Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne udelila čestný titul doctor honoris causa dvom významným osobnostiam akademického a vedeckého života

Za osobný prínos a mimoriadnu spoluprácu s viacerými fakultami Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne sa medzi významné osobnosti verejného života, ktoré sa pýšia čestným titulom doctor honoris causa TnUAD v Trenčíne, zaradili aj bývalý prezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček a dekan Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove Jozef Zajac. Vzácnej pocty sa im dostalo počas slávnostného zasadnutia Vedeckej rady TnUAD v Trenčíne v stredu 25. apríla 2018.

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne síce patrí medzi najmladšie univerzity na Slovensku, no v kvalite poskytovaného vzdelávania a uplatniteľnosti absolventov na trhu práce sa dlhodobo drží na popredných priečkach v rebríčkoch hodnotenia slovenských univerzít. Vysokú kvalitu poskytovaného vzdelávania sa univerzite darí udržiavať aj vďaka spolupráci s významnými odborníkmi z oblastí, v ktorých uskutočňuje svoju vzdelávaciu, výskumnú, vývojovú a tvorivú činnosť. Práve odborníci s dlhoročnými pracovnými skúsenosťami pomáhajú študentom úspešne prepájať teóriu s praxou.

Trenčianska univerzita rozšírila rady čestných doktorov

Vedecká rada TnUAD v Trenčíne sa na svojom minuloročnom decembrovom zasadnutí na návrh rektora rozhodla udeliť čestný titul „doctor honoris causa“ TnUAD Ing. Jaroslavovi Holečkovi, PhD., za osobný prínos v oblasti automobilového priemyslu a riadenia ľudských zdrojov a za mimoriadnu spoluprácu s Fakultou špeciálnej techniky a Fakultou sociálno-ekonomických vzťahov. Držiteľom rovnakého čestného titulu sa stal aj prof. Ing. Jozef Zajac, CSc., a to za osobný prínos v oblasti transferu vedeckých poznatkov do praxe a mimoriadnu spoluprácu s Fakultou špeciálnej techniky TnUAD.  „Čestný titul doctor honoris causa je najvýznamnejšie ocenenie, ktoré môže naša univerzita udeliť. Veľmi nás teší vzájomná spolupráca s osobnosťami výnimočných odborných, vedeckých, ale aj ľudských kvalít. Toto ocenenie je poďakovaním za našu dlhoročnú spoluprácu, pomoc a spolupatričnosť,“ vysvetlil Jozef Habánik, rektor TnUAD v Trenčíne.

Spolupráca technicky orientovaných fakúlt a transformácia odborného vzdelávania pre potreby trhu práce

Bývalý prezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky, ktorý od roku 1992 pôsobí v koncerne Volkswagen, Jaroslav Holeček je uvoľneným manažérom pre projekt spolupráce s univerzitami a tiež iniciátorom transformácie odborného vzdelávania a nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave absolventov na povolanie pre potreby trhu práce. Univerzita oceňuje predovšetkým jeho prínos v oblasti spolupráce univerzít s automobilovým priemyslom „V spolupráci s Trenčianskou univerzitou sme pred 3 rokmi rozbiehali projekt SPICE, ktorého súčasťou bolo zahrnutie praxe do vzdelávania. Trenčianska univerzita je predurčená na spoluprácu s praxou, preto je pre nás jedným z významných partnerov. Titul, ktorý mi bol dnes udelený, je predovšetkým ocenením spolupráce s automobilovým priemyslom“ povedal čerstvý držiteľ titulu doctor honoris causa Jaroslav Holeček.

Uznávaným odborníkom v oblasti slovenských i zahraničných univerzít je aj dekan Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach so sídlom v Prešove Jozef Zajac, ktorý je autorom a spoluautorom 13 vedeckých monografií, vysokoškolských učebníc, odborných monografií a učebných textov; 18 úžitkových vzorov a patentov a 197 prác v domácich a zahraničných časopisoch a príspevkov na zahraničných a domácich konferenciách. Dlhodobo presadzuje aktívnu spoluprácu technicky orientovaných fakúlt a významným spôsobom prispel k rozvoju TnUAD v Trenčíne. „Naša spolupráca začala ihneď po vzniku Trenčianskej univerzity a pokračuje až dodnes. Spolupracujeme na výskumných a inovatívnych technológiách v oblasti laseru, vodného prúdu alebo plazmy už viac ako 20 rokov. Dnešné ocenenie je pocta nielen pre mňa, ale pre všetkých ľudí, ktorí pracovali na inovatívnych a progresívnych riešeniach. Na nových metódach, ktoré sa implementujú do praxe,“ prezradil čerstvý čestný doktor.

Významný prínos čerstvých držiteľov titulu doctor honoris causa v procese výchovy budúcej vysokoškolsky vzdelanej generácie a spolupráce s Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka v Trenčíne oceňuje aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Veľmi si vážim ľudí, ktorí prepájajú vedu, výskum a vývoj s praxou a myslím si, že toto ocenenie si obidve osobnosti právom zaslúžia. Pán Holeček nám pred pár rokmi v Trenčianskom kraji pomáhal rozbiehať systém duálneho vzdelávania, v ktorom sme aktuálne lídrom spomedzi všetkých krajov. Očakávame, že od nového školského roku budeme mať na našich 20 stredných školách v tomto systéme zapojených okolo tisíc študentov,“ povedal trenčiansky župan.

Slávnostnú chvíľu si na akademickú pôdu prišli spolu s ocenenými vychutnať aj ich rodinní príslušníci, spolupracovníci, študenti či široká akademická obec. Spolu s čestným titulom si po zložení sľubu prevzali z rúk dekana TnUAD v Trenčíne aj medailu a diplom.

autor: lk