Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 48. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 48. týždni roku 2018

Pondelok, 26. november 2018

V pondelok 26. novembra 2018 sa o 13.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v Trenčíne bude konať v poradí XIII. zasadnutie Zastupiteľstva TSK. Poslanci krajského zastupiteľstva sa budú na tomto rokovaní venovať schvaľovaniu rozpočtu na budúci rok, zmene rokovacieho poriadku Zastupiteľstva TSK, úpravám v poskytovaní grantov TSK, udeleniu verejného uznania TSK či zmenám v sieti škôl a školských zariadení. Už tradične bude možné rokovanie sledovať aj online na webovom sídle kraja www.tsk.sk.

Utorok, 27. november 2018

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola (SZUŠ) Trenčín pozývajú v utorok 27. novembra 2018 o 17.00 h na prezentáciu umeleckej činnosti žiakov SZUŠ s názvom Máme radi umenie do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne. Viac informácií na www.vkmr.skwww.szus-tn.sk.

Štvrtok, 29. november 2018

Vo štvrtok 29. novembra 2018 o 9.00 h sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne bude konať prvé spoločné stretnutie – školenie koordinátorov a riaditeľov stredných škôl zapojených do pilotného ročníka zavádzania participatívnych rozpočtov na župných stredných školách. Organizátorom školenia je Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti.

V Univerzálnej sále Posádkového klubu Trenčín sa vo štvrtok 29. novembra 2018 o 15.00 h bude konať Výročná členská schôdza Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín – 1.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vernisáž výstavy s názvom Modrotlač u Bazovského, ktorá sa bude konať vo štvrtok 29. novembra 2018 o 17.00 h v priestoroch galérie. Spojením tém projektu vytvorené na Slovensku, tvorby Bazovského a tradičnej technológie Modrotlač, vznikla edícia vytvorené na Slovensku - Modrotlač u Bazovského 2018. Obe témy, Bazovský ako aj Modrotlač nesú charakteristické prvky pre slovenskú ľudovú kultúru a vychádzajú z obdobia 20. storočia. Súčasťou vernisáže bude aj uvedenie katalógu k projektu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Piatok, 30. november 2018

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky pozýva v piatok 30. novembra 2018 o 9.00 h na odborný seminár súvisiaci s národným projektom Prognózy vývoja trhu práce v Slovenskej republike II. Venovať sa bude detailnejšie perspektíve profesií, uplatniteľnosti absolventov na trhu práce a to predovšetkým na území Trenčianskeho kraja. Viac informácií na www.trexima.sk.

V piatok 30. novembra 2018 bude o 13.00 h v priestoroch pavilónu č. 3 trenčianskeho výstaviska Expo Center slávnostne otvorená výstava Vinum Laugaricio. Medzinárodná výstava vína, vody a destilátov bude obohatená o tradičné slovenské jedlá a potrvá do soboty 1. decembra 2018 do 22.00 h. Viac informácií na www.expocenter.sk.

V Národnom vodnopólovom centre v Novákoch sa v dňoch 30. novembra 2018 – 2. decembra 2018 bude konať medzinárodný vodnopólový turnaj Memoriál Sergeja Charina. Na turnaji sa predstavia hráči narodení najneskôr v roku 2004 zo Slovenska, Slovinska, Ukrajiny, Maďarska a Talianska.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v piatok 30. novembra 2018 o 16.00 h do priestorov múzea na Košovskej ceste v Prievidzi na vernisáž výstavy Zatratená elegancia Buržoázny prepych III. Na výstave nájdu návštevníci nábytkové zostavy a interiérové doplnky v štýle art deco z múzejnej a súkromnej zbierky, a to až do 13. januára 2019. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých ÚSVIT v Myjave pozýva na program pri príležitosti 15. výročia založenia školy, ktorý sa bude konať v piatok 30. novembra 2018 o 17.00 h. Súčasťou programu bude aj predaj výrobkov klientov zariadenia.

Sobota, 1. december 2018

V priestoroch obchodného centra KORZO v Prievidzi sa v sobotu 1. decembra 2018 o 16.00 h bude konať vyhodnotenie 1. ročníka fotografickej súťaže s názvom Tradície nášho kraja spojené s vernisážou najlepších súťažných fotografií. Organizátorom podujatia je Dom Matice slovenskej v Prievidzi s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja. Viac informácií na www.matica.sk.

Obec Papradno a Rímskokatolícka cirkev Farnosť Papradno pozýva v sobotu 1. decembra 2018 na Ondrejovské hody. Tradičnú zabíjačku a predajné stánky nájdu návštevníci už od 8.30 h v areáli pri obecnom úrade, o dobrú náladu sa postará Dychová hudba Lieskovanka. Súčasťou programu je v čase od 10.00 h do 16.00 h Výstava fotografií súčasného Papradna, slávnostná svätá omša o 14.30 h či kultúrny program v priestoroch kinosály kultúrneho domu o 16.00 h. Tešiť sa môžete na vystúpenie Mirky Miškechovej, Folklórneho súboru Nadšenci z Trenčína a Detskej folklórnej skupiny Podžiaranček z Papradna.

Nedeľa, 2. december 2018

V priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v nedeľu 2. decembra 2018 o 18.00 h sa bude konať repríza koncertu huslistu Jána Strmenského a klaviristu Lukáša Píša s názvom Štyri ročné obdobia. Večer klasickej hudby ovládnu melódie Antonia Vivaldiho. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Posádkový klub Trenčín v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Štátnym archívom v Trenčíne, klubmi filatelistov, numizmatikov, historikov a vojenskej histórie protifašistického odboja pozýva do priestorov Posádkového klubu v Trenčíne na výstavu s názvom 100. výročie ukončenia 1. svetovej vojny a vzniku Československa. Výstava bude návštevníkom sprístupnená denne v čase od 8.00 h do 17.00 h až do 30. novembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a zberateľ, entomológ a cestovateľ Michal Zachar pozývajú na výstavu s názvom Tajomstvá sveta hmyzu do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Na výstave uvidíte prevažne tropické druhy hmyzu obohatené o živé druhy v teráriách. Zastúpené budú tropické dažďové pralesy Južnej Ameriky, Ázie a Afriky. Jedinečná výstava bude verejnosti sprístupnená do 7. decembra 2018 v pracovných dňoch, vždy v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V priestoroch sály Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci až do 7. decembra 2018 nesúťažnú výstavu fotografií určenú fotografom – amatérom a širokej verejnosti s názvom Skupinová záležitosť - Život v meste. Výstava je súčasťou Hornonitrianskeho mesiaca fotografie 2018 a návštevníci si ju môžu pozrieť počas pracovných dní v čase od 9.00 h do 17.00 h. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky a Štátny archív v Trenčíne pozývajú na výstavu s názvom Významné osmičky 20. storočia do priestorov Štátneho archívu v Trenčíne na Kožušníckej ulici. Výstava archívnych dokumentov Storočnica vzniku Československej republiky bude sprístupnená verejnosti spolu s výstavou Rok 1968 v Trenčíne v dňoch pondelok až štvrtok v čase od 8.00 h do 15.00 h až do 13. decembra 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pozýva na unikátnu výstavu autora Zdenka Dzurjanina s názvom Videl som všetky kostoly Slovenska. Výstava prezentuje sakrálnu architektúru Slovenska a je jedinečným výstupom rovnomenného projektu autora v kurátorskej koncepcii Pavla Demeša. Autor prešiel viac ako 4000 posvätných objektov na Slovensku a vytvoril jedinečnú databázu fotografií slovenských chrámov vrátane veľkorozmernej mapy s vyobrazením všetkých 4124 kostolov. Výstava je populárna nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Návštevníci si ju môžu prísť pozrieť až do 15. decembra 2018. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

V novom výstavnom priestore Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja nájdu návštevníci výstavu s názvom Reading Room autora Šimona Chovana. Výstava obracia pozornosť k špecifickým aspektom mediácie, materialite a forme prenosu informácií pomocou interaktívnych a kinetických objektov. Sprístupnená bude v priestoroch galérie až do 13. januára 2019.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Osudové osmičky Trenčína, ktorú návštevníci nájdu vo výstavných priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava dôležitých osmičkových rokov je obohatená aj o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 31. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK