Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčianskom kraji sa počas uplynulého víkendu oslavovali významné výročia, sviatok mali aj milovníci vojenskej techniky

Prvý prázdninový víkend bolo v Trenčianskom kraji rušno. Okrúhle výročie oslavoval Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Bolešove (okres Ilava) a významné výročie si hodovými slávnosťami uctili aj v obci Dolná Breznica (okres Púchov). Atmosférou historických bojov, ukážkami vojenskej techniky a tankovými súbojmi zas dýchalo okolie Trenčianskych Stankoviec (okres Trenčín).

Požiar auta, historická striekačka aj významné ocenenia

Sobota 30. jún 2018 sa v obci Bolešov (okres Ilava) niesla v duchu osláv 130. výročia založenia DHZ Bolešov. Pri príležitosti okrúhleho výročia si odnieslo ocenenie v podobe stužky za vernosť 9 dobrovoľných hasičov, ktorí v zbore pôsobia od 10 do 60 rokov. Za príkladnú prácu bolo medailou ocenených 7 a za zásluhy traja hasiči. „V roku 1888 na podnet pána farára Okoličányho, ktorý vtedy slúžil v obciach Bolešov a Piechov, vznikla myšlienka založiť hasičský zbor s cieľom chrániť majetok obce, ale aj celej farnosti. Vtedajšia úloha hasičov bola nielen chrániť pred požiarmi a živelnými pohromami, boli tiež nositeľmi celého kultúrneho a spoločenského života v obci. Dnes pracujú dobrovoľní hasiči vďaka materiálnemu zabezpečeniu z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a podpore samosprávy s kvalitnou technikou. Dôležitý však stále zostáva faktor dobrovoľnosti, obetovania voľného času a ochota pomáhať,” povedal starosta obce Martin Rác, ktorý sám pôsobí v DHZ Bolešov už neuveriteľných 20 rokov.

Zaujímavou atrakciou bola historická striekačka, pomocou ktorej si uhasiť vzniknutý požiar vyskúšali nielen deti, ale aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Dobrovoľné hasičstvo na Považí má naozaj dlhú tradíciu. Veľmi si vážim prácu, ktorú dobrovoľní hasiči vykonávajú mnohokrát na úkor svojho voľného času, preto majú nezastupiteľné miesto v systéme požiarnej ochrany. Som rád, že aj štát v posledných rokoch výrazne podporuje ich činnosť a investuje nemalé finančné prostriedky do dobrovoľného hasičstva. Chcem poďakovať všetkým tým, ktorí ochraňujú životy, majetky a zdravie občanov nielen obce Bolešov, ale aj okolitých obcí. Právom si zaslúžia náš obdiv,” povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý organizáciu osláv podporil zo svojho dotačného systému.

Súčasťou programu boli aj ukážky práce profesionálnych hasičov z Dubnice nad Váhom a deti si mohli vyskúšať jazdu na koni či nafukovací hrad. Svojich kolegov prišli podporiť aj dobrovoľní hasiči z obcí Kameničany, Horná Poruba, Košecké Podhradie a Bohunice.

Dolná Breznica oslávila 630. výročie, v obci pribudnú nové ihriská aj hasičská zbrojnica

Obec, ktorej názov bol odvodený od hustého porastu briez, oslávila okrúhle výročie - 630 rokov od prvej písomnej zmienky. V Dolnej Breznici sa počas víkendu konal v poradí 4. ročník tradičných hodov, spojený s bohatým kultúrnym programom. Oslavy sa niesli najmä v duchu bilancovania. „Prvá písomná zmienka o našej obci je z roku 1388. Odvtedy prešla obec dlhým procesom vývoja a môžem povedať, že posledné roky boli pre nás úspešnými. Podarilo sa nám získať dotáciu z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na vybudovanie street workoutového ihriska, ktoré vznikne v areáli pri kultúrnom dome, a tiež financie vo výške 9 tis. eur na nové detské ihrisko v areáli materskej školy,” prezradil starosta obce Lukáš Pekara.

Okrem spomínaných dvoch ihrísk v obci pribudne aj nová hasičská zbrojnica za 30 tis. eur, financie na jej vybudovanie poskytlo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Medzi hosťami, ktorí prišli oslávencovi zagratulovať, nechýbal ani predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Vždy, keď obec oslavuje výročie prvej písomnej zmienky, vnímam to s veľkým rešpektom, pretože v tom čísle je kus histórie. Dolná Breznica je mi veľmi blízka, je to hneď susedná dolina, ktorú mám pobehanú na bicykli. Chcel by som vyjadriť obdiv starostovi a obecnému zastupiteľstvu, vďaka ktorým obec napreduje a rozvíja sa. Prichádzajú noví obyvatelia, ktorí tu nachádzajú svoj domov a obec sa im snaží vytvoriť čo najlepšie podmienky. Za posledné obdobie sa starostovi podarilo získať veľa finančných prostriedkov aj z iných zdrojov ako sú dane a príjmy zo štátneho rozpočtu a tieto financie výrazne pomôžu zlepšiť život v obci,” zhodnotil trenčiansky župan.

Trenčianske Stankovce už po šiestykrát ovládli tanky a vojenská technika

Obľúbené podujatie vyhľadávané domácimi, ale aj zahraničnými návštevníkmi - Tankové Dni Laugarício 2018 vstúpili už do svojho 6. ročníka. Všetkým milovníkom vojenskej techniky a vojenskej histórie opäť ponúkli atraktívny program, o ktorý sa postaral organizátor Klub vojenskej histórie Laugarício, o.z.. Na najväčšej military show na Slovensku a jednej z najväčších v Európe návštevníci mohli vidieť statické i dynamické ukážky jázd a rekonštrukcie bojov, ukážky Vojenskej polície, Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Tankový súboj Lov na Pantera, Letecký súboj 1. svetovej vojny či hlavnú bojovú ukážku - Oslobodenie západného Slovenska 1945.

Organizátorom sa podarilo zachovať aj myšlienku dobových táborov a rastúcu úroveň prezentácie jednotlivých klubov či autentickosť rekonštrukcie bojov. Súčasťou Tankových dní je každoročne aj prezentácia noviniek, techniky a vojenských vozidiel. O úspešnosti podujatia svedčí aj medzinárodná účasť vystavovateľov z Českej republiky, Poľska, Rakúska, Maďarska a Veľkej Británie. Záštitu nad podujatím prevzal minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý si jazdu na hneď niekoľkých tankoch vyskúšal na vlastnej koži.

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK