Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj aj tento rok podporí zážitkové vzdelávanie stredoškolákov za takmer 40 tis. eur

Osvojiť si nové poznatky prostredníctvom osobného zážitku budú môcť študenti stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) aj v roku 2018. V uplynulých dňoch župa zverejnila na svojom webovom sídle výzvu na predkladanie žiadostí, školy sa do nej môžu zapojiť do 17. augusta 2018.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK môžu aj tento rok využiť možnosť obohatiť štandardný vyučovací proces o tematické zážitkové vzdelávanie, na ktoré im zriaďovateľ poskytne finančný príspevok. Účelové finančné prostriedky bude župa svojim školám prideľovať na podporu tematického zážitkového vzdelávania v oblasti histórie, prírodných vied a environmentalistiky.

Zážitkové vzdelávanie tento rok župa rozširuje o oblasť environmentalistiky

Kým v minulom roku mohli školy získať finančnú podporu na zážitkové vzdelávanie pre svojich študentov v oblasti histórie a prírodných vied, v novej výzve pribudla aj ďalšia oblasť – environmentalistika. „V rámci tematického zážitkového vzdelávania môžu študenti stredných škôl v pôsobnosti župy navštíviť významné miesta z hľadiska histórie a dejín slovenského národa, ako sú múzeá či koncentračné tábory. Z oblasti prírodných vied sú to najčastejšie vedecko-technické parky a prírodné záhrady. Tento rok je súčasťou výzvy aj oblasť environmentalistiky, ktorá je v súlade so smerovaním kraja ako Zelenej župy. Študenti tak môžu s podporou kraja navštíviť aj centrá environmentálnych aktivít, občianske združenia chrániace životné prostredie či ekologické združenia,“ vysvetlila vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Žiadať môžu všetky župné školy

Žiadateľom o poskytnutie účelových finančných prostriedkov na podporu tematického zážitkového vzdelávania na rok 2018 môže byť každá stredná škola, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. Ak sa školy rozhodnú zatraktívniť vzdelávací proces touto formou, je potrebné podať žiadosť o poskytnutie finančného príspevku na Odbor školstva a kultúry TSK v termíne najneskôr do 17. augusta 2018. Predložené žiadosti následne vyhodnotí Komisia školstva, kultúry, mládeže a športu pri Zastupiteľstve TSK v septembri 2018. Po schválení komisiou je možné finančný príspevok použiť na realizáciu akcií v termíne od 15. septembra do 30. novembra 2018.

novej výzve TSK je na podporu tematického zážitkového vzdelávania vyčlenených 39 tis. eur, pričom maximálna výška financií na jednu akciu predstavuje 500 eur na jednu strednú školu. V rámci kalendárneho roka môže žiadateľ predložiť najviac dve žiadosti a zrealizovať najviac dve akcie na podporu tematického zážitkového vzdelávania. Finančné prostriedky sú určené na bežné výdavky súvisiace s realizáciou akcie predloženej v žiadosti, ako sú doprava, poistenie, vstupenky, ai.

V minulom roku sa do výzvy zapojilo 27 stredných škôl, ktoré spolu predložili 47 žiadostí. Podporených bolo až 43 z nich vo finančnom objeme viac ako 19 tis. eur. Vďaka finančnej podpore TSK študenti navštívili koncentračný tábor v Osvienčime, Arborétum Tesárske Mlyňany, Vzdelávacie centrum v Brne, Múzeum holokaustu v Seredi, Atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, koncentračný tábor Terezín, Pražské židovské ghetto, Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici či Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre.

autor: lk

Fotogaléria

zdroj: muzeum.sk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK