Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zamestnanci Trenčianskej župy tento rok našliapali do práce viac ako 5000 kilometrov na dvoch kolesách

V poradí 5. ročník projektu Do práce na bicykli (DPNB) je úspešne vo svojom cieli. Spolu s ním aj 24 zamestnancov Trenčianskej župy, ktorí počas celého mája šliapali do pedálov svojich bicyklov.

Popularita celoslovenského projektu Do práce na bicykli rastie medzi župnými zamestnancami každým rokom. Svedčí o tom každoročne zvyšujúci sa počet cyklistov i župných tímov. Pred dvoma rokmi sa do projektu zapojilo 16 zamestnancov rozdelených do 4 tímov, o rok neskôr to bolo už 20 jazdcov v 5-tich tímoch. Tento rok sa zapojilo rekordných 24 zamestnancov a 6 tímov. „Zamestnanci úradu sa postupne zžívajú s filozofiou Zelenej župy, o čom svedčí aj počet cyklistov jazdiacich do práce na bicykli. Väčšina z nich tak robí počas celého roka, nielen v máji. Teší ma, že v máji je do toho zapojená aj taká súťaživosť, ktorú so sebou projekt Do práce na bicykli prináša. Spoločne si zasúťažíme, spravíme niečo pre svoje zdravie a hlavne pre životné prostredie,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Druhý rok po sebe sa z víťazstva v rámci Úradu TSK tešia jazdci z tímu Trenčiansky kraj na čele s  trenčianskym županom Jaroslavom Baškom. Županov tím najazdil takmer 1 500 kilometrov. Na druhom mieste sa umiestnil tím Rýchle brzdy s celkovým počtom 1 385 odjazdených kilometrov. Najlepšiu trojicu uzatvára Sustainable green team, ktorého jazdci prešli do práce na bicykli 1 116 kilometrov. Spoločne 24 župných zamestnancov počas májovej kampane Do práce na bicykli najazdilo celkovo 5 054 kilometrov. V rámci 516 jázd sa zamestnancom župy podarilo ušetriť takmer 1 tonu emisií CO2.

Spomedzi jednotlivcov najazdil najviac kilometrov do práce Július Macháček. Členovi tímu Rýchle brzdy sa podarilo počas 36 jázd prejsť takmer 830 kilometrov. Pomyselné striebro získal trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý z Dohnian do Trenčína počas mesiaca máj najazdil približne 540 kilometrov. Tretí skončil minuloročný víťaz Daniel Križko s počtom 531 odjazdených kilometrov.

Trenčianska župa žila cyklistikou počas celého mája. Veľkým a historickým vyvrcholením tohto mesiaca bolo slávnostné otvorenie prvého úseku Vážskej cyklotrasy. Po viac ako 13 kilometrovom úseku, ktorý začína v Hornej Strede a končí v Novom Meste nad Váhom, sa na konci mája previezla približne stovka cyklistov, nechýbali ani zamestnanci Úradu TSK. Novú cyklotrasu si osobne prešiel aj národný cyklokoordinátor Peter Klučka, ktorý je spoločne s Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyhlasovateľom projektu Do práce na bicykli. Úsek Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom tvorí približne 13% zo 100 kilometrov dlhej Vážskej cyklotrasy. Tá v budúcnosti prepojí Trnavský, Trenčiansky a Žilinský kraj.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK