Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Adventný kalendár TSK deň deviaty. Deväť defibrilátorov pre deväť DHZ z deviatich okresov v kraji

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci Memoranda o partnerstve a spolupráci podporuje dobrovoľné hasičstvo v Trenčianskom kraji. Robí tak nielen  prostredníctvom dotácií, ale aj materiálne. Deväť vybraných dobrovoľných hasičských zborov v kraji dostalo život zachraňujúci prístroj – defibrilátor.

Vo vyspelých krajinách je defibrilátor samozrejmosťou na viacerých verejných miestach, ako sú hotely, čerpacie stanice či štadióny, teda všade tam, kde sa vyskytuje veľké množstvo ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ nachádza iba niekoľko stoviek kusov. Trenčiansky samosprávny kraj je prvým krajom na Slovensku, ktorý zakúpil pre dobrovoľné hasičské zbory takúto výbavu. Členovia vybraných hasičských zborov, ktorých vybavenie rozšíril defibrilátor od TSK, pritom nepotrebujú žiadny špeciálny výcvik ani zdravotnícke či odborné vzdelanie na obsluhu tohto prístroja. Ten záchrancu na základe zrozumiteľných a jednoduchých hlasových povelov krok za krokom naviguje, ako pomôcť človeku v prípade náhleho zastavenia srdca, pri ktorom rozhodujú sekundy.

Defibrilátory rozšírili vybavenie deviatich DHZ, a to DHZ Zlatníky (okres Bánovce nad Bebravou), DHZ Zliechov (okres Ilava), DHZ Brezová pod Bradlom (okres Myjava), DHZ Pružina (okres Považská Bystrica), DHZ Chynorany (okres Partizánske), DHZ Lednické Rovne (okres Púchov), DHZ Pobedim (okres Nové Mesto nad Váhom), DHZ Soblahov (okres Trenčín) a DHZ Bystričany (okres Prievidza).

TSK ďakuje všetkým dobrovoľným hasičom v kraji za obetavú prácu.

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK