Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 47. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 47. týždni roku 2018

Pondelok, 19. november 2018

V pondelok 19. novembra 2018 sa o 13.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne bude konať v poradí XII. zasadnutie Zastupiteľstva TSK. Poslanci krajského zastupiteľstva sa budú na tomto rokovaní venovať výhradne téme zdravotníctva. Už tradične bude možné rokovanie sledovať aj online na webovom sídle kraja www.tsk.sk.

Utorok, 20. november 2018

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pozýva v utorok 20. novembra 2018 v čase od 8.00 h do 10.00 h do priestorov Úradu TSK v Trenčíne, kde sa bude konať v poradí 8. spoločný odber krvi Trenčianskej župy pod názvom Jesenná kvapka krvi. Už tradične sa do neho zapojí aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pozýva v utorok 20. novembra 2018 o 9.00 h do zasadacej miestnosti na 8. poschodí Úradu TSK, kde sa budú konať pracovné raňajky spojené s predstavením najnovších štatistických údajov cestovného ruchu v Trenčianskom kraji. Tešiť sa môžete aj na novinky pre turistov z dielne KOCR Trenčín región – prvý komplexný 110-stranový turistický bedeker Trenčianskeho kraja, audio nahrávky obsahujúce fakty a zaujímavosti o turistických lokalitách pre imobilné osoby či prestavenie zimnej on-line kampane s názvom Užite si najpomalšie sviatky v Trenčianskom kraji.

V utorok 20. novembra sa o 16.00 h v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude konať vzdelávacie podujatie z cyklu Učíme sa umeniu. Prednášku spojenú s workshopom na tému Maľba zvierat povedie lektorka Jana Ficová. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 20. novembra 2018 o 16.30 h na besedu s názvom Spomienky na rok 1968 v Trenčíne. V priestoroch knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne si návštevníci môžu pozrieť fotografie z archívu E. Sedlačku so zážitkami Vojtecha Brabenca. Prednáška regionálneho historika zachytáva známe i neznáme osobnosti a súvislosti okupácie Československa v roku 1968 s dôrazom na Trenčín. Viac informácií na www.vkmr.sk.

V utorok 20. novembra 2018 sa o 17.00 h v priestoroch Historickej budovy Národnej rady Slovenskej republiky (SR) v Bratislave bude konať slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Národná cena SR za spoločenskú zodpovednosť 2018. Vyhlásenia výsledkov sa osobne zúčastní aj trenčiansky župan Jaroslav Baška a riaditeľ Úradu TSK Marek Briestenský.

Streda, 21. november 2018

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s autorkou známou pod umeleckým menom Lucia Sasková, ktorá sa do povedomia čitateľov zapísala úspešnou trilógiou Zlatokopka. V stredu 21. novembra 2018 o 16.30 h spisovateľka v priestoroch spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne predstaví svoj nový román, pri čítaní ktorého vám zo sily narušenej ľudskej psychiky jeho protagonistov budú naskakovať zimomriavky. Viac informácií na www.vkmr.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a obec Klátova Nová Ves pozývajú v stredu 21. novembra 2018 o 17.00 h na koncert Pia Tango Project, ktorý patrí do cyklu Klasika na hradoch, zámkoch a kaštieľoch. Výnimočný umelecký zážitok si môžu milovníci klasickej hudby vychutnať v priestoroch Renesančného kaštieľa v Klátovej Novej Vsi. Počas večera zaznejú skladby Astora Piazzollu, Karola Kompasa, Carlosa Gardela a Mercedes Simone. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V priestoroch sály Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v stredu 21. novembra 2018 o 18.00 h uskutoční Whiskyho cestovateľské kino. Svoje zážitky z cesty po Iráne zhmotnené na fotografiách predstaví návštevníkom spevák kapely Slobodná Európa. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Štvrtok, 22. november 2018

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 22. novembra 2018 o 16.00 h na vernisáž k výstave Osudové osmičky Trenčína, ktorá sa bude konať vo výstavných priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava dôležitých osmičkových rokov bude obohatená aj o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Vernisážou budú návštevníkov sprevádzať swingové melódie v podaní speváckeho zoskupenia acapella VOX z Trenčína. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená až do 31. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Piatok, 23. november 2018

V kultúrnej sále Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom sa v piatok 23. novembra 2018 o 15.00 h uskutoční oslava 70. Výročia založenia školy. Pri príležitosti významného jubilea budú ocenení aj dlhoroční zamestnanci školy.

