Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Svoju kreativitu môžu žiaci a študenti škôl v Trenčianskom kraji využiť pri tvorbe záložiek do kníh

Po návrate do školy môžu žiaci základných a študenti stredných škôl pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2018 pútavou formou na vybrané témy vytvoriť jedinečné a originálne záložky do knihy.   

Pomôcť učiteľom zo Slovenska získať zábavnou a hravou formou žiakov pre čítanie majú za úlohu dva projekty z dielne Slovenskej pedagogickej knižnice, ktoré sú súčasťou aktivít Národnej stratégie zvyšovania úrovne a kontinuálneho rozvíjania čitateľskej gramotnosti. Jej garantom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.  

Zámerom oboch projektov je vybudovať a upevniť dobrý vzťah žiakov i študentov ku knihám a motivovať ich, aby rozvíjali svoje čitateľské záujmy či osobné talenty. Cieľom je tiež vytvoriť živé spoločenstvá, v ktorých by žiaci a študenti nielen priateľsky spolupracovali, ale aj diskutovali o prečítaných knihách a odporúčali prečítané knižné vychytávky svojim rovesníkom.        

Prvým z projektov je česko-slovenský projekt Záložka do knihy spája školy, ktorého 9. ročník je opäť určený pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií na oboch stranách hranice. Ich úlohou je pútavou ľubovoľnou technikou stvárniť tohtoročnú tému Rozprávky, bájky, povesti a príbehy nepoznajú hranice, ktoré si následne vymenia so žiakmi z pridelenej partnerskej školy. Projekt má za cieľ využiť výmenu záložiek do kníh nielen na nadviazanie možnej spolupráce medzi školami na Slovensku a Česku, ale hlavne na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v susednom štáte. Pod jeho spoločnú organizáciu sa dlhé roky podpisuje Slovenská pedagogická knižnica s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne. Účasť základných škôl a osemročných gymnázií v projekte je možná vyplnením elektronickej prihlášky, ktorá sa nachádza na webovom sídle Slovenskej pedagogickej knižnice, a to do 26. septembra 2018.    

Druhým je celoslovenský projekt pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy, ktorý tento rok vstúpil do svojho siedmeho ročníka. Tvoriť vlastnoručné záložky do knihy budú môcť študenti stredných škôl ľubovoľnou technikou na tohtoročnú tému, ktorou je Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov. Tvorba a výmena záložiek medzi slovenskými strednými školami má okrem podpory čítania napomôcť nadviazaniu spolupráce, kontaktov či poznávania života študentov z rôznych kútov Slovenska. Zapojiť sa do projektu môžu stredné školy vyplnením elektronickej prihlášky, ktorá je zverejnená na webovom sídle vyhlasovateľa súťaže - Slovenskej pedagogickej knižnice, a to do 30. septembra 2018.

Trenčianska župa spolu so Slovenskou pedagogickou knižnicou vyzýva nielen svojich 39 župných stredných škôl, ktoré zriaďuje, ale i ostatné stredné školy na území kraja, aby sa do projektu zapojili a prostredníctvom svojej účasti v projekte podporili čítanie medzi školami. Zapojením ponúknu školy svojim študentom okrem získania nových zručností i možnosť nadviazať nové priateľstvá s rovesníkmi z iných častí našej krajiny.     

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK