Prehľad očakávaných udalostí v 46. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 46. týždni roku 2018

Pondelok, 12. november 2018

V pondelok 12. novembra 2018 o 10.00 h zasadne v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu.

Utorok, 13. november 2018

Slovenský zväz telesne postihnutých Prvá základná organizácia č. 17 Trenčín pozýva v utorok 13. novembra 2018 o 15.30 h na slávnostnú členskú schôdzu do priestorov Univerzálnej sály Posádkového klubu v Trenčíne. Konať sa bude pri príležitosti 58. výročia Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím a 28. výročia založenia Slovenského zväzu telesne postihnutých.

Streda, 14. november 2018

Centrum sociálnych služieb (CSS) SLOVEN Slavnica pozýva na XV. ročník prehliadky kultúrnych programov klientov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja s názvom TRENČIANSKY OMAR, ktorý sa uskutoční v stredu 14. novembra 2018 o 10.00 h v priestoroch CSS - SLOVEN Slavnica. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Pred začiatkom kultúrneho programu bude o 9.30 h trenčianskym županom Jaroslavom Baškom slávnostne odovzdaný do užívania zrekonštruovaný pavilón č. 4, ktorý prešiel výmenou okien a zateplením budovy.

Jednota dôchodcov na Slovensku Krajská a Základná organizácia 02 JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú na seminár XXXII. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2018/2019, ktorý sa bude konať v stredu 14. novembra 2018 o 13.30 h v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony Trenčín. V rámci programu porozpráva svoje zážitky z cesty do vesmíru slovenský kozmonaut Ivan Bella.

V stredu 14. novembra 2018 si mesto Trenčín pripomenie pamätné udalosti z roku 1989 prostredníctvom vernisáže výstavy veľkoplošných fotografií českého fotografa Jindřicha Štreita s názvom (AB)NORMALIZACE o 16.30 h na Mierovom námestí v Trenčíne. O 17.00 h dotvorí spomienkovú atmosféru aj koncert hudobného zoskupenia Dáša & Jazz Hostages s názvom JAZZ ZA ŽELEZNOU OPONOU. Podujatie podporil Fond na podporu umenia.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 14. novembra 2018 o 17.00 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne na talkshow herečky Zuzany Mišákovej s folkloristom a ľudovo-umeleckým remeselníkom Jozefom Ďuráčim. Talkshow sa koná v rámci cyklu Poznávame Trenčanov a z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Štvrtok, 15. november 2018

Posádkový klub Trenčín v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Štátnym archívom v Trenčíne, klubmi filatelistov, numizmatikov, historikov a vojenskej histórie protifašistického odboja pozýva vo štvrtok 15. novembra 2018 o 14.00 h do priestorov Posádkového klubu v Trenčíne na vernisáž výstavy s názvom 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a vzniku Československa. Výstava bude návštevníkom sprístupnená denne v čase od 8.00 h do 17.00 haž do 30. novembra 2018.

Piatok, 16. november 2018

Študentský parlament mesta Považská Bystrica, Rada mládeže Trenčianskeho kraja a mesto Považská Bystrica pozývajú v piatok 16. novembra 2018 na Deň študentstva, so začiatkom o 8.30 h. V rámci programu sa uskutoční exhibičný hokejový zápas hokejistov stredných škôl, outdoorové tímové aktivity stredoškolákov, konferencia s názvom ZOBUĎ SA, kultúrny program a nebude chýbať ani street food ulička s rozličným sortimentom, o ktorý sa takisto postarajú stredoškoláci. Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Považská Bystrica Karola Janasa.

V piatok 16. novembra 2018 o 9.00 h bude v priestoroch Materskej školy ADAMOVSKÉ KOCHANOVCE slávnostne otvorená Technická škôlka LIENKOVO. Autorom projektu je Ladislav Mihalovič, jeho garantkou Iveta Radičová  a vedúci diplomatickej misie Taiwanu v Slovenskej republike Mr. Ruey - Li TSENG.

V areáli Fakultnej nemocnice v Trenčíne sa v piatok 16. novembra 2018 bude konať v poradí 45. celoslovenská konferencia Sekcie sociálnych sestier a pracovníkov, ktorej témou bude Prepojenie sociálnej a zdravotnej starostlivosti o človeka. Slávnostné otvorenie sa uskutoční o 9.00 h, program bude rozdelený do dvoch blokov prednášok spojených s diskusiou na prednášané témy. Organizátormi konferencia je Sekcia sociálnych sestier a pracovníkov Slovenskej spoločnosti sestier organizačnej zložky Slovenskej lekárskej spoločnosti v spolupráci s Fakultnou nemocnicou v Trenčíne, Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne a Fakultou zdravotníctva Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Záštitu nad podujatím prevzali predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, RADA riaditeľov Fakultnej nemocnice Trenčín, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková a dekanka Fakulty zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Iveta Matišáková.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 16. novembra 2018 o 16.00 h na vernisáž výstavy vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom sa môžu návštevníci tešiť aj na vystúpenie folklórnej hudobnej skupiny Kasanka z Moravského Lieskového. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 16. novembra 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne, kde sa bude konať beseda so spisovateľom Jozefom Banášom. Súčasťou besedy bude aj prezentácia autorovho komplexného románu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, v ktorom sa pokúša odhaliť najväčšie tajomstvá spojené so Štefánikom a jeho dobou. Viac informácií na www.vkmr.sk.

V piatok 16. novembra 2018 o 18.00 h pozýva mesto Trenčín na slávnostné otvorenie Festivalu francúzskych filmov Trenčín do priestorov ArtKina Metro. Otváracím filmom bude film s názvom Kým nás svadba nerozdelí.

Sobota, 17. november 2018

Slovenská asociácia silných mužov Trenčín pozýva v sobotu 17. novembra 2018 na podujatia s dlhou tradíciou, ktoré sa budú konať v priestoroch výstaviska Expo Center Trenčín. Športfestival otvorí svoje brány o 10.00 h v pavilóne č. 1 na poschodí a v tom istom pavilóne sa o 19.00 h začne Večer hviezd 2018. V poradí 8. ročník Športfestivalu a 16. ročník charitatívneho galavečera opäť podporí tých, ktorí to potrebujú - domov sociálnych služieb Čistá duša. V rámci programu si prevezmú ocenenia najúspešnejší športovci v neolympijských športoch, vystúpi speváčka Emma Drobná a ceny za celoživotný prínos si domov odnesú futbalista Karol Dobiáš a spevák Dušan Grúň.

V priestoroch Kasárne Trenčianskeho hradu sa v sobotu 17. novembra 2018 o 15.00 h uskutoční slávnostné zasadnutie Siene slávy trenčianskeho futbalu. Na zasadnutí bude udelené členstvo v Sieni slávy trenčianskeho futbalu trom významným futbalovým osobnostiam.

V dňoch 17. a 18. novembra 2018 sa v priestoroch Zimného štadióna v Púchove  bude konať v poradí 6. Veľká cena Púchova v krasokorčuľovaní 2018. O jej organizáciu sa postaral Krasoklub Púchov.

Mesto Trenčín pozýva pripomenúť si pamätné udalosti z roku 1989 v sobotu 17. novembra 2018 o 16.00 h na Námestie sv. Anny v Trenčíne položením vencom pri pamätníku obetiam komunizmu. Spomienka na november 1989 bude pokračovať aj o 18.00 h v priestoroch Piaristického kostola sv. Františka Xaverského svätou omšou Poďakovanie za slobodu.

Nedeľa, 18. november 2018

V nedeľu 18. novembra 2018 o 18.00 h si v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja môžu milovníci hudby vychutnať koncert prvej dámy českej alternatívnej scény Ivy Bittovej &ČIKORI. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Vo výstavných priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci až do 25. novembra 2018 výstavu s názvom ANIMA autora Petra Župníka. Rozsiahly samostatný autorský projekt vôbec po prvýkrát predstaví Župníkove fotografie s animálnou témou naprieč jeho viac ako tridsaťročnou tvorivou umeleckou cestou. Viac ako 50 fotografií s autorovými jemnými  domaľbami je pomerne komplexným pohľadom na magický a poetický fotografický svet umelca, ktorého mnohoraké podoby a fantazijné odhalenia v ríši zvierat fascinujú od študentských čias naprieč desaťročiami  dodnes. Viac informácií na www.gmab.sk.

V priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci novú výstavu s názvom ZÁHADNÝ SVET MUŠLÍ. Jej autorom je profesionálny herpetológ Milan Berešík, ktorý sa v Národnej zoologickej záhrade Bojnice stará o hady a plazy. Množstvo rarít podmorského sveta z viacerých exotických expedícií autora ponúkne výstava návštevníkom až do 25. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Návraty v čase / československá fotografia / 80. roky 20. storočia. Diela sú umeleckou sondou do študijných rokov fotografov a spolužiakov Vasila Stanka, Ruda Prekopa, Kamila Vargu, Petra Župníka, Jiřího Víška, Jana Pohribného a Svetozára Abela. Výstavou si galéria pripomína vzácne výročie – 100 rokov, ktoré uplynuli od vzniku spoločného československého štátu a 25. výročie vzniku Slovenskej republiky. Návštevníci si ju vo výstavných priestoroch galérie môžu pozrieť až do 25. novembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a zberateľ, entomológ a cestovateľ Michal Zachar pozývajú na výstavu s názvom Tajomstvá sveta hmyzu do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Na výstave uvidíte prevažne tropické druhy hmyzu obohatené o živé druhy v teráriách. Zastúpené budú tropické dažďové pralesy Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Jedinečná výstava bude verejnosti sprístupnená do 7. decembra 2018 v pracovných dňoch, vždy v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Štátny archív v Trenčíne pozývajú novembra 2018 na výstavz s názvom Významné osmičky 20. storočia do priestorov Štátneho archívu v Trenčíne na Kožušníckej ulici. Výstava archívnych dokumentov Storočnica vzniku Československej republiky bude sprístupnená verejnosti spolu s výstavou Rok 1968 v Trenčíne v dňoch pondelok až štvrtok v čase od 8.00 h do 15.00 h až do 13. decembra 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu prísť pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

autor: lk