Vianočné trhovisko na župe otvorené každý deň až do piatku, nechýba ani spievajúci stromček

Vianočné trhovisko klientov zariadení sociálnych služieb môže verejnosť navštíviť v priebehu celého týždňa, a to každý deň od 9.00 h do 14.00 h.

Vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už znejú koledy a vonia vianočný punč. Svoje unikátne výrobky v jednotlivých vianočných stánkoch ponúkajú klienti zariadení sociálnych služieb. A to všetko pod patronátom rozsvieteného vianočného stromčeka. Ten je tento rok výnimočný svojimi netradičnými ozdobami. Hoci majú tvar anjelských krídel, každé z nich prostredníctvom notového prepisu znázorňuje inú pesničku. „Anjelské krídla symbolizujú anjelov, ktorí nás chránia každý deň. V notách na krídlach by ste našli rôzne piesne a koledy, ako napr. Šťastie, zdravie vinšujeme vám, Do hory, do lesa, valasi či Tichá noc, ktorú poznajú naozaj všetci,“ vysvetlila Mária Trenčanová, riaditeľka zariadenia DSS – Čistá duša, ktorého klienti sa už po piatykrát v poradí zaslúžili o výzdobu župného vianočného stromčeka. Podľa slov riaditeľky zariadenia si s klientmi pri výrobe ozdôb pripomínali to pravé posolstvo Vianoc, ktorým je potešiť dobrým skutkom, láskou či kúskom seba svojho blížneho. „Nielen v decembri by sme sa mali snažiť viac pozerať okolo seba, na ľudí, s ktorými pracujeme a žijeme. Mali by sme spomaliť a viac si všímať jeden druhého. Všetkým preto prajem pokojné Vianoce v kruhu svojej rodiny,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška počas otvorenia Vianočného srdca Zelenej župy.

V poradí štvrté celotýždňové vianočné trhovisko dnes na Úrade TSK otvorili nielen ozdobením symbolu Vianoc, ale aj kultúrnym programom. V tom okrem Ľudovej hudby Váh vystúpili aj klienti DSS – Zemianske Podhradie s pesničkou Vianoce, Vianoce a klienti DSS – Čistá duša básničkou a anjelským tancom. Otvorili tak prvý deň vianočného trhoviska s názvom Vianočné srdce Zelenej župy, v rámci ktorého svoje výrobky prezentuje päť zariadení sociálnych služieb, a to CSS – DEMY Trenčín, CSS – Domino z Prievidze, CSS – Sloven Slavnica, CSS – JUH Trenčín a DSS - Zemianske Podhradie. Každý ďalší deň v týždni verejnosti svoje výrobky ponúknu klienti iných zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Dovedna tak urobí 22 zariadení, čo je v rámci župnej vianočnej tržnice historicky najväčšia účasť.

Tohtoročnou novinkou je účasť Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici. Verejnosť si vo štvrtok 6. decembra bude môcť prísť vybrať aj spomedzi výrobkov, ktoré vznikli v rámci pracovnej terapie Psychiatrického oddelenia nemocnice, ako aj jeho denného stacionára. Z vianočného trhoviska si tak verejnosť môže domov odniesť napríklad tradičné vianočné medovníčky, voňavé trubičky a oblátky, originálne hand-made dekorácie, tematické vankúše, svietniky či dekoračné venčeky na dvere či sviatočný stôl. Ochutnať sa dá tradičný vianočný punč, sladké koláčiky či pečivo, a to všetko v sprievode kolied a srdečnej atmosféry.

Prvým vianočným darčekom, odovzdaným pod práve rozsvieteným župným stromčekom, bola stavebnica Boffin. Tú si v rámci projektu Hrdina remesla prevzal žiak 9.B triedy ZŠ na Bezručovej ulici v Trenčíne. Ako mimoriadne úspešný riešiteľ fyzikálnych, technických či matematických olympiád môže slúžiť ako vzor pre všetkých žiakov, ktorým remeslo nie je cudzie.

Prístroj na záchranu života sa po novom nachádza už aj na Trenčianskej župe

Pod vianočným stromčekom vo vestibule župného úradu sa však hovorilo aj o ďalšej novinke, ktorá má silu zachraňovať ľudské životy. Tá sa nachádza vo vestibule Úradu TSK na prízemí. Slúžiť bude v prípade potreby každému, kto ho práve bude potrebovať, a to nielen cez pracovný týždeň, ale aj cez víkendy či sviatky. Externý defibrilátor môže pomôcť zachrániť život nielen verejnosti, ktorá navštevuje krajský úrad či jeho zamestnancom, ale aj okoloidúcim, zamestnancom okolitých inštitúcií, či dokonca vodičom. „Defibrilátor je umiestnený na recepcii, kde je stála služba aj cez víkendy, sviatky či dokonca v noci. Kontaktnou osobou počas pracovného týždňa je Gabriela Opršalová, počas víkendu ňou bude osoba majúca službu,“ uviedla vedúca Odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Štefíková.

Práve vďaka týmto život zachraňujúcim prístrojom sa každoročne vo svete podarí zachrániť viac ako 4 tisíc ľudí. Na Slovensku bol za sledované obdobie štyroch rokov zásluhou defibrilátora laickou verejnosťou zachránený každý štvrtý ľudský život z piatich ohrozených. Blízkosť život zachraňujúceho prístroja a jeho včasné použitie, ktoré vie vďaka zvukovým pokynom obsluhovať každý, môže do príchodu záchrannej služby napomôcť záchrane ľudského života.

Okrem defibrilátora na župnom úrade nakúpil Trenčiansky samosprávny kraj tento rok ďalších 9 ks defibrilátorov, ktoré rozšírili vybavenie vybraných dobrovoľných hasičských zborov v kraji. Ich priestorové rozmiestnenie bolo schválené tak, aby sa tento život zachraňujúci prístroj nachádzal v každom okrese Trenčianskej župy. Vo vyspelých krajinách je možné nájsť defibrilátory nielen v lokalitách, kde dochádza k pohybu veľkého množstva ľudí, ale i na miestach, kde sa pridávajú rizikové faktory, ako sú fyzická záťaž, stres a mnoho ďalšieho. Na Slovensku defibrilátory postupne každým mesiacom pribúdajú, a to nielen v Trenčianskom kraji.

Rozpis prezentácie zariadení sociálnych služieb počas Vianočného srdca Zelenej župy:

PONDELOK 3.12.2018

• CSS – DEMY (vianočné dekorácie z textilu a prírodných materiálov)
  • CSS - DOMINO (vianočné výrobky)
  • CSS - Juh (vianočné výrobky)
  • CSS - SLOVEN (vianočné oblátky a výrobky)
  • DSS – Zemianske Podhradie (vianočný punč a dekorácie)

UTOROK 4.12.2018

• CSS - Bôrik (pečenie oblátok, vianočné výrobky)
  • CSS - DOMOV JAVORINA (vianočné výrobky)
  • CSS - LIPOVEC (koláčiky, výrobky z textilu a dreva)
  • CSS v Novom Meste nad Váhom (vianočné výrobky)