Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Tradičný hodový jarmok opäť zaplnil stupniansky amfiteáter; na hasičskej súťaži v Dohňanoch sa premiérovo predstavili i najmladšie hasičky

Víkendové počasie hralo do kariet kultúrnym i športovým podujatiam. Septembrové slnko dohliadalo na v poradí už 16. Stupniansky hodový jarmok i na finále Púchovsko-Ilavskej detskej hasičskej ligy v Dohňanoch.

Tradície v podobe hudby, jedál, ale i tradičných hodových jarmokov sa nezmazateľne zapísali do bohatého zoznamu kultúrneho dedičstva nášho kraja. Počas tohto roku, ktorý je Európskym rokom kultúrneho dedičstva, si pripomíname kultúrnu identitu nielen nášho kraja, ale i celého národa. Medzi mestá a obce, ktoré počas týchto dní usporiadali tradičné hodové jarmoky, patrí i Stupné. „Stupňania sú známi tým, že okrem poctivej práce sa vedia aj zabávať. Chcem preto poďakovať Trenčianskemu samosprávnemu kraju za podporu, s ktorou sa nám podarilo zorganizovať tento tradičný hodový jarmok,“ povedal starosta obce Peter Krajčoviech.

Kultúrny program, ktorý dotváral atmosféru jarmoku, bol naozaj bohatý. Okrem Moštenských pajtášov potešila plný amfiteáter i spevácka skupina Žeravica či Divadelný súbor Ivana Pišku. K návštevníkom hodového jarmoku sa 16. septembra 2018 pridal i trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý vedeniu obce poďakoval za uchovávanie kultúrnych tradícií. „Veľmi si vážim ľudí, ktorí stoja za organizáciou takýchto podujatí. Jarmoky neodmysliteľne patria k trenčianskemu regiónu a pevne verím, že i takýmto spôsobom sa nám podarí našu kultúru uchovať aj pre budúce generácie,“ uviedol predseda TSK.

Podujatie odštartoval krojovaný sprievod obcou. Podávalo sa tradičné občerstvenie i typický Stupniansky kotlíkový guláš či držková polievka. Trenčiansky samosprávny kraj podporil 16. Stupniansky hodový jarmok i finančne.

Putovný pohár veliteľa DHZ Dohňany zostal v rukách hasičiek z Pruského

Počas nedele 16. septembra 2018 prebiehalo v areáli DHZ Dohňany dvanáste kolo Púchovsko-Ilavskej detskej hasičskej ligy, ktoré bolo zároveň i finálovým. Súťažilo sa aj o putovný pohár veliteľa DHZ Dohňany. „V Púchovsko-Ilavskej lige súťaží celkovo 17 tímov, z ktorých je 10 chlapčenských a 7 dievčenských. Pohárovú súťaž organizujeme už štvrtý rok a s radosťou môžeme konštatovať, že sa zapája čoraz viac družstiev,“ povedal veliteľ DHZ Dohňany Peter Galda. Putovný pohár nakoniec skončil v rukách dievčat z obce Pruské, ktoré sa z triumfu tešili už po tretíkrát.

Súťažiacich počas finále Púchovsko-Ilavskej detskej hasičskej ligy prišiel podporiť aj predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý navyše poďakoval domácemu tímu za reprezentáciu obce na Majstrovstvách Slovenska v hasičskom športe. „Chcem poďakovať všetkým rodičom, ktorí vedú svoje deti k zodpovednosti a k úcte. To sú vlastnosti, ktoré nesmú chýbať žiadnemu hasičovi. Preto ma veľmi teší, že aj obec Dohňany má aktívny dobrovoľný hasičský zbor. Pevne verím, že výsledky sa budú každým rokom šplhať čoraz vyššie,“ uviedol trenčiansky župan.

Víťazmi Púchovsko-Ilavskej detskej hasičskej súťaže sa tento rok stali chlapci z DHZ Zboradievčatá z DHZ Dolná Breznica. Všetkým gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK