fotografií s autorovými jemnými  domaľbami je pomerne komplexným pohľadom na magický a poetický fotografický svet umelca, ktorého mnohoraké podoby a fantazijné odhalenia v ríši zvierat fascinujú od študentských čias, naprieč desaťročiami  dodnes. Viac informácií na www.gmab.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Návraty v čase / československá fotografia / 80. roky 20. storočia. Diela sú umeleckou sondou do študijných rokov fotografov a spolužiakov Vasila Stanka, Ruda Prekopa, Kamila Vargu, Petra Župníka, Jiřího Víška, Jana Pohribného a Svetozára Abela. Výstavou si galéria pripomína vzácne výročie – 100 rokov, ktoré uplynuli od vzniku spoločného československého štátu a 25. výročie vzniku Slovenskej republiky. Návštevníci si ju vo výstavných priestoroch galérie môžu pozrieť až do 25. novembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

autor: lk