Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa nepoľavuje, v transparentnosti sa snaží byť každým dňom lepšia

V rámci zvyšovania transparentnosti Trenčianskej župy sa v utorok 13. novembra 2018 uskutočnilo na pôde Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) školenie župných zamestnancov v oblasti etiky a etického správania.

Trenčiansky samosprávny kraj ako líder v rebríčku transparentnosti žúp, ktorý každé dva roky zverejňuje Transparency International Slovensko (TIS), aj naďalej pokračuje vo svojom zlepšovaní. V spolupráci s TIS vedenie župy zapojilo všetkých zamestnancov úradu do školenia, ktoré priblížilo, ako konať správne, eticky a transparentne počas každodenného pracovného života.

Trenčianska župa sa v minulom roku umiestnila historicky na prvom mieste rebríčka TIS so ziskom skóre až 74,8%. Kraju sa podarilo poskočiť oproti roku 2015 z posledného miesta priamo na špicu rebríčka vďaka sérií protransparentných opatrení. „Školenie etickej kultúry na našom úrade vnímame ako ďalšie pokračovanie v zlepšovaní sa v oblasti transparentnosti. Cieľom školenia bolo osvojiť si základné hodnoty a princípy v oblasti otvorenej komunikácie s občanmi, ale aj vystupovanie zamestnanca ako verejného činiteľa,“ uviedol projektový manažér Otvorenej župy na Úrade TSK Ján Drha.

Podľa zástupcov TIS Trenčiansky samosprávny kraj už v súčasnosti pracuje so základnými nástrojmi, ktoré mu umožňujú budovať etické prostredie na pôde župy. „Trenčianska župa uskutočnila prvé základné kroky. Má etický kódex pre zamestnancov, volených predstaviteľov i pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Je potrebné, aby sa pravidlá z kódexov pretavili aj do konkrétneho rozhodovania zamestnancov. Vniesť pravidlá do praxe však nie je jednoduché, preto je potrebné urobiť viaceré opatrenia, akým je napríklad etické školenie zamestnancov,“ priblížil školiteľ a zároveň právnik Pavel Nechala, ktorý vyzdvihol zavedenie etického kódexu na župe. „Snažili sme sa zamestnancom úradu počas školenia ukázať, ako pracovať v rámci etického kódexu. Ukázali sme im zároveň to, že existujú aj ďalšie opatrenia v rámci etiky, ktoré je možné uviesť do praxe,“ doplnil Nechala.

Etika a etické správanie, dôvody, prečo sa ľudia správajú neeticky, varovné signály pri porušovaní etiky či aktívna podpora zavádzania etiky na všetkých stupňoch riadenia, aj to boli témy školenia, ktorého sa osobne zúčastnil riaditeľ Úradu TSK, vedúci jednotlivých odborov a oddelení i rádoví zamestnanci župného úradu. „Vďaka školeniu som získala nové poznatky z oblasti etiky, ktoré môžem využiť pri výkone svojej práce. Dôležité je nezatvárať oči pred neetickým správaním, preto ma teší, že sa toto školenie, plné zaujímavých informácií a rád, uskutočnilo,“ uviedla Miroslava Cifraničová, referentka Oddelenia finančného na Úrade TSK.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK