Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Podporujeme inovatívne vzdelávanie, pedagógovia skúšajú nové metódy

V Trenčianskom samosprávnom kraji sa v rámci projektu, podporeného z Environmentálneho fondu, ktorý je zameraný na vzdelávanie pedagógov a koordinátorov environmentálnej výchovy, úspešne realizovali zážitkové vzdelávacie kurzy. Boli zamerané na implementáciu envirovýchovnej metódy učenia vonku a ich cieľom bolo predstaviť pedagogickej obci efektívne postupy a výhody presunu vyučovacieho procesu medzi interiérom a exteriérom.

Kurzy prebiehali priamo na školách a trvali 5 hodín. Každý začínal prezentáciou, kde účastníci získali informácie o školiacej organizácii CEEV Živica a o samotnej metodike učenia vonku. V tejto časti mali pedagógovia možnosť predstaviť sa, zdieľať svoje očakávania a skúsenosti s touto metódou. Nasledujúce bloky sa venovali praktickým ukážkam prispôsobeným jednotlivým predmetom, ktoré vychádzali zo špecifických potrieb konkrétnej skupiny učiteľov. Mnohé z ukážok boli navrhnuté ako medzipredmetové, aby sa podporilo prepájanie rôznych vyučovacích hodín a inšpirovanie pedagógov k inovatívnym prístupom. Výsledkom týchto školení je zoznam aktivít, ktorý bol zostavený pre každú školu, kde kurz prebiehal. Tento zoznam ponúka učiteľom širokú škálu možností, ako metodiku učenia vonku integrovať do svojho vyučovacieho procesu. V rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja sa nám podarilo vyškoliť 261 pedagógov zo všetkých okresov TSK. Kurzy sa uskutočnili na 15 školách, ako súčasť školení boli taktiež distribuované pomôcky pre environmentálnu výchovu (EVVO), ktoré majú učiteľom uľahčiť zavádzanie učenia vonku do praxe.

Tento projekt predstavuje významný krok v podpore inovatívnych vzdelávacích metód, ktoré môžu obohatiť tradičné vzdelávanie a prispieť k lepšiemu zapojeniu žiakov do vyučovacieho procesu. Trenčiansky samosprávny kraj sa aj naďalej zameriava na zlepšovanie kvality vzdelávania a podporu učiteľov v zavádzaní moderných a efektívnych vyučovacích metód.

autor: ld

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK