Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansku župu opäť ocenili za zodpovedný prístup voči obyvateľom kraja i k životnému prostrediu

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) po roku opäť získal ocenenie v rámci súťaže Národná cena Slovenskej republiky (SR) za spoločenskú zodpovednosť. Ocenenie ,Organizácia rozvíjajúca spoločenskú zodpovednosť v kategórii C′ (verejný sektor) si zástupcovia župy prevzali v utorok 20. novembra 2018 v Historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky (SR) v Bratislave.

Trenčianska župa ako organizácia pôsobiaca vo verejnom sektore má voči svojim obyvateľom, zamestnancom, ale aj voči životnému prostrediu morálny záväzok. V rámci spoločenskej zodpovednosti sa preto kraj dobrovoľne snaží minimalizovať negatívne vplyvy na prostredie, v ktorom pôsobí, a zároveň realizuje také rozhodnutia a aktivity, ktoré sú hodnotovo správne pre spoločnosť a okolité prostredie.  

Piaty ročník súťaže Národná cena SR za spoločenskú zodpovednosť vyhlásil Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Trenčiansky samosprávny kraj sa do súťaže zapojil druhý rok po sebe. „Účasť v súťaži nám priniesla viacero pozitív. Jedným z nich je aj hodnotenie nezávislým a externým tímom posudzovateľov, ktorý nám poskytol odborný pohľad na fungovanie úradu. Na základe spätnej väzby môžeme zlepšiť interné procesy a prispieť tak k tomu, aby sme sa správali etickejšie, ekologickejšie či zodpovednejšie voči svojmu okoliu,“ uviedol projektový manažér pre spoločenskú zodpovednosť na Úrade TSK Martin Macíček, ktorý sa spoločne s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom, riaditeľom Úradu TSK Marekom Briestenským a vedúcou Odboru financií Renátou Ozimovou zúčastnili slávnostného vyhlasovania ocenení.

Dlhoročnou snahou Trenčianskej župy je správať sa zodpovedne, efektívne a transparentne. Župa sa o to usiluje hlavne dosiahnutím rovnováhy medzi ekonomickou, sociálnou a environmentálnou činnosťou. Spomínané činnosti tvoria základné piliere napredovania každej organizácie. „Veľmi si vážim, že Trenčiansky samosprávny kraj bol druhýkrát ocenený ako organizácia rozvíjajúca spoločenskú zodpovednosť. Snažíme sa byť otvorenou a transparentnou župou. V oblasti transparentnosti je TSK dávaný za vzorový príklad pre ostatné župy na Slovensku. Prostredníctvom spolupráce so zamestnávateľmi pripravujeme mladých ľudí pre trh práce. Sme lídrom v systéme duálneho vzdelávania na Slovensku. Vďaka sérii opatrení a uvážlivému narábaniu s verejnými prostriedkami sme boli ohodnotení ako celkovo druhá finančne najzdravšia župa. Silný dôraz kladieme aj na ochranu životného prostredia prostredníctvom projektu Zelená župa. Spoločenská zodpovednosť, nie je len o organizácii, ale hlavne o ľuďoch. Naďalej máme chuť tvrdo pracovať, zlepšovať sa a byť spoločensky zodpovední,“ priblížil aktivity TSK v rámci zlepšovania spoločenskej zodpovednosti Trenčianskej župy jej predseda Jaroslav Baška.

Zapojením sa do Národnej ceny SR za spoločenskú zodpovednosť majú súťažiaci možnosť preveriť si úroveň svojho správania a konania smerom k verejnosti a svojmu okoliu, získať nezávislý externý pohľad na fungovanie organizácie či spätnú väzbu a konkrétne nápady na zlepšenie. „Vážime si spoločnosti, ktoré nám dovolili nazrieť hlbšie do svojich vnútorných procesov. Súkromné firmy i samosprávy nám ukázali, že disponujú sebavedomím a hlavne odvahou, pretože sprístupnili svoje know-how či citlivé informácie externým posudzovateľom. Niečo také si môže dovoliť iba organizácia, ktorá funguje ako kvalitný celok,“ uviedol  predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Pavol Pavlis.

Trenčiansky samosprávny kraj patrí do kategórie C – Organizácie verejného sektora bez rozdielu veľkosti. Ziskom ocenenia Organizácia rozvíjajúca spoločenskú zodpovednosť župa preukázala, že systematicky rozvíja princípy a napĺňa ciele spoločenskej zodpovednosti.

autor: mp

Fotogaléria

Ocenenie "Organizácia rozvíjajúca spoločenskú zodpovednosť v kategórii C (verejný sektor) prevzali trenčiansky župan Jaroslav Baška a riaditeľ Úradu TSK Marek Briestenský.
Kultúrne vystúpenie vokálnej skupiny Fragile.
Z ľava na fotografii sú projektový manažér pre spoločenskú zodpovednosť na Úrade TSK Martin Macíček, trenčiansky župan Jaroslav Baška, vedúca Odboru financií Renáta Ozimová, riadieľ Úradu TSK.
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK