Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vďaka výstave JAHRADA sa každoročne z Trenčína stáva centrum záhradkárstva a ovocinárstva

Trenčianske výstavisko Expo Center v piatok 12. novembra 2018 zaplnili milovníci záhradkárstva, ovocinárstva, včelárstva, zdravej výživy i seniori z celého Slovenska. Do krajského mesta ich prilákala séria výstav JAHRADA – SENIOR EXPO – ZDRAVIE A HARMÓNIA, ktoré si návštevníci môžu pozrieť ešte aj zajtra.

Trojica jedinečných výstav odštartovala celoslovenskou prehliadkou ručných prác seniorov s názvom Zlaté ruky. Počas dvoch dní ponúknu jedinečnú možnosť vidieť na vlastné oči, že tvorivosť a šikovnosť seniorov z celého Slovenska nepozná hranice. Výstavu plnú unikátnych vlastnoručných prác si prišiel prezrieť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. „Tento rok sme oslávili 5 rokov od podpisu spoločného Memoranda medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a Krajskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku v Trenčíne. Teší ma, že táto spolupráca vynikajúco funguje pre obe strany. Trenčianska župa pravidelne podporuje počas roka viacero podujatí, ktoré aktívni seniori organizujú, či už sú to napríklad Zlaté ruky alebo Akadémia tretieho veku, prípadné iné kultúrne, spoločenské či športové podujatia,“ uviedol trenčiansky župan.

Celoslovenská prehliadka ručných prác seniorov Zlaté ruky a konferencia Za zdravý životný štýl seniorov spoločne tvoria hlavný program 7. ročníka výstavy potrieb pre seniorov s názvom SENIOR EXPO. „Výstava Zlaté ruky má každoročne u návštevníkov i vystavovateľov pozitívny ohlas. Množstvo seniorov, ktorí do Trenčína pricestujú, si môže súčasne prezrieť v priestoroch výstaviska aj záhradkársku výstavu, prípadne nakúpiť kvalitné sadenice či ovocie a zeleninu od špičkových pestovateľov. Človek tak môže spojiť príjemné a krásne s užitočným,“ povedala predsedníčka KO JDS v Trenčíne Anna Prokešová.

Výstava JAHRADA v znamení osláv úrody a šikovnosti pestovateľov

Prehliadka ovocia, potrieb pre záhradkárov, včelárov a farmárskych produktov JAHRADA spoločne s výstavou Zdravie a harmónia, zameranou na zdravý spôsob života, patrí k tradičným jesenným podujatiam trenčianskeho výstaviska. „Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii výstavy JAHRADA za to, že z Trenčína urobili centrum záhradkárstva a ovocinárstva. Do budúcna sa k týmto oblastiam určite pridá aj zelinárstvo, včelárstvo a vinohradníctvo,“ povedal profesor Ivan Hričovský počas slávnostného otvorenia výstavy.

Na 9. ročníku výstavy môžu návštevníci okrem 65 vystavovateľov a domácich producentov kvalitných farmárskych výrobkov vidieť aj viac ako 1 400 jabĺk, medzi ktorými sa nachádzajú nielen víťazné exponáty v rámci 17. ročníka súťaže profesionálov o Jablko roka, ale i najkrajšie jablká záhradkárov amatérov. „Každým rokom je tu čoraz viac vystavovateľov, čo je dobrým znamením a znakom, že o túto výstavu je rastúci záujem. Zároveň ma teší, že nám rovnako neustále pribúda ovocinárov a pestovateľov, ktorí sa tu môžu prezentovať. Trenčiansky samosprávny kraj je prvým krajom, ktorý pripravil počas októbra školenia k využívaniu tzv. Národného potravinového katalógu. Ten vytvára možnosť a priestor pre regionálnych výrobcov potravín dodávať čerstvé a kvalitné potraviny z kraja organizáciám v našej zriaďovateľskej pôsobnosti,“ priblížil predseda TSK Jaroslav Baška.

Okrem rôznorodých výstav a prezentácií produktov sú pre návštevníkov výstaviska pripravené aj zaujímavé prednášky odborníkov, akými sú napríklad pomológ profesor Ivan Hričovský, spisovateľ Pavol Hirax Baričák či bylinkárka Anna Kopáčová.

Trojica obľúbených výstav pokračuje svojím bohatým programom aj v sobotou 13. októbra 2018 v čase od 9.00 h do 16.00 h. Neváhajte a navštívte aj vy výstavisko Expo Center v Trenčíne.

autor: mp
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK