Prehľad očakávaných udalostí v 6. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 6. týždni roku 2018.

Pondelok, 5. februára 2018

V pondelok 5. februára 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne bude konať rokovanie predstaviteľov Európskej komisie, vlády Slovenskej republiky, verejnej správy a súkromného sektora k transformácii regiónu hornej Nitry pod názvom „Príprava na prechod od uhlia“. Po ukončení rokovania sa uskutoční tlačová konferencia priamo v Kongresovej sále o 13.15 h. Priebeh rokovania priblíži a na otázky bude reagovať podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, podpredseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

V priestoroch Kongresovej sály hotela Elizabeth v Trenčíne sa v pondelok 5. februára 2018 o 15.00 h uskutoční mimoriadny KLUB SOPK s podpredsedom Európskej komisie pre energetickú úniu Marošom Šefčovičom. Témami stretnutia budú globalizácia energetických zdrojov a príležitosti pre Slovensko v oblasti „Inteligentné mestá a technológie“. Organizátorom podujatia je Slovenská obchodná a priemyselná komora – Trenčianska regionálna komora.

Utorok, 6. februára 2018

Krajská organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Trenčín pozýva na zasadnutie Rady, Predsedníctva a Revíznej komisie Krajskej organizácie JDS Trenčín v utorok 6. februára 2018 o 9.00 h do priestorov Gastrocentra v Trenčíne.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne a Klub starých Trenčanov pozývajú v utorok 6. februára 2018 o 16.30 h do spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici v Trenčíne na prednášku s názvom Zo zákutí trenčianskej vlastivedy – zabudnutí autori, stratené diela.

Streda, 7. februára 2018

V stredu 7. februára 2018 sa o 9.00 h v areáli Centra sociálnych služieb - SLOVEN v Slavnici bude konať pravá domáca zabíjačka a deň plný vôní, chutí a veselej zábavy. Hosťami podujatia budú aj klienti Centra sociálnych služieb – Nádej z Dolného Lieskova.

Krajská a Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú na seminár XXXI. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2017/2018 v stredu 7. februára 2018 o 13.30 h do Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony v Trenčíne. Pozvaní hostia sa budú venovať témam sociálnej politiky štátu a civilnej ochrany.

Piatok, 9. február 2018

Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove pozýva v piatok 9. februára 2018 v čase od 8.00 h do 13.00 h na Deň otvorených dverí do priestorov školy.

Sobota, 10. február 2018

Nádvorie Kultúrneho domu v Dolnej Porube bude v sobotu 10. februára 2018 od 11.00 h hostiť Fašiangovú veselicu. Podujatie plné hudby, tanca, ľudových zvykov a zábavy doplní príprava zabíjačkových výrobkov, grilovaných špecialít, gulášu, kapustnice či pálenky. Organizátorom podujatia je obec Dolná Poruba a MAS Strážovské vrchy.

Príjemné posedenie a pohostenie pri pochúťkach z Ladeckej zabíjačky sa bude konať v sobotu 10. februára 2018 aj pred Domom kultúry v obci Ladce. V čase od 12.30 h je pre návštevníkov pripravený hudobný program skupiny Moštenskí pajtáši a pravé kulinárske špeciality.

Obec Omšenie pozýva v sobotu 10. februára 2018 o 12.30 h na obecné námestie, kde sa budú konať Omšenské fašiangy. V kultúrnom programe vystúpi dychová hudba Omšeňanka, ľudová hudba Huncúti a Dievčenské Trio. V predajných stánkoch bude v ponuke kapustnica, zabíjačkové špeciality, šišky či zemiakové placky. Okrem pochovania basy a masiek je pre návštevníkov pripravená aj tombola.

V sobotu 10. februára 2018 sa v Bystričanoch uskutoční fašiangový futbalový turnaj zložiek Integrovaného záchranného systému okresu Prievidza, so začiatkom o 9.00 h.

Fašiangy budú oslavovať aj v obci Brvnište, a to v sobotu 10. februára 2018 o 15.00 h v sále Kultúrneho domu podujatím s názvom „Fašiangy v Brvništi“.

Obec Dolná Súča pozýva na XVI. Fašiangové slávnosti 2018, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. februára 2018 na námestí v Dolnej Súči. O 12.00 h odštartuje fašiangový sprievod obcou z Novej dediny, návštevníkov čaká aj ukážka tradičnej zabíjačky a kultúrny program na námestí. V programe vystúpi Ľudová hudba Martiny Bobáňovej z Terchovej, klub dôchodcov Dolná Súča, Folklórny súbor Latovec, Detský folklórny súbor Latovček či mužská spevácka skupina Chotár z Hornej Súče.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici vyhlásila ďalší ročník postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2018, do ktorého sa mohli amatérski výtvarníci vo veku od 15 rokov z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava prihlásiť do 19. januára 2018. Výstava obrazov neprofesionálnych výtvarníkov v priestoroch ilavského Kultúrneho domu potrvá do 13. februára 2018.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi pozýva na výstavu z tvorby fotografov - amatérov regiónu hornej Nitry s názvom PRIZMA 2018 do priestorov Galérie RegionArt v Prievidzi. Súčasťou výstavy je aj súťaž reportážnej fotografie Pocta Ottovi Hogenovi. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť v termíne od 25. januára 2018 do 23. februára 2018, vždy v pracovných dňoch od 9.00 h do 17.00 h.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28. februára 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva na výstavu Ľudovít Bránsky – Metamorfózy Trenčína a krajiny do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výber z tvorby malieb, kresieb a grafiky galéria pripravila pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia umelca. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová. Návštevníci galérie si môžu výstavu pozrieť až do nedele 4. marca 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pripravila aj výstavu ďalšieho umelca – Mariána Sučanského pod názvom Nepokoj v duši pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia umelca. Vo výstavných priestoroch galérie na Palackého ulici v Trenčíne si maľby a kresby autora môžete pozrieť až do nedele 4. marca 2017. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová.

autor: lk