Základná škola s materskou školou Nitrica oslávi v piatok 23. novembra 2018 o 15.00 h okrúhle 50. výročie založenia školy. Pri vzácnej príležitosti bude pre rodičov, deti a pozvaných hostí v priestoroch Kultúrneho domu Nitrica pripravený kultúrny program so začiatkom o 16.00 h, v ktorom sa predstavia deti a učitelia školy.

Sobota, 24. november 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a obec Zemianske Kostoľany pozývajú v sobotu 24. novembra 2018 o 16.00 h na Festival populárnej piesne Krištáľová váza 2018. V priestoroch Domu kultúry SNP v Zemianskych Kostoľanoch vystúpi hlavný hosť Lina Mayer a v programe sa predstavia 8 finalisti. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V tomto roku si pripomíname 65. výročie založenia folklórneho súboru Vršatec. Pri príležitosti významného jubilea sa v sobotu 24. novembra 2018 o 17.00 h uskutoční slávnostný program plný tanca, hudby a spevu v Mestskom dome kultúry v Dubnici nad Váhom.

V priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu v Trenčíne si návštevníci môžu pozrieť Výstavu vláčikov na Trenčianskom hrade, ktoré vystavuje Klub Modrý Horizont Topoľčany. Neoddeliteľnou časťou výstavy sú okrem 35 m dlhej pojazdnej trate a približne 150 modelov vláčikov aj interaktívne prehliadky. Odborný výklad a predvádzanie modelovej trate si môžu prísť návštevníci pozrieť aj v sobotu 24. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Vo výstavných priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci až do 25. novembra 2018 výstavu s názvom ANIMA autora Petra Župníka. Rozsiahly samostatný autorský projekt vôbec po prvýkrát predstaví Župníkove fotografie s animálnou témou naprieč jeho viac ako tridsaťročnou tvorivou umeleckou cestou. Viac ako 50 fotografií s autorovými jemnými  domaľbami je pomerne komplexným pohľadom na magický a poetický fotografický svet umelca, ktorého mnohoraké podoby a fantazijné odhalenia v ríši zvierat fascinujú od študentských čias naprieč desaťročiami  dodnes. Viac informácií na www.gmab.sk.

V priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci novú výstavu s názvom ZÁHADNÝ SVET MUŠLÍ. Jej autorom je profesionálny herpetológ Milan Berešík, ktorý sa v Národnej zoologickej záhrade Bojnice stará o hady a plazy. Množstvo rarít podmorského sveta z viacerých exotických expedícií autora ponúkne výstava návštevníkom až do 25. novembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Návraty v čase / československá fotografia / 80. roky 20. storočia. Diela sú umeleckou sondou do študijných rokov fotografov a spolužiakov Vasila Stanka, Ruda Prekopa, Kamila Vargu, Petra Župníka, Jiřího Víška, Jana Pohribného a Svetozára Abela. Výstavou si galéria pripomína vzácne výročie – 100 rokov, ktoré uplynuli od vzniku spoločného československého štátu a 25. výročie vzniku Slovenskej republiky. Návštevníci si ju vo výstavných priestoroch galérie môžu pozrieť až do 25. novembra 2018. Viac informácií na www.gmab.sk.

Posádkový klub Trenčín v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Štátnym archívom v Trenčíne, klubmi filatelistov, numizmatikov, historikov a vojenskej histórie protifašistického odboja pozýva do priestorov Posádkového klubu v Trenčíne na výstavu s názvom 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a vzniku Československa. Výstava bude návštevníkom sprístupnená denne v čase od 8.00 h do 17.00 h až do 30. novembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a zberateľ, entomológ a cestovateľ Michal Zachar pozývajú na výstavu s názvom Tajomstvá sveta hmyzu do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Na výstave uvidíte prevažne tropické druhy hmyzu obohatené o živé druhy v teráriách. Zastúpené budú tropické dažďové pralesy Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Jedinečná výstava bude verejnosti sprístupnená do 7. decembra 2018 v pracovných dňoch, vždy v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Štátny archív v Trenčíne pozývajú novembra 2018 na výstavu s názvom Významné osmičky 20. storočia do priestorov Štátneho archívu v Trenčíne na Kožušníckej ulici. Výstava archívnych dokumentov Storočnica vzniku Československej republiky bude sprístupnená verejnosti spolu s výstavou Rok 1968 v Trenčíne v dňoch pondelok až štvrtok v čase od 8.00 h do 15.00 h až do 13. decembra 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu prísť pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

V novom výstavnom priestore Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci výstavu s názvom Reading Room autora Šimona Chovana. Výstava obracia pozornosť k špecifickým aspektom mediácie, materialite a forme prenosu informácií pomocou interaktívnych a kinetických objektov. Sprístupnená bude v priestoroch galérie až do 13. januára 2019.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK