Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky kraj sa na dva dni stal hostiteľom cyklistických pretekov Okolo Slovenska

V poradí druhá etapa medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska priviedla pelotón na územie Trenčianskeho kraja, kde pretekári absolvujú počas dvoch dní viac ako 150 kilometrov.

Vôbec najdlhšia etapa 62. ročníka Okolo Slovenska merala takmer 200 kilometrov a viedla z Ružomberka cez Donovaly, Fačkovské sedlo, Homôlku až do Dubnice nad Váhom. Náročnú etapu najlepšie zvládol nemecký jazdec Rudiger Selig z tímu BORA – hangsrohe, ktorý pred pomerne zaplnenou tribúnou dubnického futbalového štadióna finišoval na prvom mieste.

Do žltého dresu, určeného pre priebežného lídra celej súťaže, sa aj po 2. etape obliekol Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors. Žltý dres odovzdala francúzskemu cyklistovi a víťazovi vrchárskej súťaže tohtoročnej edície Tour de France ministerka vnútra Slovenskej republiky Denisa Saková. „Priznám sa, že na pretekoch Okolo Slovenska som prvýkrát. Som milo prekvapená, že sa podarilo skupine nadšencov priniesť vrcholovú cyklistiku k nám na Slovensko. Cyklistika je u nás fenoménom a zároveň športom, ktorý je prístupný takmer pre každého. Teší ma skvelá organizácia i medzinárodná účasť na podujatí a ďakujem všetkým svojim kolegom, ktorí sa počas tohto podujatia starajú o bezpečnosť na cestách,“ uviedla ministerka vnútra SR.

V Trenčianskom kraji patrí cyklistika medzi najpopulárnejšie športy. Je to aj zásluhou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý počas celého roka podporuje viacero cyklistických podujatí, napríklad najväčší slovenský bicyklový festival BIKEFEST v Kálnici alebo projekt Vrchárska koruna Trenčianska. Okrem iného kraj postupne na svojom území buduje Vážsku cyklomagistrálu, ktorej prvý úsek vedúci z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom už verejnosť v súčasnosti aktívne využíva. V letnej sezóne zas cyklistom uľahčujú cestovanie po kraji cykloautobusy. „Vždy ma poteší, keď sa podobné podujatia konajú u nás v kraji. Návštevnosť je aj vďaka skvelému obsadeniu v podobe tímov ako BORA – hangsrohe či Quick-Step Floors vyššia ako po minulé roky. Územím Trenčianskeho samosprávneho kraja prechádzajú celkovo dve etapy týchto cyklistických pretekov. Som rád, že časť z nich vedie aj po župných cestách, ktoré sa nám v lete tohto roka podarilo zrekonštruovať,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Jazdci do tretej etapy najprestížnejších cyklistických pretekov na Slovensku vyštartujú spred budovy Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Odtiaľ ich cesta povedie ďalej cez viaceré obce a mestá Trenčianskeho kraja až do cieľa umiestneného v Nitre.

autor: mp

Fotogaléria

Futbalový štadión Dubnica nad Váhom
Cieľ 2. etapy Okolo Slovenska
Cieľ 2. etapy Okolo Slovenska
Cieľ 2. etapy Okolo Slovenska
Cieľ 2. etapy Okolo Slovenska
Víťaz 2. etapy Okolo Slovenska Rudiger Selig
Julian Alaphilippe líder priebežného poradia Okolo Slovenka
Trenčiansky župan Jaroslav Baška a Julian Alaphilippe
Spoločná fotografia zo záverečného ceramoniálu po 2. etape Okolo Slovenska
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK